יתרונות ההנקה אל מול החסרונות הברורים של תרכובות מזון לתינוקות (תמ"ל)
כל מה שאת צריכה לדעת על הנקה: יתרונות ההנקה מבחינה פיזיולוגית עבור התינוק וגם עבורך, פירוט הרכב חלב האם במהלך ההנקה, סלידתו של משרד הבריאות מתרכובות מזון לתינוקות, ועוד.
מבחינה הישרדותית, הנקה היא התזונה הטובה ביותר לא רק עבור תינוק אדם, אלא גם עבור כל בעל חיים יונק אחר. ההנקה היא מעין 'המשך' להזנתו של התינוק בתוך הרחם. עד רגע יציאתו של התינוק מן הרחם, עד רגע היוולדו אל אוויר העולם, הוא מקבל את כל הרכיבים התזונתיים מגוף אימו. כעובר בתוך הרחם, התינוק מחובר לגוף אימו באמצעות צינור עבה שקוראים לו 'חבל הטבור'. תפקידו של חבל הטבור הוא להיות צינור הזנה בתוך הרחם. בתוך חבל הטבור, צינור ההזנה הביולוגי, זורמים חומרי הזנה שתפקידם להזין את החיים הביולוגיים החדשים. חומרי הזנה אלו, אשר מאפשרים את קיומו של העובר, הם: דם, חמצן, ורכיבים תזונתיים.
אורכו של חבל הטבור הוא, בממוצע, כ-55 ס"מ. במידה והוא מגיע ל-70 סנטימטרים, הוא נקרא 'חבל טבור ארוך' (1).
(1) מקור: mamy.
כאשר התינוק נולד, מנתקים אותו מחבל הטבור.
- לתינוק אין עוד צורך בקבלת דם מגוף אימו – כיוון שכמות הדם בגופו כעת מספיקה לו לקיים את עצמו ללא עזרה חיצונית, ללא כל תלות בסביבה.
- לתינוק אין עוד צורך בקבלת חמצן מאימו – כיוון שריאותיו עתה, בעת לידתו, מתחילות לפעול לבד. הן 'מתוכנתות' להתחיל לפעול מיד עם רגע צאתו של התינוק לחלל סביבתי שמכיל אוויר, ולא נוזל. ריאותיו פועלות לבד, ללא תלות בסביבה.
- אבל – לתינוק יש צורך בקבלת מזון מאימו, כיוון שהוא לא יכול לאכול לבד. אין לתינוק אפשרות להזין את עצמו באופן עצמאי בשלב זה, ולכן הוא מאוד תלוי בסביבה בכל הנוגע למזון. הוא ימשיך להיות תלוי בסביבה בכל הנוגע למזון, גם בשנים הקרובות.
משרד הבריאות הישראלי פרסם חוזר בשנת 2012, אשר מבהיר את דעתם של המדענים בישראל על תרכובות מזון לתינוקות (תמ"ל). בחוזר זה, משרד הבריאות אוסר על מתן תרכובות מזון בבתי החולים בחבילות השי ליולדת.
בנוסף, משרד הבריאות אוסר לחלוטין על פרסום של תמ"ל בכל מערך הרפואה – בבתי החולים, קופות החולים ובטיפות החלב. מבחינת משרד הבריאות, תמ"ל אינו אופציה בריאותית טובה, ולכן הוא מבקש למנוע את צריכת התמ"ל באוכלוסיה. כמובן שהאוכלוסיה אינה מודעת למה שמשרד הבריאות מבקש לעשות, כיוון שפרסום תרכובות מזון לתינוקות מתבצע בכל מדיה אפשרית בשוק החופשי. למשרד הבריאות הישראלי אין כל שליטה על השוק החופשי ועל החברות הפרטיות. ולכן, האוכלוסיה בטוחה כי תמ"ל הוא אפשרות טובה לתינוק, בעוד תמ"ל היא אפשרות גרועה ביותר. ארגון הבריאות העולמי ביקש להבהיר את העניין בדרך נוספת, ולכן הצהיר על סדר עדיפויות בכל הנוגע להזנה של תינוק בחודשים הראשונים לחייו.
ארגון הבריאות העולמי דירג את התמ"ל במקום הרביעי, אחרי חלב אם מאימא אחרת:
- האפשרות הטובה ביותר: הנקה ישירה משד האם.
- אפשרות שניה: הזנה של חלב אם שאוב.
