תקופת ההריון היא תקופה מופלאה בה גוף האישה לוקח על עצמו גידול של תינוק, מה שמוביל לשינויים פיזיולוגיים רבים. לאורך תקופת ההריון גוף האישה מפיק הורמונים (ברמות שונות לאורך ההריון), חווה עלייה במשקל ומעמסה הקשורה בכל השינויים הללו.
אחת התופעות אשר באות לידי ביטוי בהריון היא כאבי גב כאשר הסיבות אליהן משתנות בין השבועות השונים של ההריון.
יש נשים אשר חוות כאבי גב בהריון, יש שחוות לאחר הלידה ויש שחוות גם לאורך הלידה וגם לאחריה ואז יכול להיות שכאבי הגב הם המשך של ההריון עצמו ויכולים להיות בהשפעת הלידה.
השינויים הפיזיולוגיים אשר גורמים לכאבים
כאבי גב בהריון נובעים מסיבות שונות וזאת גם בהתאם לשבוע ההריון. רוב כאבי הגב יהיו כאבי גב תחתון ויופיעו החל מהטרימסר השני להריון וחלקם יתבטאו ככאבי גב תחתון עם הקרנה לאזור הרגליים (ואז יורגש כאב עד לאזור הברך). הגורם העיקרי לכאבי הגב הוא הגורם המכאני ושינוי מרכז הכובד. ברגע שהעובר מתחיל להתפתח מתפתחים יחד איתו גם הרחם והשליה וגם להם יש משקל משמעותי כשכל כולו מתרכז באזור הבטן. הבטן אשר הולכת וגדלה מושכת את משקל הגוף קדימה והיציבה כולה עוברת שינוי, מה שמשפיע על המפרקים והשרירים באזור. לעתים (לרוב בשליש האחרון של ההריון) הכאבים יהיו תוצאה של סיבוב העובר לתנוחה אשר מפעילה לחץ על העצבים באזור הגב התחתון (משפיע בעיקר על אזור הסקרום).
תרגילים למניעת כאבי גב בהריון
על מנת למנוע את כאבי הגב מומלץ מאד לבצע תרגילים לאורך כל ההריון אשר מדגישים יציבה נכונה. הבטן אשר מושכת את הגב התחתון לקדמת הגוף מובילה לכאבי גב תחתון ויציבה נכונה תמנע את הכאב. תרגיל מועיל בתקופת ההריון יתבצע בעמידה על שש (על משטח קשיח) וביצוע קיעור וקימור של הגב באיטיות מספר פעמים. בשלב הקימור יש לשלוח את הראש כלפי מעלה ובשל הקיעור לשחררו כלפי מטה.
כאבי גב לאחר לידה
הלידה עצמה היא אירוע משמעותי בחיי האישה גם מבחינה פיזית. המאמצים במהלך הלידה (בין אם היא קצרה, ממוצעת או ארוכה) עצומים והם יכולים להשאיר כאבים אשר באים לידי ביטוי בתקופה שלאחר הלידה. כיוון שלאחר הלידה יש צורך לטפל בתינוק ולשאת אותו לאורך זמן רב במהלך היום ההתגברות על הכאבים יכולה להפוך למאתגרת במיוחד ואלו יכולים גם להחמיר. נשים אשר חוות כאבי גב בהריון עלולות לחוות כאבים גם לאחר הלידה וטוב יעשו אם יפנו לטיפול עצמי כדי לא להחמיר את המצב.
דגשים חשובים לטיפול בכאבי גב בתקופת ההריון
כאבי גב בהריון אינם זהים לכאבים שאינם בתקופת ההריון מבחינת הטיפול הנדרש. הריוניות אשר חשות כאבי גב יפנו לרוב לטיפול מתחום הרפואה המשלימה כמו למשל ובבחירת הטיפול יש לשים לב למספר דברים בעת בירור על הטיפול:
· הכשרת המטפל – כל מי שלוקח על עצמו טיפול בנשים בהריון חייב להיות בעל הכשרה מתאימה לכך. ישנם טיפולים אשר יכולים להזיק בתקופת ההריון אם הם מתבצעים שלא כהלכה ועל כן חובה לברר אודות הכשרת המטפל.
· יידוע ההיריון – באחריות ההריונית לספר למטפל מראש בדבר ההריון. מומלץ מאד לספר על ההריון עוד בשיחה המקדימה וקביעת הטיפול על מנת למנוע אי נעימויות או אי התאמה של הטיפול. ישנן הריוניות שחושבות כי בתחילת ההריון אין כל בעיה שלא לספר על ההריון כיוון שמדובר בשלביו המוקדמים, אך חשוב להבין כי דווקא בשליש הראשון חובה ליידע את המטפל כיוון שישנם טיפולים שכלל לא מבצעים בתקופה זו.
· נינוחות – תקופת ההיריון והתקופה שלאחר לידה היא תקופה רגישה מהמון בחינות ולכן ההריונית צריכה להרגיש נינוחה בעת הטיפול ועם המטפל. בעת בחירת הטיפול והמטפל המתאימים חשוב לברר אודות השיטה ואף להתרשם מהמטפל עוד בשיחה הראשונית על מנת לקבל החלטה האם זהו הטיפול המתאים או לא (בנוסף כמובן לשני הסעיפים הראשונים).