שואלים אותי למה להתכונן להנקה ואיך זה אפשרי?
הנקה פוגשת אותנו בהמון רבדים שונים.
הנקה היא הזנה עבור התינוק שלנו, זה ברור.
אבל הנקה היא גם חיבור רגשי, הנקה היא גם הרגעה ולעיתים גם הרדמה.
וכן, הנקה היא גם חדירה מאוד אינטנסיבית למרחב שלנו.
רוב היממה יש מישהו שצמוד אלינו ומחובר לנו לגוף (אומנם זה פחות מאשר בהיריון אבל איך שהוא אנחנו מצפות שאחרי הלידה נקבל את הגוף שלנו בחזרה).
כמו כן, בהנקה השדיים שלנו הופכות להיות מזון במקום מקור להנאה מינית.
אז הכנה טובה להנקה מטפלת גם בהיבט הרגשי כמו בהיבט הפיזי ומכינה אותך, האם לעתיד לבאות. חשוב לדבר על כך גם עם הקרובים לך. תמיכה טובה בך היא אמצעי חשוב מאוד להצלחה בהנקה והתמדה.
כמובן ישנו מיתוס נוסף שאנו מסתובבות איתו בעולם שהוא (הרך הנולד) כבר ידע מה לעשות וגם אנחנו.
אבל אם לא למדנו ולא ראינו ולא חווינו, איך נדע?
תינוק חדש שנולד מגיע עם אינסטינקטים הישרדותיים חזקים מאוד, ובכל זאת הוא זקוק לאמו שתכוון אותו, מהי הדרך הנכונה והקצרה ביותר למטרה (החלב הנכסף). וככל שנגיע מוכנות יותר לרגע הזה נחווה פחות תסכול, פחות כאב ופציעות, תינוק רגוע יותר ושבע יותר.
חשוב לי לומר. בהנקה זה לא שחור או לבן. אני פוגשת הרבה נשים אחרי לידה שחושבות שאם התינוק יונק והן שומעות את הבליעה אז הכל בסדר. וזה הגיוני, אבל זה לא בהכרח נכון.
חשוב מאוד לשים לב להרבה מדדים כדי לדעת שההנקה הולכת טוב:
החל מהיום הרביעי יש לצפות ל-6 חיתולים רטובים משתן ו-3 יציאות של קקי.
לשים לב לצורת הפיטמה אחרי ההנקה-פטמה מוארכת זה נפלא, פטמה מעוכה יכולה להעיד על יניקה שטחית.
קולות בליעה ותזוזה של הלסת (ממש עד לרקה) של התינוק בזמן היניקה.
רוגע-לשים לב שהתינוק רגוע ונינוח אחרי הנקה.
שהשד מתרוקן בסיום ההנקה.
הנקה לא אמורה לכאוב. כאב פירושו שמשהו בהנקה לא מתנהל נכון ויש לדאוג לתקנה.
התינוק לא אמור לאבד יותר מ-10% ממשקל גופו וועד היום ה-14 התינוק אמור לחזור למשקל גופו (יש להגיע לשקילה בטיפת חלב או במרפאה).
פצעים בפיטמה-הם סימן שמשהו לא תקין. חשוב לבדוק את האחיזה של התינוק ולתקן במידת הצורך.
טיפים נוספים בקשר שבין הלידה להנקה :
- בחדר לידה כל התנאים ההורמונליים והרגשיים מכוונים את שניכם להנקה הכי טובה שאפשר. הנקה כבר בשעתיים שלאחר הלידה תורמת מאוד להמשך חיובי בהנקה.
- אם אתם לוקחים תומכת לידה, לרוב זה כולל גם תמיכה בהנקה ראשונית. במידה ולא, בקשו מיילדת שמתמחה בנושא שתיכנס ותראה לכם מה לעשות.
- לידה קשה, ארוכה, מכשירנית, משככי כאבים, או טראומה יכולים להשפיע על ההנקה. חשוב להיות ערים לכך ולגשת לעזרה מקצועית במידה ויש קשיים ברפלקס היניקה או באופן החיבור לשד בימים הראשונים.
אז נכון שהנקה היא טבעית וחלק ממהותינו כיונקים. אבל הכוונה לפני ותוך כדי יפחיתו משמעותית את הקשיים, התסכול ובעיות אפשריות בתהליך.
הנקה היא לא משהו שאנחנו רואות סביבנו ביום יום. בעבר ילדות היו נחשפות למניקות סביבן כל הזמן.
כיום לא כולן מניקות וגם אלו שכן לעתים עושות זאת ב- ד' אמותיהן. אז איך נלמד כיצד נכון להניק? מה הדרך המיטיבה להזין את התינוק שלנו? באיזו תנוחה? איך לחבר אותו? ועוד…
אני בהחלט ממליצה ללכת למפגש על הנקה או לקרוא ספר בנושא (מה שנכון לך) ואחרי הלידה לדאוג שיועצת הנקה תראה אותך לפחות פעם אחת כדי לוודא שהכל בסדר ולתת לך עוד טיפים. 🙂