מה את צריכה לעשות כאשר את מדממת בתחילת ההריון שלך?
דימום בתחילת הריון הוא בעיקר מפחיד, אולם דעי כי מספר ההריונות התקינים שמתחילים עם דימום הוא כ-25%.
אם חווית זה הרגע דימום בתחילת הריון, קשה לתאר את תחושת חוסר האונים והפחד שאת ודאי מרגישה.
הדבר הראשון שעלייך לעשות הוא לפנות לרופא – ומיד.
אם כבר היית אצל הרופא, עתה תוכלי לשבת בנחת ולקרוא על הסיבות האפשריות לדימום בהריון, עם קצת הרגעת חששות – כרבע מההריונות מתחילים בדימום מסיבה זו או אחרת. דימום אין פירושו אסון. ב-20% עד 30% מההריונות נצפה דימום בתחילת ההריון. זוהי כמות לא מבוטלת מכמות ההריונות, ומכך נוכל להבין שדימום בתחילת הריון הוא שכיח יחסית, וכי הוא לא תמיד מרמז על בעיה בהריון.
סיבות אפשריות לדימום במהלך ההריון:
-
פציעה של הרקמה הרגישה בצוואר הרחם עלול לגרום לדימום מצוואר הרחם.
זה עלול להופיע לאחר בדיקה גניקולוגית ולפעמים גם לאחר קיום יחסי מין. הרקמה שם רגישה בזמן ההריון יותר מרגיל בשל הרמות הגבוהות של הורמוני הריון, ולכן זה קורה. דימום כזה אינו דימום שגורם נזק להריון בדרך כלל ורוב ההריונות ממשיכים באופן תקין. זהו דימום קל ולא דימום כבד.
-
דימום בתחילת ההריון יכול להיגרם כתוצאה מהשתרשות העובר בדופן הרחם (אנדומטריום).
הריון הרי אינו מתרחש ברחם, הזרע מפרה את הביצית בחצוצרה, וההפריה נודדת במשך מספר ימים לעבר הרחם שלך. כשההפריה מגיעה לרחם היא ננעצת בדופן הרחם, שבשלב זה מאופיינת ברירית עשירה בכלי דם, אותה רירית שאם לא הייתה מתרחשת הפריה, הייתה מתפרקת בצורת דימום הוסת שלך. הינעצות זאת של ההפריה בדופן הרחם עלולה לגרום לדימום. זהו דימום קל, שמספר לך שההיריון שלך ממשיך כתקנו וההפריה נקלטה בתוך הרחם.
-
הריון חוץ רחמי / הריון מחוץ לרחם.
אנו מקוות כי אין זו הסיבה. הריון חוץ רחמי הוא הריון שבו הביצית המופרית, הזיגוטה, נודדת מהחצוצרה (מקום ההפריה) לכיוון הרחם, אולם 'הולכת לאיבוד' בדרך ומשתרשת במקום אחר ולא בתוך הרחם. בדרך כלל ההשתרשות הזו, במקרה של הריון חוץ רחמי, תהיה בחצוצרה. לעתים נוכל למצוא השתרשות כזו גם בצוואר הרחם, בשחלה או במיקום כלשהו בחלל הבטן. אל לך להעמיס על עצמך מחשבות על העניין, מפני שסביר להניח, באופן סטטיסטי, כי את לא חווה הריון חוץ רחמי. הריון מחוץ לרחם הוא נדיר מאוד: רק 2% מההריונות הם הריונות חוץ רחמיים, ובמקרה כזה אין מה לעשות פרט לסיום ההריון במהירות, על מנת שלא לסכן את חיי האם.
סימפטומים של הריון חוץ רחמי: כאבי בטן ודימום. בבדיקת אולטרסאונד לא ניתן יהיה לראות שק הריון בתוך הרחם למרות רמות הורמונים גבוהות ש'מספרות' על הריון שמתרחש. -
התפתחותה של שליית פתח.
במקרה זה ההפריה משתרשת בתוך הרחם, אולם היא משתרשת דווקא בפתח הרחם, לפעמים ממש על צוואר הרחם, וזה גורם לדימומים. מאוחר יותר בהריון זה יהפוך לשליית פתח – השלייה מחוברת לרחם בפתח צוואר הרחם. הריון כזה מצריך מעקב צמוד ולידה קיסרית, על מנת למנוע את סיכון העובר.
-
דימום בתחילת ההריון עלול להצביע על הפלה שמתרחשת.
