ליווי לאחר לידה / דולה פוסט – פארטום
כתבה: עינת אהרון.
כמה מילים לכם, השותפים שלי לעולם ההורות –
אני רוצה לקחת אתכם לכמה רגעים של מסע בזמן לשעות והימים של אחרי ההיריון והלידה, לרגע לו חיכיתם שבועות ארוכים בו התינוק שלכם יצא לאוויר העולם ואתם יכולים לראות, להרגיש, להריח ולעטוף אותו.
במהלך תקופת ההיריון התבשל אצלך ברחם איש קטן. יכולתם את ההורים להציץ עליו מבעד לעדשת האולטרסאונד, יכולתם לחוש בו בועט, יכולתם לעשות בדיקות על מנת לוודא שהכל תקין. את אימא, היית בקשר מלא עם גופך על מנת לוודא שהוא עומד במשימה לה הוא נועד – ליצור חיים חדשים.
וידאו: טיפים לאחר לידה
בכמה שעות של כאב, של השתוללות הורמונאלית של תנועה וקריעה נולד תינוק ואיתו נולדה אימא, נולד אבא, נולדה משפחה שלמה – סבים, דודים, אחים וכולם פתאום הופכים להיות חלק מהחוויה שעד היום הייתה כמעט פרטית.
במובן מסוים אתם נולדים מחדש לתפקיד שמצד אחד ייקח מכם הכל ומצד שני ייתן כפליים באופן כזה שלא ניתן לתאר במילים.
התינוק שלכם היה עד היום עטוף במים חמימים, נע עם הגוף שלך אמא, קרוב ככל האפשר לפעימות הלב שלך, חשוף לקולות ורעשים עמומים, ללא שינויים בין אור לחושך, לא מרגיש רעב, לא חש בעייפות ואפילו לא צריך ללמוד איך לנשום.
ועכשיו ברגע הקסום הזה בו את מחבקת את התינוק שלך בין זרועותיך העוטפות ומלטפות, לפתע מגוון של תחושות, רגשות, יחסים, מצבים פיזיולוגים עומדים להשתנות.
אתם כהורים נכנסים לתוך תקופה חדשה שבה אתם צריכים ללמוד איך להכיר את התינוק שלכם. והתינוק הזה הוא יחיד ומיוחד עוד לא נולד כמוהו.
יש לו את האופי שלו, החיוך שלו, המבט שלו, צרכים משלו כמו מה הוא אוהב, מתי הוא רעב, האם הוא רוצה לישון עכשיו או שהוא בוכה כי הוא זקוק לחיבוק ומגע והוא הקטנצ'יק מצפה שאתם כהורים תכירו במיוחד שבו, תלמדו אותו, תשימו לב לכל ציוץ וקריאה שלו ותעזרו לו להתאקלם בעולם החדש.
![ליווי של דולה פוסט פארטום הוא שם נרדף לליווי לאחר לידה. הדולה שלכם באה לעזר כנגד רגעי הפחד הראשוניים.](https://laledet-beahava.co.il/wp-content/uploads/BABY_1514866843-300x199.jpg)
זהו תהליך ארוך להכיר אחד את השני ולפעמים אינו פשוט, בעיקר בשעה שהגוף עדיין כואב מהלידה, ההורמונים משתוללים יש עייפות שאתן לא מכירות ואי אפשר להשלים שעות שינה כמו פעם.
יש שאלות על הנקה, יש בכי ברקע ויש אלפי עצות מהסבתות, הדודות והשכנות.
ואז צריך לעצור רגע ולקחת נשימה וזה המקום שבו אני כמלווה לאחר לידה יכולה לעזור.
מלווה לאחר לידה (או דולת פוסט פרטום בהגה המקצועית) , היא אישה בעלת רקע מקצועי הבאה לתמוך בעיקר באימא היולדת מיד לאחר הלידה או בסמוך לחזרתה הביתה.
