מהו הורמון hCG? ואיך מפענחים את תשובת המעבדה לבדיקת דם לגילוי הריון?
קיבלת תוצאה של בדיקת דם לגילוי הריון מהמעבדה' ואת ממש רוצה לדעת אם את בהריון או לא? לפנייך טבלה מסכמת של תוצאות בדיקת הורמון Beta-hCG בדם באופן כמותי לפי שבועות הריון. מצאי את הערכים שהתגלו אצלך בבדיקה (אלו נקראים 'ערכי בטא') ותדעי אם את בהריון – ואף באיזה שבוע הריון את. כל תוצאה מעל 10 נקראת 'יש הריון' (כלומר – חיובי). אך גם אם התוצאה שלך קטנה מ-10, אל ייאוש – הריונות רבים החלו עם תשובה חיובית של 'גדול מ-5' בלבד.
קודם נציג את הטבלה של הערכים המצוינים בכל בדיקת דם לגילוי הריון, ולאחר מכן נמשיך עם הסברים על הורמון hCG ועל תפקידו בהריון.
בדיקת דם לגילוי הריון – פענוח תוצאות המעבדה:
ריכוז הורמון
|
לאיזה שבוע הריון
|
5 – 50 mIU/ml | 3 |
10 – 425 mIU/ml | 4 |
19 – 7,340 mIU/ml | 5 |
1,080 – 56,500 mIU/ml | 6 |
7,650 – 229,000 mIU/ml | 7-8 |
25,700 – 288,000 mIU/ml | 9-12 |
13,300 – 254,000 mIU/ml | 13-16 |
4,060 – 165,000 mIU/ml | 17-24 |
3,640 – 117,000 mIU/ml | 25-40 |
על בדיקת דם לגילוי הריון
בדיקת דם לגילוי הריון מבוצעת בדרך כלל במרכזי בריאות האישה או בסניף קופת החולים שלך. זוהי בדיקת דם אשר בודקת את עלייתו בדם של הורמון שנקרא: hCG. שמו המלא של ההורמון הוא: Human Chorionic Gonadotropin / ובעברית: גונדוטרופין כוריוני אנושי. בדיקת דם לגילוי הריון תגלה הריון, אם קיים ההריון, רק אם התבצעה לפני שבוע 3 להריון. כל מועד לפני כן הוא מוקדם מדי לגילוי [1].
[1] כל בדיקה לפני השבוע השלישי להריון תגרום לאכזבה, כיוון שבשבוע הראשון והשני להריון עדיין לא קיים הריון כלל. שבוע 1 להריון הוא מועד קבלת הוסת. שבוע 2 להריון הוא שבוע בו אנו עדיין 'במחזור', ובשבוע 3 להריון אנו מבייצות (קיים יום ביוץ אחד בחודש ו-4 ימים פוריים לפניו, סה"כ 5 ימים פוריים). אם נקלט הריון, יום הביוץ הוא בעצם המועד בו נכנסת להריון. את שבוע 1 ושבוע 2 סופרים לצורך נוחות הספירה בלבד. עוד על כך במדור שבועות הריון ובכתבה מורחבת על ביוץ >
מה ההבדל בין הורמון hCG לבין Beta-hCG?
הראשון (hCG) הוא ההורמון, השני (Beta-hCG) הוא הכינוי של בדיקת דם לגילוי הריון באמצעות זיהוי הורמון hCG בשתן, המתבצעת באמצעות 'תקשורת' עם חלק קטן בהורמון שקוראים לו, לא באופן בלתי מתקבל על הדעת: 'בטא'.
