אודות ביוץ, הפריה, השתרשות והמחזור החודשי – מידע חיוני לאישה שמנסה להיכנס להריון או לחילופין, מעוניינת להימנע מהריון.

פעם בחודש משתחררת ביצית (אחת או יותר) מהשחלה ונודדת לעבר החצוצרה ולעבר הרחם. זהו הביוץ – השתחררות ביצית בוגרת ובשלה מהשחלה – ביצית המוכנה להפריית הזרע.
בקצרה:
כל אישה נולדת עם כ- 1 עד 2 מליון ביציות בשחלות (מספר הביציות איתו האישה נולדת הינו קבוע), ומתחילה לבייץ בתחילת גיל ההתבגרות שלה. הביוץ מתרחש, בדרך כלל, כשבועיים מהיום הראשון של דימום הווסת האחרון של האישה.
אם הביצית לא מופרית תוך 12-24 שעות, אזי היא תתמוסס ותיפלט מהגוף יחד עם התפרקות רירית הרחם העבה שנבנתה על מנת לקלוט הריון. וכשרירית זו מתפרקת, האישה מקבלת את דימום הווסת שלה.
12-24 שעות לאחר שחרור הביצית מהשחלה הוא טווח השעות הפורה של האישה במהלך החודש, ולמעשה זהו הזמן היחיד בו אישה יכולה להיכנס להריון – אך כיוון שזרע הגבר יכול להמתין לביצית בחצוצרה, שטטוח השעות הזה מתרחב לכדי עד 5-6 ימים בחודש.
ביוץ משמעותו שחרור ביצית בוגרת מזקיק בשחלה אל עבר החצוצרה. על מנת שיתרחש הריון צריכה להתבצע הפריה של הביצית על ידי זרע. הריון מתחיל ברגע שזרע יחיד חודר לביצית – תהליך זה מתרחש בדרך כלל בחצוצרה – והביצית המופרית נודדת אל הרחם, נתפסת בדופן הרחם העבה והעשירה, יש השתרשות ברחם והעובר מתחיל להתפתח.
בעצם ניתן לומר שכניסה להריון לוקחת מספר ימים, ולא מתרחשת ברגע אחד (רגע ההפריה).
אם כך, כניסה להריון מתחילה ברגע חדירת הזרע לביצית, וההיריון מתקבע ברגע השתרשות ההפריה בדופן רחם האישה.
כיוון שזרע הגבר יכול להישאר בגוף האישה ולהפרות את הביצית עד מספר ימים לאחר קיום יחסי מין, אישה יכולה להיכנס להריון מקיום יחסי מין עד 5 ימים לפני מועד הביוץ שלה, ועוד יום הביוץ עצמו. כלומר, סה"כ 6 ימים – גג.
אם קיימת יחסים 4 ימים לפני מועד הביוץ, למשל, הזרע ימתין בסבלנות לביצית שתשתחרר במועד הביוץ, ויפרה אותה.
ביוץ והריון, כמובן, קשורים קשר ישיר והדוק – מכיוון שלא יתרחש הריון אם מסיבה כלשהי האישה אינה מבייצת.
הבנת תהליך הביוץ לעומקו:
על מנת להבין את תהליך הביוץ, ננסה לרגע להבין את המחזור החודשי של האישה – מה מתרחש בגוף האישה או במערכת הפוריות של האישה במהלך חודש אחד שלם?
באופן חיצוני, אישה חווה מדי חודש את דימום הווסת שלה. פנימה, בתוך הגוף, מתרחשים תהליכים רבים אחרים במהלך כל חודש, כאשר ביוץ הוא רק אחד מהם.
המטרה של המחזור החודשי אצל האישה הוא לאפשר לה להיכנס להריון – מטרת רבייה – והמערכת ההורמונאלית היא זו ששולטת במחזור החודשי של האישה וגם בתהליך הביוץ.
הורמונים המשתחררים בגוף גורמים למחזור החודשי להתנהל נכון ובריא במהלך החודש. לעוברית (בשבוע ה-20) יש כ- 6-7 מליון ביציות בשחלות שלה, וכאשר היא מגיעה לשבוע ה-40 והתינוקת יוצאת לאוויר העולם נותרות לה רק כמיליון ביציות. אותן ביציות שרויות בתרדמה עמוקה ורובן נעלמות עד לגיל ההתבגרות. הביציות בעצם "מתבזבזות על ריק" בכל חודש ונעלמות עם הזמן. כאשר התינוקת שלנו הופכת לנערה ומגיעה לבגרות מינית נותרות לה רק כ-400,000 ביציות בשתי השחלות.
החל מגיל ההתבגרות (לאחר הבגרות המינית) ביצית אחת בכל חודש משלימה את התפתחותה ומשתחררת מהשחלה על מנת להיות מופרית ע"י זרע הגבר לצורך רבייה.
הבנת תהליך המחזור החודשי
כל מחזור חודשי אצל האישה אורך בדרך כלל 28 יום. היום הראשון לדימום הווסת הוא היום הראשון למחזור החודשי.
מהלך המחזור החודשי ותהליך הביוץ:
דימום הווסת אורך בדרך כלל 3-7 ימים, במהלכו מתפרקת ונפלטת רירית הרחם אשר נבנתה על מנת לקבל לתוכה ולהיות מסוגלת להכיל ולהזין עובר פוטנציאלי.
השלב הפוליקולרי – שלב הזקיק
הורמון FSH מעורר בשחלה ייצור של מספר תאי זקיקים. אלו מפרישים אסטרוגנים, בעיקר אסטרודיול, וגורמים לעיבוי של רירית הרחם (כהכנה להשתרשות הריון ברחם). הפרשת הורמון FSH מופחתת, ורק הזקיק המפותח ביותר ממשיך לגדול ולהתפתח כשבתוכו מבשילה ביצית.
שלב הביוץ
כאשר הזקיק המפותח ביותר מגיע לבגרות, שלב זה מעורר הפרשת הורמון לוטרופין, או מחלמן LH (בדרך כלל ביום ה- 12 של המחזור החודשי, ולמשך 92 שעות שלאחריהן מגיע הביוץ עצמו). הורמון זה אחראי להבשלת הביצית שבתוך הזקיק ובד בבד, להחלשת קירות הזקיק – מה שמאפשר לביצית הבשלה להשתחרר מדפנות הזקיק. השחלה בה מתבצע הביוץ בכל חודש יכולה להיות הימנית או השמאלית – אין חוקים. הביצית הבשלה שהשתחררה מהשחלה (מהזקיק) נקלטת בחצוצרה וממתינה שם למשך 12-24 שעות. במידה וזרע יצליח להגיע לביצית הזו במהלך השעות הללו, שעות הפוריות, תתבצע הפריה, והביצית תתחיל להתחלק לתאים ולנוע דרך החצוצרה מעלה לכיוון הרחם. במידה וזרע לא יצליח להגיע – לא תתבצע הפריה, והביצית שאינה מופרית תתפרק ותתמוסס.
הזקיק ממנו השתחררה הביצית הופך ל"גופיף צהוב", אשר מפריש פרוגסטרון והורמונים נוספים למשך שבועיים, ואלו גורמים לעיבוי רירית הרחם לשם קליטת הריון. אם אין הפריה, הגופיף הצהוב מתפרק ורמות הפרוגסטרון יורדות. ללא פרוגסטרון רירית הרחם שנבנתה מתפרקת ומופרשת מהגוף – וכך מתחיל מחזור חודשי חדש, יופיע דימום וסת ונוצרים זקיקים חדשים בשחלה.