איך מבצעים ברית מילה? על מה יש לשים דגש בעת ברית המילה ומדוע חשוב ביותר שיבוצע הליך רפואי בידי רופא מוהל? הברכות הנהוגות בטקס, קצת היסטוריה וגם, מקור מידע למתלבטים:
תהליך ביצוע ברית מילה:
תהליך ברית מילה מתחיל במיקום מגן מתכת מיוחד לטובת הגנה על העורלה ועל הפין מפני חיתוך בטעות, אשר יעבור את הגבול המותר לחיתוך. רופאים רבים עושים שימוש במגן מתכת הדוק במיוחד אשר נועד לצמצם את הדימום לאחר החיתוך. לאחר מיקומו של מגן המתכת עוברים לתהליך עצמו. במילה מודרנית, לפני החיתוך מפשילים את שכבת העור הדק שבין העטרה לעורלה ("פריעה"), אשר אצל ילודים היא דבוקה אל העורלה. לאחר מכן מבצעים את חיתוך העורלה באמצעות סכין מנתחים מיוחדת למילה והסרת שכבת העור אשר מכסה חלק בפין הנקרא "עטרה". העטרה בעצם "מסתתרת" תחת העורלה.
מסורת אשר למרבה המזל כמעט ונעלמה מהעולם הינה מציצת דם התינוק מהפין על ידי המוהל לאחר החיתוך. יש לציין כי מסורת זו מאוד מסוכנת לתינוק.
חשוב לדעת: מציצת דם התינוק מהפין על ידי המוהל היא מסוכנת מאוד לתינוק
המסורת המסוכנת של מציצת דמו של התינוק מהפין מיד לאחר ברית המילה על ידי המוהל גורמת להדבקת תינוקות רבים במחלות איומות וביניהן איידס, הרפס (מחלה אשר עלולה לגרום למוות אצל תינוקות) ונגיפים שונים המצויים בפיו של המוהל ועוברים לתינוק דרך הפצע הפתוח בפין. מקרי ההידבקות במחלות הם כמובן שכיחים יותר ממקרי הפטירה, אך בשנת 2005 למשל, תינוק נפטר בניו יורק כתוצאה מהרפס, בו נדבק מהמוהל כתוצאה מכך שהמוהל מצץ את הפין שלו לאחר ברית המילה. כיום, בגלל שקיימים תנאים תברואתיים טובים יותר בקרב הציבור החרדי, תינוקות רבים נולדים ללא הגנה מולדת מאימם מנגיף ההרפס ולכן הם חשופים יותר להידבקות. ומנגיף האיידס, כמובן, לאף אחד מאיתנו לא קיימת הגנה – מולדת או אחרת. אל לנו לקחת סיכונים כאשר מדובר בחיי התינוק שלנו. כל אחד מאיתנו יכול, חלילה, "להיכנס לסטטיסטיקה". ניקטו עמדה *מראש* והבהירו היטב למוהל כי אל לו למצוץ את דמו של תינוקכם.
למה חשוב לבצע ברית מילה אצל מוהל שהוא רופא?
אל תקלו ראש – ברית מילה היא הליך כירורגי לכל דבר!
מילות רבות מסתיימות במפח נפש בשל חיתוך עקום, זיהומים וסיבוכים מיותרים עבור התינוק האומלל. כאשר מבצעים ברית מילה אצל מוהל שהוא גם רופא מומחה, מורידים את הסיכוי לטעויות הנוצרות בשל מחסור בביקורת הולמת על ציבור המוהלים בישראל (ובעולם). מוהלים רבים אינם רואים טוב, למשל, אך איש לא מבצע להם בדיקת עיניים אשר יכולה לשלול את רישיונם במידה ולא יעברו אותה. וכך, מוהל שמתקשה לראות עלול לבצע בבנכם ברית מילה שיתחרטו עליה כל הנוגעים בדבר. דוגמה נוספת למקרים שמתרחשים בשל חוסר השגחה הולמת על ציבור המוהלים היא מוהלים אשר לא שומרים על היגיינה נאותה, לא מבצעים סניטריה הולמת לכלים שלהם ומבצעים חיתוכים עם כלים מזוהמים שגורמים לסיבוכים ומדביקים את התינוק במחלות. חיתוכים עקומים התרחשו גם משום שמוהלים לא החליפו את כליהם כאשר הם התבלו והפכו לקהים (פחות חדים). אין זה אומר כי יש להכליל התנהגות איומה זו על כלל המוהלים, חלילה. אולם, על רופאים קיימת השגחה קפדנית וביקורת הולמת יותר מאשר על ציבור המוהלים שאינם רופאים. בחירה ברופא מוהל מורידה את הסיכונים משום שמדובר בהליך כירורגי לכל דבר שאין להקל בו ראש, במיוחד הליך שכזה אשר מבוצע באיבר גוף כה רגיש ואינטימי, אשר כל טעות בו תלווה את התינוק לאורך כל חייו.
ברית מילה למבוגרים
בשל היותו של תהליך ברית מילה במבוגר תהליך מורכב ומסובך יותר מאשר ברית מילה לתינוק, מוהל שאינו רופא אינו מוסמך לבצע ברית מילה למי שעבר את גיל חצי שנה (גיל חודשים). היינו, רופא שאינו מוהל אינו רשאי לבצע ברית מילה במבוגרים. ברית מילה במבוגרים מתבצעת בבית חולים באופן מסודר, על ידי כירורג שעבר הכשרה הלכתית ואושר על ידי "הוועדה הבין משרדית לפיקוח על מוהלים" בישראל.
מהיכן הגיעה המסורת?
ברית מילה הייתה נהוגה גם בקרב עמים אחרים, ולא רק בקרב עם ישראל. עם חלוף השנים, ברית מילה הפכה לחלק חשוב במסורת היהודית. לפי המסורת היהודית, ברית מילה היא אחת מ-248 "מצוות עשה" הנכללות ב-613 (תרי"ג) המצוות ביהדות, ולפי המקרא, היא מסמלת את הברית שבין אלוהים לבין בני ישראל. מקורה של ברית המילה בבקשתו של אלוהים לאברהם אבינו, כאשר אברהם מבטיח למול את עצמו (בגיל 99) ואת כל צאצאיו. ברית מילה נדרשת גם לטובת גיור (תהליך המרת דתו של "גוי" ליהדות). אדם שאינו נימול נקרא "ערל", משום שקיימת אצלו עודנה חלק מהעורלה בקצה הפין (החלק אותו מסירים בברית המילה). אדם גר שאינו נימול לא יכול להתגייר ללא ביצוע ברית מילה, אך אדם שנולד יהודי ואינו נימול – עודנו נחשב ליהודי.
לפי המסורת היהודית, יש למול את התינוק ביום השמיני (8) לחייו, אף אם מדובר ביום שבת או ביום הכיפורים.
למתלבטים אם למול את התינוק או לא
בקרב רבים מן החילוניים מתעוררת השאלה: האם ברית המילה אינה הליך אכזרי הפוגע בזכויות התינוק? האם ברית מילה פוגמת בשלמות גופו? ומצד שני, "אם לא נמול אותו – הוא יהיה מוזר בעיני חבריו?"… מקור מידע מצוין לתשובות לשאלות אלו ולרבות אחרות הוא האתר "קה"ל" ("קבוצת הורים לילדים שלמים"). ההורים מתארים עצמם כקבוצה לא מיסיונרית, שנועדה לספק מידע למתעניינים בנושא. תוכלו למצוא אותם כאן >
בהצלחה, ורק בריאות!
מודי ליאור.