
מה זה חיסון? חיסון מהווה חלק ממערך הרפואה המונעת של משרד הבריאות, והוא מאפשר למנוע פגיעה של גורמים מזיקים / מחלות בגוף.
ישנן שתי צורות של חיסונים:
חיסון פעיל:
ברוב החיסונים מכניסים אל הגוף גרסה מוחלשת או מומתת של הנגיף אליו רוצים לחסן, וזה גורם לגוף לזהות את הנגיף ולייצר נוגדנים נגדו. מערכת החיסון שלך לומדת שזהו גורם מזיק, מייצרת נוגדנים ומחסלת אותו, ומשמרת אותו בזיכרון על מנת שלא יפגע בך שוב.
החדרת חיסון כזה, מומת או מוחלש אל הגוף, לרוב לא תפתח בך את הסימפטומים של המחלה עצמה, אבל לפעמים תפתח סימפטומים מוחלשים של המחלה, שלא משתווים לזנק שגורמים הסימפטומים של המחלה אם היית נדבקת בה מבלי לקבל חיסון נגדה.
חיסון סביל:
כשאין זמן להחדיר אל הגוף חיסון מומת או מוחלש ולחכות עד שהגוף יפתח נגד המחלה נוגדנים, משתמשים בחיסון סביל – שזה בעצם החדרה של נוגדנים של המחלה באופן ישיר אל הגוף. זה מתבצע בדרך כלל כשיש זיהום חמור ויש סכנה לחכות ולבזבז זמן יקר בשל תוצאות קשות של הזיהום בגוף.
לכמה זמן את מחוסנת?
ישנן מחלות שהחיסון נגדן משאיר בגוף נוגדנים לכל החיים
וישנן מחלות שדרושים מספר חיסונים כל תקופת זמן על מנת שהגוף יישאר מחוסן מפניהן, כיוון שהגוף שוכח אותן והנוגדנים להן נעלמים עם הזמן.
האם מותר לקבל חיסון בזמן הריון?
בזמן הריון מותר לקבל חיסון מומת בלבד.
מערכת החיסון שלך בזמן הריון: בזמן הריון מערכת החיסון שלך נמצאת במצב רגיש יותר מבדרך כלל. היא מדוכאת מעט על מנת לגדל את העובר שברחם שלך בצואה הטובה ביותר שהגוף שלך יכול.
זה אכן מעולה להריון שלך, אבל גם משאיר אותך חשופה למיני מחלות שעלולות לפגוע בך וגם בעובר שלך בצורה חזקה יותר ממה שאת מכירה.
אם עשית חיסון בזמן ההריון, האם התינוק שלך מחוסן בעת היוולדו?
כשאת מתחסנת בזמן הריון והגוף שלך מפתח נוגדנים, הנוגדנים האלו עוברים דרך השליה לעובר שלך ומחסנים גם אותו.
מערכת החיסון של התינוק לאחר הלידה: הנוגדנים שהתינוק שלך קיבל ממך כשהיה ברחם נשארים עד כחצי שנה לאחר הלידה ומגנים עליו מפני המחלות נגדן חוסנת.
חיסונים מומלצים לפני הריון:
חיסון כנגד חצבת, חזרת אדמת ואבעבועות רוח, שפעת
בזמן הריון אי אפשר לקבל חיסון שמורכב מנגיפים חיים מוחלשים של המחלה – כיוון שזה עלול לפגוע בעובר.
חיסון כזה יוצר את המחלה אצל מקבל החיסון אבל הדרגה קלה הרבה יותר מאשר לחלות במחלה באופן טבעי. מחלת החצבת בהריון הינה מסוכנת, כיוון שהיא מעלה את הסיכוי ללידה מוקדמת ולהפלה. את החיסונים האלו מומלץ לקבל עד חודש לפני ההיריון.
חיסון MMR (החיסון המשולש) – חצבת, חזרת ואדמת – לפני הכניסה להריון
רוב הנשים בישראל בגיל הפוריות מחוסנות כנגד חצבת חזרת ואדמת, כיוון שאלו הם חיסונים הניתנים לנו כשגרה.
אלו הם חיסונית שניתנים לנו באופן שגרתי, ומי שלא קיבלה מעולם את החיסון צריכה לגשת לקבל אותו –
בשתי מנות כשחודש מפריד בין מנה למנה, ולסיים חודש לפני הכניסה להריון.
חזרת בהריון מעלה את הסיכוי למות העובר ברחם. אם את כבר בהריון ולא מחוסנת – שמרי על היגיינה ברמה גבוהה, התרחקי מאנשים חולים במחלה ואם את חוששת שנדבקת, פני לרופא המטפל שלך.
אדמת בהריון: אישה שנדבקת באדמת בהריון מסכנת את העובר שלה כיוון שנגיף מחלת האדמת עלול לגרום לעובר למומים במוח, בלב ובעיניים, וכן עולה גם הסיכון להפלה של ההיריון.
חיסון נגד אבעבועות רוח
נגד אבעבועות רוח יש להתחסן לפני הכניסה להריון.
בשנת 2008 הוסיפו לשגרת החיסונים גם חיסון נגד אבעבועות רוח. כיוון שכך, נשים רבות שלא חלו בילדותן אינן מחוסנות מפני אבעבועות רוח כשהן נכנסות להריון. משרד הבריאות ממליץ לכל מי שלא הייתה חולה באבעבועות רוח ולא קיבלה שתי מנות של החיסון לקבל חיסון נגד אבעבועות רוח לפני הכניסה להריון.