- אפשרות שלישית: הזנה של חלב אם אחרת. במדינות מפותחות קיימים 'בנקים' של חלב אם.ורק אם שלוש האפשרויות הללו לא אפשריות עבור האם, יש לפנות לאפשרות הרביעית והאחרונה:
- אפשרות אחרונה: תמ"ל – תרכובת מזון לתינוקות.
"הזנת ילוד בתמ"ל תתרחש רק כאשר קיימת הוראת נגד רפואית להנקה, דהיינו סיכון רפואי לאם או לילוד שיגרם כתוצאה מההנקה, או כאשר קיימת התנגדות מפורשת של האם להנקה לאחר שקיבלה הסבר על יתרונות ההנקה."
מקור: סעיף 3.5.1, חוזר מינהל הרפואה: עידוד הנקה / משרד הבריאות יולי 2012
ד"ר אילן סמיש ממכון דוידסון לחינוך מדעי (מטעם מכון ויצמן למדע) ציין בכתבתו (3):
"חלב אם זו תזונה מיטבית ומצילת חיים לתינוק ולפג. בניגוד לעולם, בישראל עדיין אין 'בנק חלב אם'."
(3) מתוך הכתבה: 'המציל כוס חלב אם, כאילו הציל עולם ומלואו.' כתבה ששווה לקרוא!
אגב, כיום קיים בנק חלב אם קהילתי בישראל אך לא מכירים בו באופן רשמי: MOMILK.
לאחר צאתו מן הרחם וניתוקו מחבל הטבור, על התינוק לקבל מזון ממקור כלשהו. ועל מזון זה להיות מיטבי עבורו, כלומר – להתאים לגופו הביולוגי, לגוף אדם קטן אשר נמצא בשלב התפתחותי מוקדם מאוד. מזון מתאים לגופו הביולוגי של תינוק צריך להכיל את כל החומרים התזונתיים הדרושים לתינוק כדי להתפתח בצורה תקינה, חזקה ובריאה. לצערנו, עדיין לא הצליחו להמציא מזון שכזה באופן סינתטי, במעבדה. זאת כיוון שחלב אם הוא חומר ביולוגי חי. הוא מורכב מתאים חיים, עם תפקידים שונים, שמיועדים להמשיך ולהזין את התינוק לאחר צאתו מהרחם. תרכובות המזון לתינוקות המצויות כיום בשוק לא מצליחות לחקות תפקוד של חומר חי. ברגע שהמדענים יגלו איך ניתן לחקות חומר חי במעבדה באופן מושלם, כנראה שכל המחלות בעולם ייכחדו. אולם עד אז, אנו נותרים עם תחליפים שאינם מהווים חלופה ראויה למקור.
יתכן ותחליפי חלב אם אינם מהווים חלופה ראויה למאכל התינוק. כאשר תינוק ניזון מתמ"ל באופן בלעדי, הוא נותר עם חסכים בריאותיים באופן זה או אחר. ולכן ניתן לראות תינוקות שניזונים מתמ"ל עם בעיות עיכול מרובות, עם דלקתיות יתר בגוף, עם מערכת חיסונית ירודה, ועוד.
מערכת החיסון של התינוק נמוכה ופגיעה מאוד, ובעיקר מרגע הלידה ועד גיל 6 גיל שבועות. ששת השבועות הראשונים שלאחר הלידה הם לא פשוטים גם עבור האם. מרגע הלידה הרחם מתחיל להתכווץ שוב בחזרה לגודל רגיל, והגוף מוציא מתוכו את כל השאריות הביולוגיות השייכות לתהליך הריון שעתה הסתיים. המערכת ההורמונאלית מעכבת את יצירתם בגוף של הורמונים קיימים, ושולחת הוראות לייצורם המוגבר של הורמונים אחרים. ובעקבות השינויים ההורמונאליים המרובים הללו, שמתבצעים בזמן כל כך קצר, האישה חווה שינויים פיזיים ונפשיים ממשיים. תקופה זו נקראת ברפואה: "משכב לידה".
כיצד הגוף מתנקה בזמן משכב לידה?
- כל הרקמות הביולוגיות שעטפו את העובר נשטפות החוצה מן הגוף באמצעות דימום מתמשך שנקרא: 'לוכיה'. הלוכיה נשטפת החוצה מן הגוף במהלך 4 עד 6 שבועות.
- כל הנוזלים שעטפו את העובר נשטפים החוצה מן הגוף באמצעות שתן מרובה.
