בכתבה זו נפרט על השלב הראשון של הלידה ועל שני שלבי הביניים שבו. בהמשך תוכלי לקרוא את שתי הכתבות הבאות בסדרה.
בלידה קיימים שלושה שלבים עיקריים:
- השלב הראשון של הלידה – מתחילת הצירים ועד לפתיחה מלאה.
בשלב הראשון ישנם שני שלבים עיקריים:- השלב הלטנטי (סמוי) – מפתיחה של 0 ועד 3 ס"מ.
- השלב האקטיבי – מפתיחה של 3 ס"מ ועד לפתיחה של 10 ס"מ.
- תת שלב: שלב המעבר
- תת שלב: שלב המנוחה
- השלב השני של הלידה – מפתיחה מלאה (10 ס"מ) ועד ליציאת התינוק לאוויר העולם.
- השלב השלישי של הלידה – יציאת השילייה.
השלב הראשון של הלידה – בשלב זה מתרחשים מחיקה ופתיחה של צוואר הרחם
(ובשלב הבא יעבור התינוק דרך צוואר הרחם לתעלת הלידה, הנרתיק, והחוצה…)
וידאו – צפי באנימציה מקסימה המראה מה קורה בזמן לידה בתוך הרחם – פתיחה ומחיקה של צוואר הרחם ויציאת התינוק החוצה:
השלב הראשון של הלידה נחלק לשני תתי השלבים הבאים: השלב הלטנטי (סמוי, והשלב האקטיבי (פעיל).
1. השלב הלטנטי (סמוי)
השלב הלטנטי מתחיל בתהליך של מחיקה ופתיחה של צוואר הרחם, החל מ-0 ס"מ (אין פתיחה כלל – צוואר הרחם סגור) ועד לפתיחה של 3 ס"מ (פתיחה קטנה). בפתיחה של 3 ס"מ המעוניינות בכך כבר יכולות לקבל עירוי של אפידורל. השלב הלטנטי עלול להימשך גם עד כ-20 שעות בלידה ראשונה, כאשר בלידות חוזרות זמן זה מתקצר.
עד כמה כואבים הצירים בשלב הלטנטי?
אצל רוב הנשים נשים הצירים בשלב הלטנטי הם סבילים, אולם כמובן שקיימות יוצאות דופן. עבור יוצאות הדופן ייתכן ויציעו אלחוש אפידורלי אף בשלב פתיחה של 2.5 ס"מ. יש לקחת בחשבון כי אפידורל מעכב את תהליך הלידה, גורם לנמנום היילוד ועלול לגרום למצוקה אצל העובר. בנוסף, אפידורל עלול לגרום ללידת ואקום, כיוון שיולדות רבות אינן מצליחות ללחוץ את התינוק החוצה משום שאינן חשות כלל את החלק התחתון של גופן.
מהי מחיקה של צוואר הרחם?
צוואר הרחם מתחיל לעלות למעלה, והופך להיות חלק מהחלק התחתון של הרחם. הוא "נמחק" וכביכול נעלם.
כשבועיים לפני הלידה הגוף מתחיל להפריש הורמונים אשר תפקידם לגרום להתרככות ולהבשלת צוואר הרחם, על מנת שזה יהיה מוכן "להימחק" ולהיפתח כראוי בשעת הלידה. כך גופך מגיע מוכן לשלב הלידה הראשון.
מה מתרחש בגופך לפני השלב הראשון של הלידה?
עוד לפני שלב הלידה הראשון ראש התינוק מתבסס במבוא האגן, בקוטר המרבי של מבוא האגן. צוואר הרחם הולך ונפתח וככל שהוא נפתח כך יורד ראש התינוק בהדרגה לתוך מרחב האגן. בלידה ראשונה תתרחש קודם כל מחיקה של צוואר הרחם ורק לאחר מכן תתרחש פתיחה של צוואר הרחם. החל מלידה שניה ואילך, שני התהליכים מתרחשים יחדיו, ולכן תהליך הלידה מתקצר משמעותית.
