ישנם שני סוגים עיקריים של בדיקת ביוץ ביתית:
1. בדיקת ביוץ ביתית באמצעות מתן שתן (מקלוני ביוץ)
בדיקת ביוץ ביתית באמצעות בחינת שתן מבוססת על זיהוי עליה בהורמון LH בגוף. הורמון LH נקרא גם בשמו העברי: 'הורמון מחלמן'.
אופן הבדיקה: באמצעות מתן שתן על מקלוני ביוץ (בדומה למקלוני הריון) מבקשים לזהות עליה ברמתו של הורמון LH.
מה זה מו זה: הורמון ה-LH מופרש בגוף האישה כאשר 'הגיע הזמן בחודש' לייצר תאי ביצה – ביציות.
בדומה לאפונה שגדלה בתוך שקיק, כך גם הביציות של האישה גדלות בתוך זקיקים, אלא שלכל ביצית זקיק משלה. הורמון LH עוזר לגוף להבשיל את הביציות בתוך הזקיקים. כדי שביצית תהפוך לפוריה, עליה 'לעבור את גיל ההתבגרות'. הגוף מפריש 'הורמוני התבגרות', הורמון LH ביניהם, כדי לעזור לביצית להבשיל באופן תקין ולהיות תא הפריה חזק.
בכל חודש השחלה 'משחררת' את הביצית הבשלה ביותר לאותו החודש. אין זה משנה באיזו חצוצרה גדלה הביצית (ימנית או שמאלית). הביצית הבשלה ביותר שנבחרה – 'משתחררת' באמצעות הפרשה מוגברת של הורמון LH בגוף. תפקידו של ההורמון LH הוא גם להחליש את דופן זקיק הביצית לקראת שחרור הביצית מקצה הזקיק ואל עבר החצוצרה במידה ונבחרה הביצית ועליה לצאת מתוך הזקיק ולנוע אל עבר החצוצרה.
בשוק קיימות ערכות רבות לבדיקת ביוץ באמצעות שתן, ולא נמליץ כאן על אחת ספציפית. מה שכן, רצוי לרכוש ערכה של לפחות 20 מקלונים על מנת שתוכלי לבחון את כל העניין לאורך מס' מחזורים ולקבל תובנה אמתית.
הסרטון הבא מסביר באופן חמוד נורא מהו תפקידו של תפקיד הורמון LH בגוף:
2. בדיקת ביוץ ביתית באמצעות רוק (בדיקת רוק לזיהוי ביוץ)
בדיקה זו מבוססת על מדידה של רמת הורמוני אסטרוגן, קבוצת הורמוני המין בגוף האישה, אשר עולה לפני ביוץ יותר ויותר וככל שהביוץ מתקרב. הורמוני אסטרוגן משפיעים על עליית ריכוז המלח ברוק, וכאשר הרוק מתייבש ניתן להבחין בגבישי מלח בעלי צורה המזכירה עלה. מתבוננים בדגימות הרוק באמצעות מיקרוסקופ קטן.
קצת על תהליך הביוץ:
בערך ביום ה- 12 למחזור החודשי (היום הראשון של המחזור מתחיל ביום הראשון של דימום הווסת) יש עלייה חדה בהורמון ה- LH למשך 48 שעות. עלייה זו גורמת להבשלת הביצית בתוך הזקיק ולהיחלשות דופן הזקיק, על מנת שהביצית תוכל להשתחרר ממנו ומהשחלה לעבר החצוצרה – שם תתרחש ההפריה. בדיקת ביוץ ביתי כמקלון בדיקת שתן (ואחרות) מזהה את העלייה הזו בהורמון ה- LH.
קראי על תהליך הביוץ בהרחבה >
כדי לדעת מתי עלייך לבצע את בדיקת הביוץ הביתית עלייך לבחון את אורך המחזור החודשי שלך. עניין זה משתנה מאישה לאישה באופן אינדיבידואלי ופרטי לחלוטין. בחינת הנושא, בשל מורכבותו, יכולה לארוך אף חודשיים שלושה ומעלה. עלייך לחקור את המחזור החודשי כדי לבדוק את הבאים:
- כמה ימים ישנם בין היום הראשון של הדימום שלך ועד ליום שלפני קבלת הדימום הבא? זה אורך המחזור החודשי שלך.
- האם את נמצאת בטווח התקין? אורך המחזור החודשי שלך אמור להיות 21 יום עד 38 יום. אם את לא בטווח זה יש לפנות לרופא להתייעצות בשל מחזור לא סדיר שעלול לגרום להפרעות בפוריות.
את בדיקות הביוץ הביתיות לזיהוי ה-LH מבצעים בכל יום סביב הזמן המשוער להופעת הביוץ. התחילי בדיקות ביוץ מעט לפני היום בו את משערת שאת מבייצת. ברגע שמזוהה ההורמון בבדיקה, סביר להניח שהביוץ יתקיים באופן טבעי בעוד כ- 12-36 שעות.