6 השבועות הללו של משכב הלידה, בהם הגוף גם מתנקה מתיפקוד אחד (הריון) וגם מייצר תיפקוד חדש (אימא לילוד), מתאפיינים בחולשה ובעייפות מרובה.
הגוף פועל במרץ בעקבות 'הוראות' חדשות מהפיקוד העליון שבמוח. המוח 'מתקשר' עם הגוף באמצעות הורמונים שונים – המוח שולח הוראה לייצור הורמון מסויים, וההורמון מטייל בגוף ו'מודיע' על ההוראה החדשה לכל המערכות הפיזיולוגיות המעורבות בדבר. המערכות הפיזיולוגיות מקבלות את ההוראה מההורמון, ומתחילות לפעול על פי תכנית פעולה חדשה, מובילה לתפקוד חדש של הגוף הביולוגי: תפקוד גוף ביולוגי של אישה שהיא אימא לתינוק בן יומו. כיוון שברשימת ה'תפקידים' של 'אישה שהיא אם לתינוק' מצוי התפקיד: 'הזנת התינוק באמצעות חלב אם', הגוף הביולוגי מתחיל לייצר במרץ חלב אם (4). ומכיוון שהתינוק זקוק לאנרגיה מהירה, הגוף מייצר חלב אם מרוכז מאוד, שמכיל אנרגיה בכמות גדולה, ומתאים להזנת התינוק בשלושת הימים הראשונים לחייו. חלב אם מרוכז זה נקרא בעגה המקצועית: 'קולוסטרום'. הקולוסטרום מכיל כמות עצומה של נוגדנים וחומרים ביולוגיים שתפקידם להגן על התינוק ולהכין את מערכת העיכול שלו ליניקה ולאכילה. לאחר 3 ימי ייצור של קולוסטרום, הגוף מתחיל לייצר חלב אם דליל יותר, עם אנרגיה מעטה יותר. חלב אם דליל זה נחשב ל'רגיל'.
(4) התהליך נדמה כה פשוט ואכן כך הוא היה אמור להיות, אך בעולם המערבי גוף האדם צורך כמויות אדירות של רעלנים מסוגים שונים, עד כי אימהות רבות מוצאות את גופן מייצר חלב אם בכמויות שאינן מספיקות, או שגופן לא מייצר חלב אם כלל. הפיתרון הוא תזונה בריאה והימנעות מרעלים.
וידאו: תנוחות הנקה מומלצות
מהו הרכב חלב האם?
כחלב אשר מורכב מתאים חיים, חלב ביולוגי, חלב האם מכיל גם נוגדנים. חלב אם מכיל את כל רכיבי המזון החיוניים לתינוק, ובנוסף – גם תאי חיסון (הנוגדנים), אשר עוזרים לתינוק להילחם בווירוסים, בקטריות ובפטריות, וכך הם מגנים על התינוק בחודשי חייו הראשונים, כאשר המערכת החיסונית שלו חלשה ביותר.
הרכב החלב משתנה גם לאורך שעות היום. בשעות הערב, כהכנה לשנת לילה, הגוף מייצר חלב אם שומני יותר אשר מכיל יותר קלוריות, כדי לעזור לתינוק לישון טוב יותר. בקיץ, כיוון שחם, התינוק מזיע וזקוק לנוזלים רבים יותר, הגוף מתחיל לייצר חלב אם דליל יותר, שמכיל יותר נוזלים, כדי לעודד את התינוק לשתות יותר כדי לקבל את מנת המזון הדרושה לו.
חשוב לדעת כי הרכב החלב משתנה גם בזמן ההנקה עצמה ולכן חשוב להניק מתחילת ההנקה ועד לסיומה מצד אחד ולא לעבור לצד השני באמצע ההנקה, על מנת שהתינוק יקבל את כל הדרוש לו. שימי לב כי חלב האם מיוצר לפי דרישת התינוק, לפי גודל קיבתו ולפי מהירות מערכת העיכול שלו. אז אם התינוק רגוע ונראה שבע אבל נדמה לך שלא אכל הרבה – סביר להניח שהוא אכן שבע.
חלב האם משתנה במהלך ההנקה. באיזו דרך? הנה הפירוט (לפי דקות):
- בדקות הראשונות להנקה (5-10) החלב עשיר יותר בנוזלים והוא מרווה צמא. כמו כן, משתחרר הורמון הנקרא: אוקסיטוצין והוא משרה רוגע על האם והתינוק – אוקסיטוצין הוא מה שגורם לתינוק להיות ישנוני.
