לתעד את ההריון שלך הכי יפה שאפשר באמצעות פיסול הריון.
כמה אני גדולה! מאת עירית שטקל; שיחה עם נועה היימן אמנית ופסלת הריון.
"פיסול הריון הוא תיעוד גוף האשה בזמן ההריון. באמצעות שימוש בתחבושות גבס רפואיות יוצרים את תבנית הגוף, הפסל.
עם התבנית ניתן לעשות מספר דברים: אפשר להשאיר את הפסל לבן, לצקת את התבנית לפסל ברונזה, אפשר לצייר על הפסל."
מי הן הנשים שמגיעות אליך?
"נשים בהריון ראשון שרוצות לתעד את ההריון וחוות חוויה מאוד ראשונית בתקופה הזו בגלל העובדה שהן פעם ראשונה בהריון.. נשים שהתקשו להיכנס להריון או אבדו הריונות בעבר. נשים מבוגרות שיודעות שזה ההריון האחרון שלהן. יש נשים שמתעדות כל הריון כדי להנציח את התקופה המיוחדת הזו. ויש משפחות בהן האבא מעצב את הפסל, מצייר עליו ותולה על הקיר. אצל משפחות אחרות הילדים אחראים על הציור שעל הפסל. זאת חוויה משפחתית מאוד חזקה לקראת השינוי הצפוי בחייה."
במה החוויה חזקה? מה הופך אותה לכזו?
"באמצעות ההשתתפות של כל חברי המשפחה בהכנת הפסל, עולה ההריון לפני השטח והילדים מעורבים גם הם בתהליך. למעשה באמצעות החוויה האמנותית המשפחה מברכת את התינוק הצפוי להיוולד ונוצר מהלך של welcoming, באופן טבעי נוצר שיח בין ההורים לילדים ובין הילדים לבין עצמם על התינוק ועל ההריון.
לטעמי, מעבר לפן האסתטי – אמנותי, הערך הגדול נמצא בעצם החוויה. תהליך יציקת הגוף הוא נעים מאוד ונותן נקודת מבט חדשה לאשה על עצמה. כאשר אני מנתקת את הפסל מן הגוף תמיד נשמעת קריאת הפתעה : " וואו ! אז ככה אני נראית ! מקסים !" "איזה יופי… אני לא מאמינה כמה אני גדולה! "
"הפסל נראה כמו פסל פוריות אישי בגודל טבעי. אנו מכירים את פסלי הפוריות הקטנים העתיקים שאפשר להחזיק בכף היד. את פסלי הפוריות ניתן לראות במוזיאונים ברחבי העולם כעדות לצורך האנושי לעסוק בנושא הפוריות וההריון דרך פיסול.
ללא ספק תהליך הפיסול נוגע גם ברבדים העמוקים של הפחדים והרגשות המעורבים שצפים בתקופת ההריון אצל נשים וגברים. כאשר הגברים מצטרפים לרגע הזה של יצירת הפסל הם באים ממקום של פרגון גדול לנשותיהם. יש גברים שנוטלים חלק פעיל בתהליך ומניחים יחד איתי את תחבושות הגבס על הבטן. כל הגברים מצלמים את התהליך!"
איך עושים את הפסל?
"התהליך עצמו הוא רגע של אינטימיות גדולה. אחרי שהגוף משוח בשמן, אני מניחה תחבושות גבס רפואיות סטריליות, חמות ורטובות ומהדקת אותן בעדינות על הגוף. פחות או יותר חמש שכבות של תחבושות. הכנת הפסל אורכת כשעה ובמהלכה הגבס מתקשה על הגוף. הרגע בו מנתקים את הפסל מן הגוף הוא רגע מרגש במיוחד. התחושה היא כמו קליפה או שריון שמושל מן הגוף, ואז נגלה הממד התלת ממדי של הגוף לעיני המפוסלת. על קריאות ההתפעלות כבר כתבנו..
אני מכינה במקום מתלים לתליית הפסל וכל שנותר לעשות הוא לחכות שהפסל יתייבש ולתלות אותו.
