פיטורים אחרי חופשת לידה הינם אסורים על פי החוק, כאשר החוק בישראל מגן על אימהות טריות בכמה אופנים. בתי הדין מוסיפים לבלום מעסיקים אשר מנסים לעקוף את החוק בדרכים שונות, והחוק מתעדכן מדי פעם בעקבות פסקי דין של שופטים שנתקלו במקרים חדשים של אפליה ועוולה כלפי האם הטריה.
חוק עבודת נשים בישראל חוקק מעין "תקופת מגן" וקובע, כי אסור לפטר עובדת [1] [2] [3] במהלך התקופות הבאות הקשורות ללידה ולחופשת הלידה:
- אסור לפטר עובדת אשר נמצאת בחופשת לידה.
- אסור לפטר עובדת במשך 60 הימים הראשונים לאחר שהסתיימה חופשת הלידה.
- אסור לפטר עובדת אשר נעדרת מעבודתה במהלך 6 חודשים לאחר תום חופשת הלידה, במידה והיעדרות זו קשורה למצב רפואי שמתקיים כתוצאה מהלידה.
- אם לקחה העובדת חופשה ללא תשלום (חל"ת) לאחר תום תקופת חופשת הלידה, אסור לפטרה גם במהלך תקופת חופשה ללא תשלום זו, ואף לא במהלך 60 הימים שלאחר תום תקופת החופשה ללא תשלום. משך החל"ת שהעובדת זכאית לקחת נמדד כתקופה השווה לרבע מסך תקופת העסקתה אצל המעסיק / מקום העבודה. בכל מקרה לא ניתן לקחת יותר משנה של חופשה ללא תשלום לאחר לידה.
- זכותה של העובדת לחזור לעבודתה לאחר חופשת הלידה ולקבל הזדמנות להוכיח עצמה מחדש.
- אסור להרע את תנאי העובדת.
- אסור להעביר את העובדת לתפקיד אחר כאשר את תפקידה הקודם תקבל מחליפה.
- על המעביד לתת לעובדת את האפשרות להשתלב מחדש במקום עבודתה לאחר חזרה מחופשת הלידה, ולעשות מאמץ אמתי בעניין זה. היעדר מאמץ שכזה נחשב לאפליה ולכן מהווה מעבר על החוק.
- אסור למעסיק להודיע לעובדת כי עליה להישאר בבית עד הודעה נוספת משום שתפקידה "בוטל" – הודעה שכזו נחשבת לפיטורים לכל דבר מבחינת החוק.
[1] החוק תקף עבור עובדת שעבדה באותו מקום עבודה לפחות 6 חודשים.
[2] פיטורים אחרי חופשת לידה הם אסורים, אלא אם התקבל אישור מיוחד לפיטורים מאת משרד העבודה והרווחה. אך מתי המעביד יכול לקבל היתר מאת משרד העבודה והרווחה לפטר עובדת? רק אם: לפיטורים אין כל קשר ללידה או לחופשת הלידה, כאשר נטל ההוכחה מוטל על המעסיק; או אם המעסיק פשט רגל או עסקו פסק מלפעול.
[3] גם אם החוזה של העובדת הסתיים במהלך אחת התקופות הרשומות לעיל – העובדת מוגנת מפני פיטורים.
עובדת אשר עומדת בתנאים הנ"ל ובכל זאת פוטרה ממקום עבודתה, הפיטורים נחשבים כמו לא היו מעולם. אישה זו זכאית להגיש תביעת פיצויים כנגד המעסיק / מקום העבודה בגובה השכר שלה ולקבל אף את ההטבות המגיעות לה כחוק לפי זכאותה במקום עבודתה. בנוסף, האישה זכאית להגיש תלונה כנגד המעסיק אצל יחידת האכיפה של חוקי העבודה. להגשת תלונה פנו ליחידה: תא קולי לתלונות: 1-800-354-354 / דוא"ל: Report.Achifa@economy.gov.il
האם ניתן "לעקוף" את חוק פיטורים אחרי חופשת לידה?
לעתים, המעסיק ממתין עד לתום התקופה המוגנת – ומפטר אם טריה. ישנם מעסיקים אשר "ממתינים בשקט" עד לאחר תום התקופה המגנה על העובדת לפי חוק. במקרה כזה, האם הטריה חוזרת לעבודה כדי לגלות כי לאט לאט תנאיה בעבודה משתנים לרעה, ומנסים להצמיד לה תווית של "עובדת לא מועילה" באופן די ברור. לאחר תקופת מה העובדת עלולה למצוא עצמה מפוטרת למרות הכול. חשוב לציין כי בתי הדין לעבודה אינם עיוורים למקרים שכאלו, וכאשר הפיטורים קשורים בדרך כלשהי להריון או ללידה של העובדת – פיטוריה נקבעים כאסורים, והיא יכולה לקבל פיצויים על אותם פיטורים לא חוקיים.
חשוב לדעת כי עובדת אשר הפכה לאם, עתה זכאית לפי חוק לקבל זכויות נוספות:
-
שעת הורות
שעת הורות היא שעת הנקה המגיעה לכל עובדת שהפכה לאם, והיקף משרתה לפחות 174 שעות בחודש. שעת הורות היא הזכות להיעדר למשך שעה אחת ביום מהעבודה, וזאת ללא ניכוי שכר, ובמשך 4 חודשים מתום תקופת חופשת הלידה. גם אם החליטה האם שלא להניק, היא עדיין זכאית לשעת הורות. את שעת ההורות העובדת רשאית לחלוק עם בן זוגה.
-
התפטרות הנחשבת לפיטורים
העובדת רשאית להתפטר לטובת טיפול בתינוק תוך 9 חודשים מהיום בו ילדה, והתפטרותה זו תיחשב כפיטורים לכל דבר מבחינת הזכויות המגיעות לה לאחר פיטורים. העובדת תהיה זכאית לפיצויי פיטורין אף אם לאחר התפטרותה היא החלה לעבוד במקום אחר – ובתנאי שהמקום החדש מאפשר לה שהות ממושכת יותר עם התינוק לטובת טיפול מסור יותר.
ואולי מגיעות לך זכויות נוספות?
שימי לב – הזכויות הרשומות מעלה הינן הזכויות הבסיסיות (המינימליות) אשר מגיעות לכל אישה בישראל. אך יתכן ומגיעות לך זכויות והטבות נוספות מטעם ההסכם האישי שחתמת מול המעסיק / מקום העבודה, או מטעם הסכם קיבוצי או צו הרחבה אשר חל על מקום העבודה שלך או על הענף אליו שייך מקום העבודה. שווה לבדוק.
האם את מרגישה כי דרסו את זכויותייך בדרך כלשהי? חשוב שתפני לעורך דין המתמחה בנושא פיטורים לאחר לידה כדי לברר ולהגיש תביעה מתאימה.
בהצלחה!
מקורות מידע על "פיטורים אחרי חופשת לידה" ועוד, לקריאה נוספת באתרים חיצוניים:
- איסור פיטורים אחרי חופשת לידה והגבלות לעניין פיטורים / משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
- הגשת תלונה בדבר חשד לעבירת חוקי עבודה / משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
- זכויות האישה: איסור פיטורים לאחר חופשת לידה / כל זכות
- זכויות האישה: חופשה ללא תשלום לאחר חופשת לידה / כל זכות
- מידע נוסף על שעת הורות (שעת הנקה) / כל זכות