הורמונים מורכבים ממולקולות. והמולקולה של הורמון hCG מורכבת משתי שרשראות ביולוגיות שנקראות:
- Alpha / אלפא
- Beta / בטא
השרשראות הללו, אלפא ובטא, הן אמנם מחוברות – אך גם נפרדות, לכל אחת מהן 'מוח' משלה ותדר עליו היא משדרת כל מיני דברים שהיא רוצה 'להגיד' ליקום. 😉 כיוון שכל אחת מהן משדרת על תדר שונה, התקשורת לכל אחת מהשרשראות הביולוגיות של מולקולת הורמון hCG היא נפרדת. ניתן 'לדבר' עם כל אחת מהן ב'שפה שונה' (נניח: עם 'אלפא' מדברים יפנית; עם 'בטא' מדברים סינית או: עם 'אלפא' מדברים בתדר 14 ועם 'בטא' מדברים בתדר 15). בדיקת דם לגילוי הריון יודעת 'לדבר' עם יחידת ה'בטא' בשפתה שלה – על התדר שלה – ולשאול אותה את השאלה: מה הריכוז בדם של ההורמון שאת חלק ממנו? 'בטא' יודעת את התשובה. תשובתה נקלטת בבדיקה וכאות כבוד, הבדיקה נקראת על שמה. זו הסיבה שכך קוראים לבדיקה. שם ההורמון המלא, כמובן, נותר בעינו: הורמון hCG.
כאשר אישה מתעברת ונוצר הריון, הגוף מתחיל לייצר עוד ועוד הורמון hCG. רמתו של ההורמון עולה עם גיל ההריון.
בימים הראשונים שלאחר ההתעברות, הביצית המופרית שהפכה לקבוצת תאים (שתהיה העובר שלך) מפרישה הורמון hCG כדי לגרות ייצור של עוד הורמון – הורמון פרוגסטרון (1). ההורמון hCG שהפריש העובר 'מאותת' לגופיף קטנטן בגוף האישה להתחיל לייצר את ההורמון פרוגסטרון ברמה מוגברת.
(1) הורמון פרוגסטרון נועד כדי ליצור שכבה עבה של כלי דם ברחם שלך. מטרתו לעבות את דופן הרחם (אנדומטריום) ולעזור לקבוצת התאים – העובר העתידי שלך – לבצע השתרשות בדופן הרחם.
הגופיף הקטנטן שמייצר פרוגסטרון נקרא 'הגופיף הצהוב' (הו! איזה שם מסתורי). הורמון hCG משמש לתמיכה בגופיף הצהוב, על מנת שזה ימשיך לייצר פרוגסטרון כדי לאפשר התפתחות הריון תקינה.
מיהו הגופיף הצהוב?
במקור, זהו הזקיק שממנו השתחררה הביצית שלך. הוא עבר 'אבולוציה' לכדי גופיף המלווה את קבוצת התאים – העובר שלך – במסעה אל עבר ההשתרשות ברחם. כאשר משתרשת קבוצת התאים [2]. בדופן הרחם, שיליה מתחילה להתפתח סביבה במטרה לשמור על העובר מפני פגעים חיצוניים. כאשר השיליה 'סיימה' את עטיפתה סביב העובר, היא מתפנה לייצר את ההורמון hCG בכוחות עצמה. היא 'משחררת' את העובר מהתפקיד של ייצור ההורמון, ומעניקה לו את האפשרות 'לנוח' מתפקיד זה, ולעבור לתפקידים חשובים בהתפתחותו הגופנית.
[2] בעת ההשתרשות ברחם, קבוצת התאים שעתידה להיות העובר שלך נקראת: 'בלסטוציסט'. השלב המוקדם ביותר בחייו של עובר נקרא 'זיגוטה'. זיגוטה הוא שמו של תא החיים החדש שנוצר בגופה של האישה כתוצאה מהתמזגות שני תאי רביה: תא ביצית ותא זרע.
כאשר אנו 'חושדות' שאנו בהריון ומבצעות בדיקת דם לגילוי הריון, אנו למעשה בודקות: האם רמתו של הורמון hCG בדמנו עלתה?
הורמון hCG נמצא בדם של כולנו – נשים וגברים – באופן קבוע. hCG מופרש על ידי בלוטת יותרת המוח לאורך כל חיינו, אך במידה מאוד מועטה. כאשר רמתו גבוהה, ייתכנו אחד משני מצבים עיקריים: קרצינומה כלשהי בשיליה / באשכים, חלילה; או – האפשרות הסבירה והשכיחה ביותר אצל אישה – התפתחותו של הריון.