כאשר הראש של התינוק יורד למטה, הוא לוחץ על צוואר הרחם שנמשך ומתרחב סביב הראש, וכך גורם להתקדמות הצירים והלידה ע"י הפרשת אוקסיטוצין.
מה יכול לעזור לקדם את הלידה בשלב הסמוי הלטנטי?
שמירה על רמת אדרנלין נמוכה ועל רמת אוקסיטוצין גבוהה. איך?
- קיום יחסי מין
קיום יחסי מין גורם להפרשת אוקסיטוצין, ובנוזל הזרע יש פרוסטגלנדינים שעוזרים בריכוך צוואר הרחם. - עיסוי פטמות
יש להיזהר, על אף שזהו מזרז לידה טבעי יש לזכור שרמות האוקסיטוצין שמופרשות בעקבות עיסוי פטמות אינן ידועות מראש ועלולות להיות גבוהות מדי, וכך להביא לכדי עלייה חדה ברמת הצירים. לכן יש לעשות שימוש בשיטה זו רק אם נדמה שהלידה "נתקעה". - נשיקות וחיבוקים
נשיקות וחיבוקים מלטפים יכולים לעזור ולהחזיר לגוף את התחושה של הביטחון שבהיעדרו הופסקו הצירים. - אמבטיה או מקלחת
אמבטיה חמימה או מקלחת נעימה יכולים לעזור מאוד. על המים להיות נעימים ולא חמים מדי. שימי לב – אם ירדו לך המים אסור לך לעשות אמבטיה מחשש לזיהום! לאחר ירידת מים יש לנסוע מיד לבית החולים. קראי הנחיות במקרה של ירידת מים > - חימום החדר והיולדת
- מרווח אינטימי
"אוהל לידה" – הביאו מהבית שמיכה / לונגי שאתם אוהבים, ובשעת הצורך היכנסו שניכם אל מתחת לשמיכה, מוסתרים מצוות בית החולים. הכוונה היא יצירת אוהל זוגי קטן שיסתיר את חדר הלידה עם המכשירים הרפואיים הקרים, וייתן לכם מרווח אינטימי להירגע בו. האינטימיות תגרום להפרשה מחודשת של הורמון האוקסיטוצין מקדם הלידה. - לנשום עמוק, להרפות נשימה
- שיאצו ורפלקסולוגיה
אלו יכולים לזרז תהליך שהתחיל, ובתנאי שיודעים מה לעשות והיכן ללחוץ. - תנועתיות
תנועה וטלטולי אגן עוזרים בקידום הלידה. ניתן להיעזר בישיבה על כדור פיזיו, הישענות קדימה, הישענות על חפץ (מאפשר גם קבלת מסאז' בגב התחתון). - תנוחות זקופות, הליכה
השלב הלטנטי יכול להמשך גם עד 20 שעות ויותר. כדאי לנצל את הזמן בהליכה איטית.
טיפ: כדי להימנע מהמתנה ארוכה בבית החולים או מחוצה לו, את השלב הלטנטי (לפחות) רצוי לעבור בבית ולהגיע לבית החולים במצב של לידה פעילה. אז מתי לצאת לחדר הלידה? כאשר יש לך ציר בכל 3-5 דקות, באורך של 45-60 שניות לכל ציר.
2. השלב האקטיבי (פעיל)
השלב האקטיבי של הלידה מתחיל בפתיחה קטנה של 3 ס"מ ומסתיים בפתיחה מלאה של 10 ס"מ. במהלך השלב האקטיבי הצירים הולכים והופכים לתכופים יותר וחזקים יותר, והוא כולל את שלב המעבר ואת שלב המנוחה – שלבי ביניים קטנים המפורטים בהמשך. בשלב האקטיבי הצירים מתרחשים בכל 3 עד 5 דקות, ומשכם הוא 45 שניות ועד דקה שלמה.
עד כמה כואבים הצירים בשלב האקטיבי?
הכאבים חזקים מאוד. על מנת לעמוד בכאבים יש להיזער בתנועתיות רבה ובתמיכה נפשית ופיזית מהמלווה שלך.