התמיכה והליווי נעשים בבית ההורים הטרים, בסביבה הטבעית להם בה הכי נוח, הכי אמיתי והכי נכון להתחיל את חיי המשפחה.
אני כתומכת לאחר לידה מכוונת כולי לצרכים שלך אימא הן מבחינה מנטאלית והן מבחינה פיזית.
אני פועלת וקשובה קודם כל לצרכים שלך האם, אך כמובן גם לאב ולשאר בני הבית.
ננסה יחד אני ואת אימא לאתר את הצרכים שלך על מנת לאפשר לך להתחזק ולהתאושש מהלידה.
ההתאוששות של כל אחת היא אינדיבידואלית וכן גם הצרכים,
אך כמלווה לאחר לידה אשמח לאפשר לך זמן מנוחה, לאכול ברוגע אוכל מזין, להעניק לך עיסוי מרגיע, לאפשר לך זמן איכות לעצמך ולהקשיב, להקשיב, להקשיב לך!
המטרה שלי כמלווה היא להדריך ולהשרות בכם ההורים את מרב הביטחון בעצמכם ובתינוקכם הן ברמה הרגשית והן ברמה הטכנית של החלפות ראשונות, אמבטיות, עיסוי לתינוק, ללמוד את הסימנים שהתינוק נותן לנו כמו בכי, עייפות, רעב ועוד, עזרה ותמיכה בהנקה ובכלל נתינת מידע על ההורות הראשונית.
התקופה הראשונה של אחרי הלידה, היא תקופה שבה הרגשות והתחושות מתחלפים בין רגע.
בכי וצחוק מתערבבים.
לפעמים יש דכדוך שהוא נורמאלי וטבעי. תחושות של אי וודאות של חרדה, תחושות של אושר עילאי ואהבה, מופיעים בערבוביה אצל כל אחת ואחת בצורה שונה, כפי שהחיים שלנו שונים מאדם לאדם.
באופן אישי גם אני כאימא לשני ילדים הייתי וביקרתי ב"טלטלה" הזו ומבינה
ומזדהה איתך אימא, אני שם ביחד איתך לארגן את הרגשות ואת החיים מחדש וללמוד איך לקבל את כל ההתרחשויות והשינויים.
המצאות של אדם אובייקטיבי ותומך בסביבה הטבעית שלך
יכולה להקל ולעזור להיזכר לקחת נשימה עמוקה וטובה בכל רגע נתון.
בכל אחד מאיתנו טבועה היכולת להיות הורה והמטרה שלי כאשת מקצוע אינה להמציא את גלגל האמהות והאבהות אלא להביא אליכם את הידע המקצועי שלי, הרגישות, האמפטיה והניסיון על מנת להתחיל את בניית הקן המשפחתי שלכם בביטחון ואהבה כי אתם ורק אתם יודעים הכי טוב מה טוב לתינוק/ת שלכם.
לסיכום, אני מאמינה כי הבאת ילד לעולם הינה זכות שחובקת בתוכה אהבה שלא ניתן לתאר במילים, זכות בלתי מעורערת שביצירה הכי מופלאה שהטבע יכול היה לתת לנו כבני אדם.
עם הזכות הזו באה גם מחויבות ואחריות כלפי ילדכם שבתקופת חייו הראשונה זקוק לחום, לחיבוק, להזנה, למגע, להקשבה מלאה לצרכיו באשר הם ולהרגשת ביטחון בעולם החדש שאליו הוא נכנס.
לפניכם עומדת המשימה של החיים והיא ארוכה, מאתגרת, מכילה, מתישה, משמחת, מרגשת, עושקת וממלאת כפליים, משימה של אהבה, משימה של הורות.
לתחילת דרככם בחרתי לתת לכם מספר טיפים שיוכלו לאפשר לכם להתחיל את המסע החדש הזה בחייכם בצורה יותר רגועה, בטוחה ויעילה. אני מקווה שטיפים אלו יעזרו לכם,
וזכרו – זוהי רק ההתחלה.