- כעבור מס' דקות אחרי תחילת ההנקה, החלב נהיה סמיך יותר, דומה יותר לחלב רגיל והוא עשיר בחלבונים – להם התינוק זקוק לצורך התפתחות העצמות והמוח.
- כעבור כרבע שעה מתחילת ההנקה החלב נהיה סמיך ושומני יותר, זה ה"קינוח" שעוזר לתינוק לעלות במשקל.
חלב אם הוא תמיד איכותי – אין דבר כזה חלב טוב יותר או פחות:
הגוף לוקח מהאישה את כל הדרוש לייצור החלב, לכן אין דבר כזה חלב 'טוב יותר' או 'פחות טוב'. הרכב החלב כמעט ולא מושפע מתזונת האם, אלא אם כן קיימים מצבים קיצוניים כתת-תזונה, מחלות כמו: איידס, סרטן, נטילת תרופות המזהמות את החלב כמו: ליתיום. אם שתזונתה לקויה, תפתח מחסורים תזונתיים אך זה לא ישפיע על איכות החלב.
עם זאת, ישנם גורמים אחרים המועברים לתינוק דרך חלב האם, אלה חומרים המצויים בדם האם ולא במערכת העיכול כמו: אלכוהול, סמים, עישון ותרופות שונות. לכן בזמן ההנקה יש להימנע מגורמים אלה העשויים להשפיע לרעה על בריאות התינוק.
למעט מקרי חולי כמו: איידס, סרטן, תת פעילות של בלוטת התריס וכן הלאה, החלב מיוצר לפי דרישת התינוק. כלומר, למעט סיבה בריאותית כלשהי, לא מופיע סתם כך מחסור בחלב אם, ולכן לא מתקיימת סתם כך התופעה 'אין חלב'. במידה ואין חלב – יש להניק יותר כדי לאותת לגוף שיש צורך בייצור יותר חלב.
ככל שמניקים יותר, בפרקי זמן תכופים יותר, כך יהיה יותר חלב. לכן, מומלץ להניק ללא הגבלה וככל שהתינוק מבקש. בהנקה המשולבת עם תמ"ל ייצור החלב ייפחת, מאחר וההנקה לא תכופה. לכן ההנקה המומלצת היא בלעדית עד גיל 6 חודשים, ובעיקר בשבועות הראשונים לחיי התינוק חשוב לא לשלב פורמולות אחרות כי הגוף מייצר כמות גדולה יותר של חלב ומתחיל ללמוד לווסת את הכמות לפי דרישת התינוק,וכמו שנאמר לעיל, הנקה לא תכופה תפחית את ייצור החלב.
בחודשים הראשונים לחיי התינוק ישנם פרקי זמן בני כ-יומיים בהם מתרחשת "קפיצת גדילה" בזמן הזה התינוק יונק באופן תכוף וכמעט ללא הפסקה, חשוב לתת לתינוק לינוק לפי דרישתו ולא להגביל את כמות ההנקות או זמן ההנקה מאחר ובזמן הזה הגוף לומד לייצר כמות רבה יותר של חלב כי התינוק גדל וזקוק לכך. קפיצות הגדילה מתרחשות בממוצע ולא במדויק בגילאים: 3 שבועות, 6 שבועות, 3 חודשים ו-6 חודשים, האם תבחין בכך לפי הדרישה המוגברת הנקה בימים אלו.
יתרונות ההנקה:
יתרונות ההנקה רבים:
- ההנקה משפיעה על בריאות התינוק לכל אורך חייו.
- נמצא קשר ישיר בין הנקה לבין שכיחות נמוכה לפתח מחלות כמו: דלקות עיניים, דלקות גרון, מחלות שקשורות בדרכי הנשימה, במערכת העיכול, סוכרת נעורים.
- ההנקה מספקת הגנה מזיהומים ומאלרגיות.
- ההנקה תורמת להתפתחות תקינה של התינוק מכל הבחינות.
- ההנקה משפיעה לטובה גם על בריאות האם – מחקרים מוכיחים כי ההנקה מספקת הגנה לאם ממחלות כאוסטיאופורוזיס, סרטן השד וסרטן השחלות.