איך מזוהה ההורמון LH בבדיקת ביוץ?
מופיעים שני פסים זהים בעוצמת הצבע במקל של ערכת הביוץ אשר בודק את רמת הורמון LH בשתן.
אמינות בדיקות ביוץ ביתיות
הערכות אמינות בכ- 95% אולם ישנם מקרים בהם הבדיקה מפספסת את ההורמון ואת קיומו של ביוץ. ישנן נשים אשר ממליצות ביותר על בדיקות ביוץ ביתיות על סוגיהן השונים, פשוט מכיוון שהן עזרו להן מאוד לזהות את מועדי הביוץ שלהן, לעתים קרובות במדויק מאוד. אך כמובן, כמו בכל נושא, ישנן גם עדויות סותרות לדבר. עדויות של נשים אשר חולקות על אמינותן של בדיקות ביוץ ביתיות כיוון שפעמים רבות בדיקת הביוץ 'הבחינה' בביוץ, ובפועל היה זה 'זיהוי שווא' אשר הציג מועד מוקדם מדי כמועד הביוץ. כלומר, בדיקת הביוץ זיהתה ביוץ לפני שהתרחש בפועל ביוץ. הדעות בנושא עודן חלוקות. אז אם אינך מזהה ביוץ באמצעות בדיקה כזאת – אל תאבדי תקווה. רק בדיקות דם אמינות ב- 100%.
הוראות שימוש בערכות ביוץ ביתיות / מקלוני ביוץ לזיהוי ביוץ על בסיס שתן
כיוון שהגוף מתחיל להפריש LH בשעות הבוקר, אולם זה לא ייראה בבדיקה אלא מאוחר יותר, מומלץ לערוך את הבדיקה בין השעות 10:00 בבוקר ועד לאחר הצהריים המוקדמות, ובכל מקרה לא בשתן הראשון של הבוקר. השעה הטובה ביותר היא סביב 14:00 בצהריים.
חשוב לקיים את הבדיקה באותה השעה בכל יום, משום שבדיקה בשעות שונות בכל פעם עלולה להוביל לתוצאה שגויה.
כדאי להפחית את השתיה כשעתיים לפני שאת עורכת את הבדיקה. במידה ואת לא מזהה ביוץ במשך מס' מחזורים – נסי לערוך שתי בדיקות ביוץ ביום במשך מס' ימים.
ביצוע הבדיקה:
יש לטבול את מקלון הביוץ בשתן במשך 15 שניות, בחלק הסופג בלבד. ניתן לטבול את החלק הסופג בזרם השתן או בדגימת שתן, ורצוי לטבול בדגימת שתן משתן אמצעי (לא תחילת הזרם), ולא יותר מ 15 שניות.
קריאת תוצאות בדיקת ביוץ ביתית:
את התוצאות תוכלי לראות כ- 5-10 דקות מזמן ביצוע הבדיקה. אל תחכי יותר מכך כיוון שהזמן עלול לשבש את התוצאות.
- קו אחד בלבד שנמצא ליד מקום האחיזה – לא מציין ביוץ.
- קו אחד חזק וקו אחד בהיר גם הם אינם מציינים ביוץ.
- התוצאה שכן מציינת ביוץ הינה שני קווים באותה עוצמה של צבע.
אם תוצאת בדיקת הביוץ היא חיובית, מומלץ לקיים יחסי מין לטובת כניסה להריון ב- 48 השעות שלאחר קבלת התוצאה.
חשוב לדעת! לעתים המקלונים מראים תוצאה שלילית (אין ביוץ) בעוד שבפועל כן מתרחש ביוץ. באילו מקרים? הנה הפירוט:
- יש מקרים בהם העלייה בהורמון ה- LH מתרחשת רק מס' שעות לפני הביוץ, ולכן, על אף שביצעת את בדיקת הביוץ כמו שצריך ולפי ההוראות, לא מזוהה ביוץ והמקלון מציג תוצאה שלילית. בשל כך, במידה ואת לא מזהה ביוץ במשך יותר מחודשיים, עברי למדוד פעמיים ביום בימים שלדעתך את קרובה בהם לביוץ. לרוב זה יפתור את הבעיה.
- יש נשים שבאופן טבעי הורמון ה-LH שלהן לא מגיע לרמה מספיק גבוהה כדי שהבדיקה תזהה אותו.
- אם התחלת לבצע בדיקות לאחר שהתרחש הביוץ במהלך המחזור החודשי שלך – אז לא תזהי את הביוץ.
בנוסף, את עלולה לקבל תוצאה חיובית שגויה בבדיקת הביוץ בגלל נוכחות הורמונים במקרים הבאים:
- ציסטות בשחלות
- חודש ראשון לאחר הפלה
- את בהריון
- בדיקת ביוץ בחודש או החודשיים הראשונים לאחר הפסקת גלולות
- את בגיל המעבר
- את מקבלת זריקות טיפולי פוריות.