קנו מראש את כל הציוד הנחוץ בשביל התינוק. את הקניה המרוכזת לקראת הלידה כדאי לעשות עם אמא, חברה או כל אדם קרוב אחר שיש לו ניסיון ויודע מה באמת צריך ומה פחות חשוב.
מוצרים יד שנייה הם לא פחות טובים ומה שמתאים וטוב לתינוקכם היום ייתכן שבעוד חודשיים כבר לא יתאים, הוא בכל מקרה לא ישים לב אם הם חדשים או לא, הוא עסוק בלגדול ולהיות עטוף באהבה.
הכינו רשימה מסודרת של הדברים שצריך לקנות אחרי הלידה.
הכינו את הבית מראש לקראת הימים הראשונים שלאחר הלידה. קנו מצרכים שיספיקו למספר ימים, הכינו מלאי של אוכל מוכן או מבושל במקפיא, סדרו מה שחשוב לכם, ארגנו הכל כך שעיקר העיסוק עם הגעתכם הביתה יהיה בהתאוששות מהלידה וסיפוק צרכי התינוק שלכם.
![דולה פוסט פארטום פועלת לטובת צורכי האם והתינוק; היא מאפשרת לאם להתחזק ולהתאושש לאחר הלידה. תמונה: PIXABAY.](https://laledet-beahava.co.il/wp-content/uploads/BABY_1514867026-300x169.jpg)
הטלפון הוא מכשיר חשוב, אך לימים שאחרי הלידה הוא עלול להיות מטרד אז הקליטו הודעה לבבית כמו: "שלום הגעתם לביתם של ישראל וישראלה תודה שהתקשרתם.נולד(ה) לנו תינוק(ת) מקסים(ה) במשקל 3.100 קילו. לאם, לאב ולעולל(ית) החדש(ה) שלום. אנו מעט עסוקים עכשיו נחזור אליכם כשנתפנה שיהיה לכם יום טוב"!
נסי לצאת מהבית עם או בלי התינוק לפחות פעם ביום לכמה רגעים של רגוע ולקיחת אוויר את תיהני וגם התינוק ייהנה.
ההתחלה מלווה בשינויים ותחושות חדשות נסי לקבלם באהבה וסבלנות. כל תחושה היא לגיטימית, כל מצב רוח הוא מובן, כל דמעה היא אמיתית. עטפי את עצמך באהבה וכך תוכלי גם לעטוף את תינוקך.
אירוח הוא עניין חשוב, אבל לא לימים אלו. סנני את ה"עולים לרגל", עכשיו זה הזמן שלך לנוח, לצבור כוחות ולהכיר את תינוקך. עם זאת כשיש עוד מישהו בבית שאת סומכת עליו, תני לו את הזכות לשים עין על התינוק והתפני לרגעי חסד של עצמך למקלחת חמה, לשינה, לקריאה, לאכילה, לסידור ציפורניים ואפילו פשוט ללכת לשירותים.
אל תפחדו להרים ולחבק את תינוקכם בכל פעם שהוא קורא לכם, הוא זקוק לכם עכשיו, הוא רגיל להיות עטוף ומוחזק בתוך הרחם 24 שעות ביממה, להרגיש את האם , לשמוע אותה, לאכול איתה, לנשום איתה. אל תדאגו הוא לא יצא מכך מפונק אלא מסופק, בטוח ושמח. עטפו אותו עוד ועוד (אפשר עם מנשא) ואל תחסכו מעצמכם חיבוק עוטף כשהוא מגיע….
אבא – המקום שלך חשוב כל-כך ומבלבל מאוד, נדמה שרגע אחד אתה רצוי ורגע אחד אתה מרגיש כאילו אין לך מקום בתוך התבנית המתגבשת. זה הזמן פשוט להיות שם עבור האישה שאתה אוהב לחבק המון, לדאוג עד בלי די, לעודד ולחזק, זה הזמן שלך להיות "גבר".