אבעבועות רוח בהריון יוצר סיכוי מוגבר לפתח סיבוכים מהמחלה הזאת, בעיקר דלקת ריאות,
והנגיף שגורם לך להיות חולה באבעבועות רוח עלול לגרום גם למומים קשים בעובר. אם את כבר בהריון ולא מחוסנת – שמרי על היגיינה ברמה גבוהה, התרחקי מאנשים חולים במחלה ואם את חוששת שנדבקת, פני לרופא המטפל שלך.
חיסון נגד שפעת בזמן הריון או לפני הריון
באופן כללי שפעת היא מחלה שרבים חולים בה ולרוב היא עוברת מעצמה ללא סיבוכים. אולם חיסון שפעת מומלץ באופן גורף לכלל האוכלוסייה , כולל תינוקות מגיל 6 חודשים ומעלה, וגם לנשים לפני הריון ובזמן הריון. חיסון השפעת הוא חיסון מנגיף מומת, כלומר חיסון פעיל, ולכן אין בעיה עקרונית לקבל את החיסון הזה בזמן הריון.
חיסון נגד שפעת מומלץ על ידי משרד הבריאות לנשים המנסות להרות וגם לנשים בהריון.
מתי להתחסן?
עונת השפעת מוגדרת כעונה שבין חודש מאי לחודש אוקטובר. לכן מומלץ להתחסן בדרך כלל בחודש ספטמבר. החיסון מומלץ על ידי משרד הבריאות כיוון שבזמן הריון הגוף שלך חלש יותר, האנרגיה מופנית פנימה אל הרחם ואל העובר שגדל בתוכו, ומערכת החיסון מופחתת על מנת לשמור על העובר המתפתח בתוך גופך. בשל אלו, מערכת החיסון זוכה לפחות משאבים זמינים, והתוצאה היא סיכוי גדול יותר להידבק בשפעת העונתית ורגישות יתר לסיבוכים שלה, גם עבורך וגם עבור העובר שלך.
הסיבוך הנפוץ ביותר של מחלת השפעת כשאת בהריון הוא דלקת ריאות.
לדלקת ריאות יש קשר ישיר למערכת הראות והלב שעובדת קשה בזמן ההיריון על מנת לספק דם וחמצן גם לך וגם לעובר. השפעת מסתבכת והופכת לדלקת ראות בכ 12% מהמקרים. מחקרית, יש סיכון לתחלואה ותמותה משפעת בהריון בעיקר בשליש השלישי להריון, בשבוע 25 להריון עד שבוע 40 להריון – עד ללידה.
האם החיסון עלול להזיק לעובר?
על פי משרד הבריאות חיסון נגד שפעת אינו מזיק לעובר אלא מגן על האם וגם על התינוק בחדשי חיין הראשונים ממחלת השפעת. לפי מחקרים, חיסון שפעת הניתן לנשים בהריון מפחית את סיכון לתחלואה בשפעת ואשפוז עקב שפעת בקרב תינוקות בשיעור של עד 60%.
הדבקות העובר בשפעת במהלך ההיריון:
הדבקות של העובר בשפעת בזמן הריון היא נדירה ביותר, אבל כן נמצא קשר בין הדבקות בשפעת של האם בשליש הראשון להריון לבין מומים מסוימים כמו שפה שסועה אצל תינוק, מומי לב ודימום במוח.
נמצא גם קשר בין שפעת והפלות ספונטניות, לידה מוקדמת, משקל לידה נמוך ואף מוות תוך־רחמי.
החיסון נגד שפעת ניתן בכל קופות החולים, ויש לקבל את החיסון בכל שנה מחדש כיוון שהזנים של השפעת משתנים וחיסון של שנה שעברה לא יהיה יעיל כנגד השפעת שתהיה השנה.
חיסון נגד שעלת – לפני או בזמן ההריון
כולנו קיבלנו בילדות חיסון נגד שעלת, אבל עם השנים ההשפעה שלו יורדת ואנחנו פחות ופחות מחוסנות, כך שאם תיתקלי במחלת השעלת, הגוף לא יזכור כבר את המחלה ואיך לייצר נוגדנים נגד שעלת, ואת תחלי במחלה. את צריכה לקבל זריקת דחף על מנת שהגוף ייזכר וייצר נוגדנים נגד המחלה ואת לא תחלי בשעלת.
מתי כדאי להתחסן לשעלת בהריון?
בעיקרון ניתן להתחסן בכל שבי ההיריון, אולם משרד הבריאות ממליץ להתחסן בין שבעו 27 להריון לבין שבוע 36 להיריון, הנוגדנים מגיעים לעובר דרך השליה ויגנו עליו מפני מחלת השעלת בחודשים הראשונים לחייו, זה חשוב להתחסן בעיקר אם יש כרגע מקרים רבים של שעלת באזור המגורים שלך.
תופעות לוואי לחיסון השעלת:
על פי משרד הבריאות ישנן תופעות לוואי קלות אשר חולפות מהר לכ 10% מהמתחסנים נגד שעלת.
מדובר על תופעות לוואי מקומיות במקום ההזרקה – אודם, כאב, נפיחות, וגם תופעות לוואי כלליות כמו שלשולים, חום, הקאות.