- לנשים מניקות קל יותר לחזור למשקל שהיה לפני ההריון, בזמן ההנקה מופרש הורמון האוקציטוזין שמכווץ את הרחם ומחזירו במהירות למצבו הקודם. כמו כן, ההנקה צורכת כ-600 קלוריות לייצור החלב ולכן קל יותר לרדת במשקל. עם זאת, לא מומלץ לעשות דיאטה בזמן ההנקה, לפחות לא בששת השבועות הראשונים שאחרי הלידה. לאחר מכן, אפשר לעשות דיאטה מתונה ומבוקרת,בפיקוח איש מקצוע, שתכלול את כל אבות המזון וחובה לעשות בדיקות דם ולהשלים חסרים תזונתיים באם יש. ירידה אפשרית בזמן ההנקה: כ- 1.5-2 ק"ג בחודש לכל היותר.
על הקשיים בהנקה:
שימי לב – סקרים רבים מצביעים כי אצל רוב הנשים המתייאשות ומפסיקות להניק, הדבר מתרחש בתקופת זמן ספציפית – השבועות הראשונים שלאחר הלידה. כלומר, אישה שצלחה ועברה את התקופה הזאת, בד"כ תמשיך להניק ללא בעיה ולאורך כל תקופת זמן.
הקשיים הנפוצים בהנקה בהתחלה ואיך מתגברים עליהם:
כאבים מקומיים בזמן ההנקה – בימים הראשונים להנקה האם חשה בכאבים מקומיים המוחמרים עם כל הנקה. כדאי לקחת משחה מתאימה הנמרחת מקומית ומקלה על הכאב, כמו כן, חשוב לשים לב שהכאב לא נובע מאחיזה לא נכונה של התינוק (בהתייעצות עם יועצת הנקה). באם אחיזתו נכונה, חשוב שתדעי שמדובר בכאב זמני בלבד שיחלוף בתוך כ- 3-5 ימים. הנקה לא אמורה להיות כואבת בהמשך בשום אופן.
כאבים בבטן בזמן ההנקה – בלידה הראשונה הדבר לא מורגש כלל, אך החל מהלידה השניה וככל שחווים יותר לידות בד"כ עם כל הנקה האם תרגיש התכווצויות בבטן הדומות לכאב מחזור, הדבר נובע מהפרשת ההורמון: אוקציטוזין בזמן ההנקה שתפקידו לכווץ את הרחם ולהחזירו לגודלו המקורי שלפני ההריון. גם הכאבים האלה חולפים כעבור מס' ימים. אם הכאבים בלתי נסבלים-ישנם משככי כאבים המותרים וספציפיים בהנקה, אפשר להתייעץ ולבקש בבי"ח.
החלב בימים הראשונים הנקרא: קולוסטרום לא זורם בשפע ונדמה כי אין מספיק חלב – זה טבעו של הקולוסטרום,המופרש עם הוצאת השיליה ולמשך מס' הימים הראשונים שלאחר הלידה – מרקמו שונה מחלב האם הרגיל, הוא פחות נוזלי ויותר צמיגי-כדבש והתינוק יונק טיפות ממנו-זה כל הדרוש לתינוק בימיו הראשונים ומספק את כל צרכיו. התינוק שלך בוכה כסימן לרעב ונרגע עם ההנקה ובסיומה – זה המדד לכך שאכל כפי הצורך. במידה ולאחר ההנקה התינוק לא רגוע, תבחני סיבה אחרת לבכיו.
התינוק יורד במשקל בימים הראשונים (כ-10%) והאם חושבת שזה מההנקה. ירידה במשקל הינה טבעם של תינוקות בימים הראשונים שלאחר הלידה. הדבר ידוע ומקובל כי בימים הראשונים התינוק לא עולה במשקל אא"כ יורד כ-10% ממשקלו וחוזר למשקל הלידה כעבור כ-10 ימים, ללא קשר ל- כיצד או ממה הוא ניזון. הדבר נובע מהפרשת נוזלים מוגברת ע"י התינוק וכמויות נוזלים קטנות שהתינוק מסוגל לינוק בימים הראשונים לחייו.
