פעמים שונות אנחנו יכולים לקרוא בעיתונים, ובעיקר במדורים העולמיים, על נשים מבוגרות שנמצאות בגיל השלישי ובכל זאת הצליחו להיכנס להיריון.
כאשר מדובר על היריון בגיל מאוחר, לרוב הכוונה היא לגיל שהוא מאוחר באופן יחסי לפריון של האישה. מקרים של היריון בגיל מאוחר הם נדירים, ודורשים התערבות מאסיבית של טיפולים הורמונליים שאינם פשוטים.
ברוב המקרים, נהוג לסמן קו גבול ראשוני של גיל 40, וקו גבול נוסף בגיל 45. חשוב לציין, שכיום ישנן נשים רבות ומספרן רק הולך וגדל, אשר מחליטות להביא ילד ראשון או ילד אחרון לאחר שהן כבר עברו את גיל 40. ישנן נשים שבגיל 48 מביאות ילד ראשון לעולם. חשוב מאד להבין מה מאופיין מאד להריונות בגיל מאוחר, והאם יש ישנם סיכונים מיוחדים לגילאים הללו.
להבין את ההשלכות
קודם כל, חשוב להבין כי הריון בגיל מאוחר הוא בעל סיכויי הצלחה נמוכים יותר, כאשר בגיל 40% סיכויי הפריון יורדים ב10%, ואחרי גיל 45 ולקראת גיל 50 כבר מדובר על 20% או אף יותר מכך. לכן, אין זה נדיר למצוא נשים שעברו את גיל 40, עוברות טיפולי פריון כדי להיכנס להריון. עם זאת, הדבר לא אחיד לגבי כל הנשים. יש נשים בעלות פריון גבוה מאד גם לאחר גיל 40 וגם לאחר גיל 45. אם כבר יש לכן ילדים ואתן מודעות לרמת הפריון שלכן, הרי שרמת פריון גבוהה מאד בגיל צעיר, יכולה לרוב גם להבטיח רמת פריון טובה בגילאים מאוחרים יותר. ברור שככל שאתה צעירה יותר כך מוטב – אבל גם בגיל מבוגר עדיין יש סיכויים טובים להרות, בפרט עם הטיפולים שניתנים כיום.
עוד נושא שחשוב מאד להידרש אליו הוא סיבוכים בנוגע להריון בגיל מבוגר. אין ספק, כי בגיל מבוגר יותר גם האם וגם התינוק חשופים ליותר סיבוכים אפשריים בתהליך ההיריון והלידה כאחד. עם זאת, חשוב להכין שכאן המרכיב הוא לא הגיל עצמו (בניגוד למצב הפריון) אלא תופעות לוואי של הגיל. נשים לאחר גיל 40 נוטות לסבול יותר מתופעות של יתר לחץ דם, סוכרת, וכיו"ב – ואלו כמובן יכולים להוות סיכון. אם את בת 46 וחיה חיים בריאים לחלוטין, שומרת על תזונה מאוזנת ומבצעת אימוני כושר באופן קבוע – הרי שהסיכונים הללו הם בכל מקרה נמוכים עד לא קיימים, ולכן אין שום סיבוך לכשעצמו שנובע אך ורק מהגיל.
ומה עם הלידה?
מחקרים שנעשו בתחום הראו כי נשים שילדו לאחר גיל 40, נוטות לעבור ניתוח קיסרי ב60% יותר מהמקרים, מאשר נשים מתחת לגיל זה. עם זאת, חשוב להבין כי לא מדובר רק על סיבוך אפשרי כתוצאה מלידה טבעית. פעמים רבות, הילד שנולד לאחר גיל 40 הוא הילד האחרון (אפשר שהוא גם הראשון וגם האחרון). לכן, כדי למנוע מראש סיבוך, מעדיפים האם וצוות הרופאים לבחור באופציה של ניתוח קיסרי.