מחקר נוסף מראה כי היגיינת יתר פוגעת בגוף האדם בכוח רב. אבל הפעם בשורה טובה. המחקר מציין כי הסרטן הנפוץ ביותר בקרב ילדים הוא בר מניעה, כיוון שהוא נגרם גם בשל היגיינת יתר. כלומר, ניתן למנוע מקרים רבים של סרטן באמצעות עניין די קל לביצוע – הורדת רמת ההיגיינה של הגוף ושל הסביבה, או:
פשוט תנקו פחות.
מהי היגיינת יתר? היגיינת יתר הינה סטריליות מוגזמת אשר מונעת מגוף האדם לייצר נוגדנים כנגד מחלות באופן הדרגתי ובריא. כאשר האדם שומר על ניקיון גופו וסביבתו באופן מוגזם, הוא נחשף פחות למחלות ולזיהומים. לכאורה, נשמע טוב, אך מזה זמן רב ידוע כי ההפך הוא הנכון – היחשפות ללכלוך (באופן מתון ולא מוגזם כמובן) עוזרת לגוף לפתח נוגדנים לחיידקים ולוירוסים שונים ומחזקת את יכולתו של הגוף להילחם בהם בעת הצורך בעת היחשפות לכמות גדולה יותר של החיידק / וירוס.
המחקר מראה כי חלק גדול מן המקרים של הסרטן הנפוץ ביותר בילדים, לוקמיה לימפוציטית חריפה, נגרם בשל חוסר חשיפה של הילד למזהמים. חוסר החשיפה נגרם כתוצאה מסטריליות מוגזמת. כלומר, אצל ילדים הגדלים בבתים נקיים מדי מערכת החיסון לא מתפתחת כראוי. לוקמיה לימפוציטית חריפה מתפתחת אצל ילדים בעלי נטייה להתפתחות סרטנית זו, אשר סביבתם מאפשרת את התפרצות המחלה והמחקר מציין כי היגיינת יתר הינה אחד הגורמים הסביבתיים המאפשרים את ההתפרצות. לצערנו אין לנו דרך לדעת מראש אם הגן קיים אצל ילדנו או לא ולכן עלינו לעמוד על המשמר ולדאוג כי סביבתו של הילד שלנו לא תהיה סטרילית מדי.

ביקשו ההורים האומללים לשמור על ילדם מכל משמר וליצור עבורו סביבה נקייה, אך במקום זאת יצרו נזק שעלול להיות בלתי הפיך.
מי נמצא בסיכון נמוך יותר?
אצל ילדים שיש להם אחים גדולים שמדביקים אותם במחלות, ואצל ילדים שהולכים לפעוטון וחוזרים חולים כל שני וחמישי קיים סיכוי נמוך יותר לפתח את המחלה. אלו הם ילדים אשר נחשפים לזיהומים באופן תמידי, ובמידה מתונה. מידה מתונה זו מאפשרת לגוף להיחשף מעט למחלות רבות וכתוצאה מכך לפתח נוגדנים רבים. כך, מערכת החיסון מתחזקת, ומוכנה למתקפה פתאומית בעתיד.
אז מה עושים? איך שומרים על הילדים?
חשוב לשמור על איזון: לא לנקות יותר מדי, ולא להיחשף לזיהומים יותר מדי.
הכול במתינות, בהדרגה, כדי לאפשר למערכת החיסון ללמוד את הזיהומים סביבה באיטיות ולפתח נוגדנים בהתאם. כל ההמלצות הבאות נכונות גם עבורנו, ההורים:
- תנו לילדים לשחק בחול ולהתלכלך.
תנו להם לגעת, לחוש. אבל – אל תחשפו אל ילדיכם לחומרים מזוהמים (צואה, שתן, ניקוטין, אלכוהול, חומרים רעילים) - אל תנקו את ביתכם באופן מוגזם.
ובקשו מהילדים לצאת כדי שהם לא ינשמו את האקונומיקה הרעילה. - אל תקלחו את הילד כל יום בסבון רגיל.