התינוק יונק לעיתים תכופות ובעיקר בלילה – בימים הראשונים התינוק לא מבדיל בין יום ובין לילה ונוטה לישון יותר ביום ונהיה יותר עירני בלילה. ישנם תינוקות אשר בימים הראשונים לחייהם יונקים כמעט באופן רציף במהלך הלילה-זה קשה לאם שגם כך תשושה מהלידה ויכול להיות מייאש. חשוב לדעת כי ההנקה מספקת צרכים רבים לתינוק מעבר לתזונה כמו: חום ואהבה הקשורים באחיזה, מוצץ העוזר להירדם, מים המרווים צמא ולפעמים קינוח.. אני מעדיפה לקרות לזה קינוח ולא פינוק כי המילה פינוק מתקשרת אצלנו כמשהו שלילי והריי תינוק בין יומו בוודאי לא מניפולטיבי וכל מה שהוא מבקש זה כל מה שדרוש לו, אל לנו להחליט בעבורו מה טוב לו ומה לא בדבר ההנקה, אנחנו צריכים להיות קשובים לצרכיו ולתת לו כל שמבקש. הנקה נכונה היא הנקה לפי דרישת התינוק ולא כפי שחשבו בעבר ונהגו להגביל את זמן ההנקה או להנהיג סדר הפרשי שעות מהנקה להנקה-בדרך הזאת התינוק לא יקבל את כל הדרוש לו וזה ייפגע בעלייתו במשקל ובהתפתחותו. כעבור כחודש התינוק לומד להבחין בין יום ובין לילה ויונק פחות בלילה.
אם מניקה חווה שאלות ועצות רבות, לעתים שגויות, מצד הסובבים. אחד הגורמים המרכזיים להפסקת הנקה על ידי אמהות הוא העצות אשר תורמות לחוסר ביטחון אצל האם ולייאוש עד להחלטה להפסיק להניק. דוגמא – יהיה מי שישאל אותך אם יש לך מספיק חלב, וגם יגיד שאם התינוק לא ישן בלילה זה סימן לכך, מה שידוע כלא נכון ואין קשר בין תינוק שישן יותר או פחות לבין איכות או כמות החלב. כמו שנאמר כאן-החלב תמיד איכותי וכמותו נכונה לתינוק לפי גודל קיבתו ומהירות מערכת העיכול שלו. תינוק ערני ויונק יותר ביום או בלילה זה אופיו ואין להשוותו או לצפות ממנו התנהגות כמו תינוקות אחרים, כל תינוק והאופי הייחודי שלו. חשוב שהאם תהיה עם בטחון ותדע להכיר היטב את כל מה שכרוך בהנקה ולא תושפע מדברי הסובבים אותה.
יתרונות ההנקה, לסיכום:
ההנקה מספקת לתינוק גם צרכים אחרים כמו: חיבוק, חום ואהבה, מוצץ, מים, "קינוח", וכו'. תכיפות ההנקה לא מעידה על איכות החלב, כל ילד והצרכים שלו (קיבתו ומערכת העיכול שלו). מדד להאכלה טובה-עליה במשקל התינוק ותינוק רגוע אחרי אוכל. החודש הראשון להנקה הכי קשה וחבל להתייאש בשלב זה כי החל מהחודש השני ועד גיל 3 חודשים ההנקה מסתדרת בהדרגה, קלה יותר ואפילו מהנה.
המקור נכתב על ידי: ורד שומרוני-נטורופתית ומטפלת בתזונה, בשנת 2012.
תוספות ועריכה בוצעו על ידי צוות הפורטל 'ללדת באהבה', תאריך הפוסט הינו תאריך העדכון האחרון.
מידע שעשוי לעניין אותך:
- מה עלייך לעשות אם ירדו לך המים: הנחיות רפואיות >
- כך תמנעי חיתוך חיץ וקרעים בלידה >
- תנוחות ישיבה מומלצות ולא מומלצות לקראת סוף ההריון >
- מהם הדברים שאת חייבת לקחת איתך לחדר הלידה? רשימת לידה מקיפה ומסודרת >
- רכישת עגלה לתינוק - על מה את צריכה לשים דגש? מדריך מפורט >
- על הורמוני הלידה: אוקסיטוצין ואדרנלין >
- איך מתזמנים צירי לידה?
- על השלב הראשון של הלידה והסברים נוספים >
- על השלב השני של הלידה> >
- הזמנה מעוצבת לברית או לבריתה - חינמון חמוד באהבה!
- למה הנקה חשובה מיד לאחר הלידה?
- כמה משקל יורד בלידה?
- איך תדעי שהלידה שלך מתקרבת? סימנים מקדימים ללידה >
- איך תצרי חווית לידה חיובית עבור התינוק שלך?
- זירוז לידה טבעי מול זירוז לידה רפואי - מה כדאי?
- דמיון מודרך ללידה קלה >
- חיתוך חבל הטבור בלידה טבעית - האם לנתק או להמתין?
- מדור הכנה ללידה