"משפחות שמציירות על הפסל חוות שלב נוסף ביצירה שממשיך בבית. ניתן להזמין אצלי ציור על הפסל בתשלום נוסף. המעוניינים בפסל לנצח, שיעבור בירושה מדור לדור לאורך השושלת המשפחתית, משקיעים בפסל ברונזה שעלותו אלפי שקלים. לברונזה יש ערך מוסף; מדובר במתכת האצילית השלישית אחרי כסף וזהב. תהליך הכנת פסל מברונזה ארוך ומורכב. בשלב הראשון יוצקים את פסל הגבס בשעווה. בשלב השעווה מעצבים את הפסל עד לקבלת התוצאה הרצויה. יש נשים שרוצות ליצור טשטוש של הגוף ופסל שהטקסטורה שלו אינה אחידה וחלקה, ולהפך, נשים שרוצות להבליט ולהדגיש אזורים מסוימים בפסל. השלב הבא הוא יציקת האבן, עוטפים את השעווה בחומר דמוי אבן ויוצרים תבנית קשיחה נוספת. לתוך תבנית האבן יוצקים את הברונזה הנוזלית בטמפ' של 1000-1200 מעלות. כשפסל הברונזה מוכן, מלטשים אותו ומכינים אותו לקראת שכבת הפטינה שהיא הצפוי הסופי של הפסל. את הפטינה ניתן לעשות בגוונים שונים- צבע ברונזה כהה או בהיר, גוונים אדומים – ורודים, גווני טורקיז, גוונים של צבעי אדמה, את הפסל מחברים לסטנד, והתוצאה היא פסל מרהיב ביופיו עם נוכחות חזקה ומרשימה."
למי פיסול הריון מיועד?
"פיסול הריון מיועד לנשים שרוצות לתעד את תקופת ההריון. הפיסול הוא תלת ממדי ועל כן יש בו את הממד שלא קיים בצילום או בציור. הצילום יוצר השטחה, הפיסול מהווה מראה ביחס לנפח שהגוף תופס בחלל, במרחב. בזמן ההריון הגוף משתנה כל הזמן וכך גם תפיסת הגוף, לכן זו חוויה מאוד מעניינת לראות את הגוף בתלת ממד.
הרבה נשים לא אוהבות את עצמן בזמן ההריון, מה תאמרי להן?
יש נשים שמגיעות אלי כדי להתחבר להריון שהן חוות ואל הגוף שלהן בתקופה כל כך מורכבת. למעשה זהו קודם כל תהליך רגשי, זוהי חוויה שבהכרח מחברת בין האשה להריון שלה ולגוף שלה. החוויה הזו מחברת גם את שאר בני המשפחה; זו יכולה להיות חוויה שמחברת בין בני זוג ובין האם וההריון לילדיה."
נשים מספרות:
" לא תיארתי לעצמי שהמשפחה כל כך תתעניין. אפילו הסבים והסבתות רוצים לגעת בפסל. "
" הבן שלי אמר : זה אני הייתי שם פעם! הוא ואחותו משוחחים מי היה בתוך הפסל, אפילו מתווכחים."
" תוך כדי הכנת הפסל הרגשתי יותר השלמה עם עצמי, עם ההריון עם הגוף שלי ."
" המגע, הרגע הזה של הכנת הפסל מאוד נעים."
לך יש פסלים של ההריונות שלך?
"כן, למעשה הרעיון נולד כאשר הייתי שותפה בסטודיו של אמנים בירושלים. עוד לפני שהייתי בהריון יצרנו בסטודיו תבניות גבס של הגוף וכאשר הייתי בהריון הראשון תיעדנו את שלבי ההריון ואפילו נולדה תערוכה של האמן איתן רונאל שתלה את כל הבטנים על קירות הגלריה. אני זוכרת את הרגע שבו הגבס התייבש לי על הבטן וחלפה לה המחשבה שאולי עוד נשים ירצו לתעד את ההריון שלהן. כאשר הבן שלי היה בן שנתיים החלטתי לפרסם את האפשרות ומאז פגשתי עשרות נשים, ולא רק בהריון, גם נשים לפני ניתוח כריתת שד, נשים שרוצות לתעד את הגוף לפני שישתנה בעקבות הריונות, ולאחרונה יצרתי לאישה מיוחדת שסובלת מתופעה של איבוד משקל והוספת משקל בפרקי זמן קצרים, פסל ברונזה מרהיב ביופיו של השדיים שלה."