לא פחות חשוב זה הזמן שחיכית לו שבועות ארוכים, להיות עם התינוק שנולד לך, עד היום רק הרגשת את הבעיטות שלו, שמעת על הבחילות והצרבות שנגרמו מההריון איתו, עכשיו אתה יכול לראות ולגעת. למגע שלך יש משקל אדיר לבניית הקשר שלכם, דרך העיסוי תוכל ליצור קרבה והכרות עמוקה שהיא שלך ושלו. דרך אמבטיה נעימה ומפנקת (לא לשכוח לחמם את המים ל-37 מעלות) תוכלו לצחוק ולכייף.
זה הזמן שלך להגשים חלומות ילדות מהצד הבוגר של המיתרס – לך על זה.
בלילה השאירו אור עמום בחדר, יש סיכוי שלאט לאט הקטנצ'יק יתחיל להבחין בין יום ללילה וגם אל "תבעירו" את חדר השינה הטמפרטורה הרצויה היא 24 מעלות. השתדלו לא להעמיס בשכבות בגדים את התינוק, הציצו בחלון (קחו אויר) והרגישו את מזג האוויר בחוץ, ביום חם שכבה אחת יכולה להספיק ובימים קרים רצוי שתי שכבות מגנות. בזמן השינה שמיכה עוטפת וחמה זה נפלא. אל תשכחו הגוף שלכם הוא התנור האנושי הכי טוב ומגן שיש מפני קור, רוח פרצים ומצב רוח שבא מבפנים.
ההנקה היא דרך מדהימה ליצירת קשר בינך, אמא, לבין תינוקך אך לצד זה חשוב לדעת שלוקח זמן ללמוד איך להניק נכון, איך לאחוז את התינוק נכון, איך לדעת מתי די ומתי עוד – אל תהססי לפנות ליועצת הנקה שתדריך ותכוון זה יכול לשנות את כל התמונה.
רשימת ספרים מומלצים:
- דיאנה אידלמן, הכנה להורות, ירושלים, כתר, 2005.
- רונה רענן-שפרן, קסם פשוט, תל-אביב,ידיעות אחרונות וספרי חמד,2005.
- ד"ר אלטה סולטר, התינוק יודע, נתניה, אחיאסף, 2004
- ד"ר דניאל סטרן ד"ר נדיה ברושווילר-סטרן, הולדתה של אם, תל-אביב, מודן, 2000
- ד"ר כריסטאן נורת'רופ, גופה של אישה תבונתה של אישה,אור-עם, 2000
- פנלופה ליץ', התינוק והילד, ירושלים, כתר, 1977
- ד"ר סטיבן פ' שלוב, המדריך השלם לטיפול בתינוק ובילד, אור יהודה, ספרית מעריב, 1999
- ג'יין לידלוף, עקרון הרצף, תל-אביב, אלטרנטיבות, 1997
- גילה רונאל מירה ארצי-פדן עלמה כהן-ורדי, טבעי ללדת, ירושלים, כתר, 2002
- רחל וחיים ברנשטיין, ריפוי טבעי לילדים, ירושלים, כתר,1990
- גלית היוז, עיסוי תינוקות, יער, 2003
- פרדריק לבואייה, ידיים אוהבות, מרקם, 2000
- ד"ר ניבה שפירא, תזונת תינוקות בעידן השפע, הוד-השרון, הרמוניה, 2003
- מיכל וקסמן, טעמים ראשונים, תל-אביב, ידיעות אחרונות וספרי חמד, 2007
אתם אמא ואבא, אתם אלו שיודעים הכי טוב מה התינוק שלכם צריך. לפעמים צריך בהתחלה הדרכה ויעוץ אבל תסמכו על עצמכם שיש בכם את היכולת והאהבה להיות הכי טובים שאתם יכולים לתינוק שלכם.
אני מאחלת לכם שהמסע ההורי שלכם יהיה נפלא, רגוע, מחזק, מעצים, אוהב וממלא.