קצב הפתיחה של צוואר הרחם בשלב האקטיבי הוא בערך 1 ס"מ עד 2 ס"מ לשעה. לקראת סופו של השלב האקטיבי, בפתיחה של 8 ס"מ לערך, מתחיל שלב המעבר.
מהו שלב המעבר?
בשלב המעבר אופי הצירים משתנה – הם נעשים חזקים מהירים ותכופים, ולעתים הם מלווים בתחושה של לחץ.
שלב זה הוא נקודת מפנה בין השלב שבו צוואר הרחם מגיע לפתיחה מלאה, לבין כניסת התינוק לתעלת הלידה ותחילת צירי הלחץ הראשונים. זהו זמן רגיש מאוד עבור היולדת. כאשר צוואר הרחם מסיים להיפתח, הרחם פתוח לרווחה והיולדת עומדת בפני הלידה עצמה – יציאת התינוק החוצה. בסוף שלב זה, כאשר הפתיחה היא מלאה, ראש התינוק ייצא מהרחם עד לאוזניו והרחם נותר פתוח כדי לאפשר לו לצאת ולעבור בתעלת הלידה.
שלב המנוחה:
לפני תחילת השלב השני של הלידה, כשהעובר עדיין לא התחיל את הירידה לתוך תעלת הלידה, תיתכן הפוגה בצירים, כיוון שהראש "צף" באגן, האוקסיטוצין מופרש פחות, וליולדת יש הזדמנות לנוח ולהתכונן לשלב הבא. הפסקה זו מאפשרת לרחם להמשיך להתעבות בחלקו העליון ו"להתארגן" מחדש לקראת דחיפת התינוק החוצה דרך תעלת הלידה. בשלב המנוחה יתכן וימשיכו להיות צירים חזקים אך לא יהיה דחף ללחוץ. זאת במידה וראש התינוק עדיין גבוה ולא מגרה את נקודת הלחץ.
מה לעשות בשלב זה?
חשוב להתנועע ולעשות שימוש בתנוחות שיעזרו לראש התינוק לרדת למטה. אם אינך מרגישה דחף ללחוץ, צרי סביבך אוירה אינטימית ובטוחה, חמימה, שקטה, שתי ואגרי כוח להמשך. חכי בסבלנות. אפשר להתחיל להתנועע, ניתן להיעזר בעיסוי פטמות או שיטות אחרות להעלאת רמות האוקסיטוצין אשר עוזר בקידום הלידה.
נסי להימנע מלהתחיל ללחוץ באופן יזום. הגישה הרפואית המקובלת, עדיין, ברוב בתי החולים, היא להורות לנשים להתחיל ללחוץ באופן יזום ברגע שצוואר הרחם שלהן מגיע לפתיחה של 10 ס"מ, גם אם אינן חשות כל דחף ללחוץ, זאת מתוך מחשבה שהלחיצות יקדמו את הלידה ואפילו "יקצרו את הסבל של האישה". אך לרוב, לחיצות כאלו באופן יזום לא יקדמו את הלידה, אולם הן כן יפגעו ברצפת האגן. שלך.
מה יכול לעזור לקדם את הלידה בשלב האקטיבי – פעיל?
- תנועתיות ותנוחות מתאימות:
- יש להימנע משכיבה על הגב
- אם העובר נמצא במנח או מצג חריג – יש להימנע מכריעה עמוקה. עלייך לחכות עד שהעובר ישנה את תנוחתו.
- כריעה היא התנוחה האידיאלית בזמן הצירים והלידה: האגן נמצא בפתיחה מרבית, כוח הכבידה פועל יחד עם הלידה, והצירים מתחזקים בעקבות הלחץ המוגבר של ראש התינוק על צוואר הרחם. כריעה בין הצירים אף עוזרת לאגן להתרחב ומעודדת את ירידת התינוק.