כ- 15% מההריונות 'נופלים' באופן ספונטאני במהלך השליש הראשון של ההריון, זאת אומרת עד לשבוע ה- 12 להריון. כ 75% מההריונות הללו הם הריונות של עוברים לא תקינים מבחינה גנטית. הגוף יודע לדחות הריונות אלו באופן אוטומטי, ולא לאפשר להם להמשיך להתפתח. כאשר הגוף מבחין בהתפתחות לא תקינה של ההריון, הוא מבקש לתקן את המצב, ודרכו היא 'להפיל' את ההריון. ידי הרופאים כמעט ומוגבלות במצב שכזה. לפעמים ניתנת תמיכה הורמונאלית בפרוגסטרון, אולם לא הוכח שהטיפול באמת יעיל, וכמובן שנבדק העבר הרפואי, היסטוריה של מחלות רקע, הרגלים (עישון, סמים אלכוהול), תרופות, ניתוחי עבר, רגישות, הפרעות קרישה וכד'. הריון לא תקין נוטה להתפתח אצל גוף לא בריא הצורך רעלנים ומזיקים שונים באופן קבוע. הגוף לא מצליח להתנקות כמו שצריך, ומערכת הפוריות נפגמת. אם לא קיים פגם גנטי המונע זאת, ניתן לשפר את הפוריות של האישה ושל הגבר תוך כ-3 חודשים.
-
הריון שהתחיל כתאומים והופך להריון עם עובר אחד (הפלת עובר תאום).
לפעמים מתרחשת הפלה רק של עובר אחד כשאין לכך שום השפעה על תקינות ההריון עם העובר השני. ניתן לראות את זה באולטרסאונד, וכל שאת יכולה לעשות הוא לנוח.
-
דימום בתחילת ההריון כתוצאה ממחלת מין.
כשאישה סובלת ממחלות כמו הרפס או זיבה היא עלולה לדמם במהלך ההריון כתוצאה מהמחלה.
-
התפתחות של פוליפים בצוואר הרחם או ברחם.
חשוב לבדוק את הפוליפים על מנת לוודא שאינם סרטניים, אולם אם הם תקינים אז סביר להניח שלא יפריעו להמשך הריון תקין.
מה עלייך לעשות במקרה של דימום בשליש הראשון להריון?
בכל מקרה של דימום עלייך לפנות לרופא לבדיקה.
בדיקה תקבע את מקור הדימום – האם הדימום הוא מהרחם או מצוואר הרחם או מהנרתיק. בדיקת רופא, סביר להניח, כי תקבע את הסיבה לדימום. לפעמים לא לגמרי ברור וכל שנותר לעשות הוא לחכות ולראות מה מתפתח. בכל מקרה נסי להירגע, מתח לא יעזור, הגוף שלך פועל טוב יותר כשאת רגועה, וכרגע את צריכה שהגוף שלך יפעל היטב. נוחי והימנעי ממאמץ פיזי והקפידי על שתיית מים מספיקה ועל תזונה נכונה להריון. תוכלי להיעזר במגוון שיטות מתחומי הרפואה המשלימה לתמיכה בהריון.
האם ניתן למנוע דימום בתחילת הריון?
דימום בתחילת הריון אשר נובע מבריאות לא תקינה של האם, יכול להימנע במידה והאם תשמור על בריאותה ככל המתאפשר לה. הימנעות מצריכת רעלנים וזיהומים היא חשובה ביותר להתפתחות תקינה של העובר, במיוחד בשלבים הראשוניים של ההריון. אם תתמידי בתזונה נכונה, את מעלה את הסיכויים שלך להריון תקין. אם תימנעי מצריכת זיהומים ורעלנים, את מעלה את הסיכויים שלך להריון תקין. מעבר לכך, הרופא שלך ידריך אותך כיצד לנהוג.
לפעמים הריון אינו מתפתח טוב ללא כל קשר למעשייך. וגם אם הדימום יכול היה להימנע, עלייך להוציא מראשך את המחשבה על אשמה. אשמה היא גורם מלחיץ, וגורמים מלחיצים גורמים לייצור הורמוני סטרס (אדרנלין, קורטיזול). הורמוני סטרס הם מזיקים לעובר – וגם לך. לכן עלייך למצוא דרכים להירגע בכל רגע נתון. אין זה עניין של 'מותרות'. זה עניין של הישרדות אמתית של העובר. הירגעי. הימנעי מביקורת עצמית. הימנעי מכל אשר יוצר מתח אצל בן האדם: חדשות שליליות, צעקות, משימות עם דד ליין קצר מדי, יציאה לחוצה מן הבית וכדומה.
צרי לעצמך הרגל יומי חדש, בוקר וערב: נשימות עמוקות אל תוך הבטן, במשך 10 דקות. התמקדי בנשימות שלך. עלתה לך מחשבה? לא נורא. חזרי להתמקד בנשימות שלך.
נשימות עמוקות הוכחו במחקרים אין ספור כשיטה יעילה ביותר ליצירת רוגע אשר השפעתו נמשכת גם לאורך השעות שלאחר התרגול.
בריאות והצלחה.
קראי עוד על הריון >