רוצים לקלח אותו כל יום? עשו שימוש יום אחד בסבון טבעי, ויום אחריו רק במים חמימים, וכך המשיכו לסירוגין. - אל תעשו שימוש בסבון או שמפו המכילים SLS או חומרים כימיים אחרים.
מומלץ לעשות שימוש בסבונים ושמפו טבעיים העשויים משמנים טבעיים (לא אל סבון – בהם יש כימיקליים לרוב) שאינם מכילים כימיקליים. הכימיקלים מורידים את כל שכבת השומן שנמצאת על העור ומגינה עליו מפני וירוסים, פטריות וחיידקים ולכן גורמים לחשיפה של העור למזהמים השונים. אומנם מיד לאחר המקלחת קיימת תחושה נעימה של ניקיון העור אך במהרה הוא מתייבש, ומתחיל לפצות על היעדר השומן בייצור מוגבר של שומן. כך העור מפתח תלות בכימיקלים ונוצר מעגל שגורם לבריאות לקויה. שברו את המעגל ועיברו לעשות שימוש בסבון טבעי שלא הורס את בריאותכם. - הילד שהה בשמש? חכו שעה לפני שייכנס למקלחת.
ויטמין D נוצר על גבי העור כתוצאה מחשיפת העור לשמש. אם תתקלחו לפני שהויטמין הספיק לעבור למחזור הדם, המים החמים והסבון ימיסו את השומן והויטמין 'ייזרק לפח'. - כמה פעמים צריך לקלח את הילד בשבוע?
מטרתה של המקלחת היא הסרתם של כל החומרים המזוהמים שאליהם נחשף הילד ולכן היא הכרחית וחשובה, במיוחד לילדים. צריך להתאים את תדירות המקלחת לפעילות של הילד, כיוון שכל ילד מתנהל באופן שונה. מצד אחד לא מומלץ לקלח כל יום, ומצד שני אסור לתת לילד להיות מסריח ומזוהם. העניין תלוי:- ילדים אשר אוהבים להיות בחוץ ולהשתולל ולהזיע הרבה צריכים להתקלח בתדירות גבוהה יותר. בעיקר בקיץ. בקיץ ניתן לקלח באופן כזה, לסירוגין: יום מקלחת ויום רק מים חמים להסרת הלכלוך.
- ישנם ילדים אשר אוהבים לשבת בבית ולקרוא ספרים – להם אין צורך להתקלח באופן יומיומי. שלוש פעמים בשבוע מספיקות.
- גם לילדים עם אקזמה או אסתמה של העור מומלץ שלא להתקלח באופן יומיומי.
- ומה עם תינוקות? כמה פעמים בשבוע צריך לקלח תינוק?
אין חובה לקלח את התינוק בכל יום. אך חשוב לשמור על היגיינה בקפלי העור ובאזורים המחותלים. את האזורים המחותלים בעזרת חיתולים המכילים כימיקליים (רק חיתול בד טבעי אינו מכיל כימיקלים) יש לשטוף באופן יומי באמצעות סבון טבעי כדי לשטוף את הכימיקלים מעורו של התינוק. הכימיקלים גורמים לגירויים ולתפרחות חיתולים. את קפלי העור אין חובה לרחוץ כל יום אלא לשמור על ניקיונם באמצעות מגבת רטובה וחמימה, ובהתאם לצורך. - מה חשוב לרחוץ במקלחת?
חשוב במיוחד בעת המקלחת לרחוץ היטב עם סבון טבעי את האיברים המתלכלכים במהרה. את שאר האיברים ניתן לרחוץ במים בלבד ומדי כמה ימים לרחוץ עם סבון טבעי. אלו האיברים שמתלכלכים במהרה:- כפות הידיים
- ישבן ומפשעות (עם בנות יש להיזהר לא להכניס סבון לתוך הנרתיק)
- בתי שחי
- כפות רגליים
- אל תעשו לילד אמבטיות.
אמבטיות ממיסות את השומן הטבעי ביתר קלות ולכן גורמות לייבוש מואץ של העור ולגירויים לא נעימים. בכל זאת אמבטיה? השתדלו שהיא תהיה קצרה.
אמאלה…….. 🙁