השיליה ממשיכה לייצר הורמון hCG עד סוף ההריון, כיוון שלהורמון זה תפקיד חשוב ביותר:
הורמון hCG נועד כדי לדכא את המערכת החיסונית של האם ההריונית. אם לא ידכא את המערכת החיסונית, גוף האם יתקוף את העובר.
וזאת במיוחד בשליש הראשון להריון.
בהיעדר כל ברירה אבולוציונית אחרת ברגע זה, גוף האם 'רואה' בכל גוף שמעוניין לחיות בו – כחיידקים, נגיפים, תולעים ובאופן די מצחיק גם תינוקות – כגוף טפילי שיש להיפטר ממנו תכף ומיד. כאשר גוף מעוניין להיפטר מטפיל, הוא מפריש כל מיני חומרים שייעודם לתקוף את הטפיל ולחסלו. אין כל עניין שגוף האם יפריש חומרים מזיקים לעובר, והרי זה נוגד את מטרת הרבייה. ולכן הגוף של האם מתחיל להפריש חומר שידכא את המערכת החיסונית שלו עצמו. וכל זאת על מנת שלא יתקוף את העובר שהוא כל כך מייחל לו. היכולה להיות שיטה טובה יותר מזו? יתכן. אך ניאלץ לחכות לה, כיוון שהיא עדיין לא התפתחה אבולוציונית ביקום זה ממש.
כאמור, בעת התפתחות ההריון ההורמון מיוצר על ידי השיליה וכמותו בדם עולה עם התקדמות ההריון. ללא שיופרש הורמון hCG גוף האם יתקוף את קבוצת התאים – הבלסטוציסט – ולא תיתן לה הזדמנות להתפתח לכדי עובר. בעקבות תקיפת גוף האם את הבלסטוציסט, רמת הפרוגסטרון תרד, הגופיף הצהוב יתנוון ורירית הרחם תתפרק – מה שיגרום להפלה ולדימום שיכיל את רקמות הדם של הבלסטוציסט שלא הצליח להשתרש בדופן הרחם, רקמות עוטפות נוספות, וכן רקמות ש'נאספו' על הדרך.
מתי ניתן לאתר את הורמון hCG בדם?
ניתן לאתר את ההורמון בדם כשהביצית המופרית – הבלסטוציסט – משתרשת ברחם. השתרשות הבלסטוציסט מתרחשת בערך 7 עד 10 ימים מעליית הורמון ה- LH. למעשה בודקים במעבדה אם hCG נמצא בדם בכמות הנחשבת ל'נורמלית' (חיובי או שלילי – נמצא בכמות 'מעל הנורמלי' או נמצא 'בגדר הנורמלי').
בדיקת בטא איכותית לעומת בדיקת בטא כמותית
המעבדות מספקות 2 סוגים של תשובות:
- בדיקת בטא איכותית בודקת: האם הורמון hCG נמצא בדם ברמה שגדולה מהרמה התקינה? הבדיקה מודדת רק מסף כמות מסויים מאוד ומעלה – האם קיים ההורמון או לא? (חיובי / שלילי)
- בדיקת בטא כמותית בודקת: אם נמצא הורמון hCG בדם, אז מהו ריכוזו בדם? מהי כמותו של ההורמון בדם? האם כמותו מספקת לשבוע ההריון בו את אמורה להימצא? אם אינך יודעת את שבוע ההריון, כמות ההורמון בדם תוכל לחזות עבורך את גיל ההריון המשוער שמתאים לכמות כזו של hCG בדם.
הורמון hCG מתגלה בבדיקת דם בטא במעבדה, בין 6 ל-10 ימים לאחר ההתעברות / ההפריה. כאשר רמת ההורמון בגופנו עולה, למעשה צפיפותו בגוף עולה – יש 'יותר ממנו' – כמותו מרוכזת יותר בגופנו. ולכן כאשר מדברים על כמות הורמון hCG בדם, מדברים במונחי 'ריכוז hCG' בדם:
- שיא ריכוז hCG בדם => בשבוע 8 להריון עד שבוע 10 להריון, בערך.