- תנוחות על הברכיים: עמידה על שש או עמידה על הברכיים בגב זקוף – תנוחות אלו טובות לסוף השלב הראשון של הלידה כאשר הצירים מתחזקים, ובעיקר עוזרות תנוחות אלו לצירים המורגשים חזק בגב.
- ניתן לנווט את עוצמת הצירים בעזרת התנוחות – תנוחה אופקית תוריד את הלחץ ואת כוח הכבידה מצוואר הרחם ותוריד את עוצמת הצירים ולהיפך.
- שכיבה על הצד – עדיפה משכיבה על הגב ומאפשרת יותר תנועה.בקורס הכנה ללידה תתרגלו אפשרויות שונות לתנועה ותנוחות בשלבי הלידה השונים ותלמדו את השפעתם על הגוף ועל תהליך הלידה.
- בין הצירים – לנוח.
- הרפיה של רצפת האגן
הניחי לקצב הטבעי של הצירים להוביל אותך. הרפי את גופך, השתמשי בדמיון מודרך והניחי לרחם לעשות את עבודתו. - קבלת תמיכה מבן הזוג / המלווה
בשלב המעבר קל מאוד לשכוח את היעד ולהיכנע לייאוש. חשוב לא להפוך את ההתמודדות עם הצירים למאבק, ופה נכנסת עזרתו של בן הזוג. מילות תמיכה, להזכיר את היעד, מילות העצמה, יעזרו בשלב זה. חשוב: להתערב רק אם צריך. אם היולדת מסוגלת לכך לבד נפשית – יש להניח לה, ורק להיות שם בשבילה מבלי לדובב את החלל. בזמן זה מתרחש שחרור של דחפים בלתי רצוניים מצד היולדת, והסחת דעת מצד המלווה עלולה לעכב את הלידה.
ואיך תדעי אם הלידה שלך מתקרבת ובאה?
קראי על הסימנים המקדימים ללידה >
בהצלחה, ושתצאו עם ידיים מלאות! 😉
[bsa_pro_ad_space id=2]מידע שעשוי לעניין אותך:
- מה עלייך לעשות אם ירדו לך המים: הנחיות רפואיות >
- כך תמנעי חיתוך חיץ וקרעים בלידה >
- תנוחות ישיבה מומלצות ולא מומלצות לקראת סוף ההריון >
- מהם הדברים שאת חייבת לקחת איתך לחדר הלידה? רשימת לידה מקיפה ומסודרת >
- רכישת עגלה לתינוק - על מה את צריכה לשים דגש? מדריך מפורט >
- על הורמוני הלידה: אוקסיטוצין ואדרנלין >
- איך מתזמנים צירי לידה?
- על השלב הראשון של הלידה והסברים נוספים >
- על השלב השני של הלידה> >
- הזמנה מעוצבת לברית או לבריתה - חינמון חמוד באהבה!
- למה הנקה חשובה מיד לאחר הלידה?
- כמה משקל יורד בלידה?
- איך תדעי שהלידה שלך מתקרבת? סימנים מקדימים ללידה >
- איך תצרי חווית לידה חיובית עבור התינוק שלך?
- זירוז לידה טבעי מול זירוז לידה רפואי - מה כדאי?
- דמיון מודרך ללידה קלה >
- חיתוך חבל הטבור בלידה טבעית - האם לנתק או להמתין?
- מדור הכנה ללידה
מצוינות אתן. תודה
שמחנו לעזור 🙂 שתהיה לידה קלה!
מיכל,
ללדת באהבה / פורטל הריון ולידה שוחר מדע, אדם וסביבה.
הסבר מעולה. אני מקווה שלא אצא מיוצאות הדופן האלה שיבקשו אפידורל בפתיחה של ס"מ אחד…………. ;)))
למרות שרוב הסיכויים שכך יהיה………… 🙁
אין לידות בלי כאבים??
אם תשמעי על אחת כזו תזכרי ליידע אותנו ראשונות!! ;)))
שתהיה לך לידה קלה 🙂
מיכל,
ללדת באהבה / פורטל הריון ולידה שוחר מדע, אדם וסביבה.