- רמת הריכוז של ה-hCG מכפילה עצמה כל 48 עד 72 שעות, במהלך 4 השבועות הראשונים להריון.
- בשבוע 6 להריון או בשבוע 7 להריון, רמת ה-hCG מכפילה עצמה כל 74 עד 96 שעות.
- בין שבוע 18 להריון לבין שבוע 20 להריון, רמת הריכוז של הורמון hCG בדם היא רק עשירית מרמתה בשיא הריכוז. פרט לעליה קטנה בריכוז ההורמון בדם בטריימסטר השלישי, רמה נמוכה זו נותרת די דומה עד ללידה.
- ריכוז ההורמון יורד באופן מופלא לאחר הלידה, כאשר כבר לאחר מס' ימים לאחר הלידה ההורמון חוזר לרמה 'בלתי גלויה' לבדיקה זו ספציפית (לומר, ריכוז ההורמון בגוף יורד לרמה נמוכה מאוד).
- את ריכוז ההורמון hCG בגוף ניתן לגלות גם באמצעות בדיקת שתן לגילוי הריון, בין 7 ל-12 ימים לאחר ההתעברות (יום או יומיים מאוחר יותר מבדיקת הדם).
- לפי הריכוז של הורמון hCG בדם ניתן לקבוע, באופן לא לגמרי מדויק אמנם, את גיל ההריון שלך.
- הריכוז הקטן ביותר של ההורמון Beta-hCG שבדיקת המעבדה מסוגלת לגלות בדם הוא 10-20 mIU/ml. מתחת לכך התשובה תהיה שלילית להריון. זה נקרא 'ערך הסף' של בדיקת המעבדה – הערך שמתחת לו הבדיקה לא יכולה לגלות ריכוז. מומלץ לעשות את הבדיקה מספר ימים לאחר איחור דימום הוסת, על מנת שהמעבדה תוכל לגלות את ההורמון ולא תאלצי לחזור על הבדיקה שוב ושוב.
ריכוז hCG נמוך בדם
רמת hCG שאינה גבוהה מספיק באופן שמתאים לשבוע ההריון המוערך, יכולה להצביע על הריון שנובע מביוץ מאוחר בחודש (גיל ההריון אז קטן מהצפוי), או על הריון שאינו מתפתח בצורה תקינה, או על הריון מחוץ לרחם – שזה מצב נדיר ביותר. אם הרמה של הורמון hCG אינה מוכפלת כפי שמצופה או קטנה מהמצופה, לרוב תתבקשי לערוך בדיקה חוזרת לאחר מספר ימים. הבדיקה החוזרת תוכל לאשר אם את אכן בהריון. לרוב יפנו אותך גם לרופא המטפל לצורך ביצוע בדיקת אולטרסאונד ובדיקה גופנית.
בבדיקה חוזרת לאחר מספר ימים רמת הורמון hCG גדלה באופן משמעותי? כפי הנראה ההריון שלך מתפתח באופן תקין.
ריכוז hCG גבוה בדם
רמת hCG שנחשבת ל'גבוהה מדי' לגיל ההריון יכולה להצביע על כמה דברים. השכיח ביותר הוא, באופן פשוט ביותר, חישוב שגוי של גיל ההריון. כלומר, כי ההריון מתקדם מכפי שחישבנו, ולכן רמת ה-hCG הינה נורמלית לגיל ההריון. הנדיר ביותר (אחד ל-1,000 הריונות) הוא הריון מולארי, שהוא התפתחות לא תקינה של ההריון. אפשרות נדירה נוספת היא הריון מרובה עוברים עקב טיפולי פוריות והפריה חוץ גופית למשל (לרוב, תאומים לא זהים), או עקב גנטיקה (לרוב, תאומים זהים).
מקורות:
-
הורמון בטא גונדוטרופין אנושי / ויקירפואה