[bsa_pro_ad_space id=2]
שבוע שלישי להריון - כשביצית וזרע נפגשים...
מזל-טוב!
ברגע זה ממש נוצר תא חי חדש בגופך. קוראים לו זיגוטה – והוא התא הראשון שמתחיל את חיי העובר שלך. הזיגוטה הוא התא שנוצר מההתמזגות של תא הביצית ושל תא הזרע. אז החל מעכשיו את בהריון – ביחד עם בן זוגך יצרת חיים חדשים!
שבועות הריון מתחילים כאן >
בכתבה זו נביא סקירה של שבוע 3 להריון בנושאים הבאים:
מה מצב "העובר" בשבוע זה? בינתיים הוא עדיין לא נקרא 'עובר' אלא 'זיגוטה', 'מורולה' ואחר כך 'בלסטוציסט'. מה אומרים כל אלו? קראי על זיגוטה, מורולה, בלסטומרים, תאי גזע ועוד >
עוד נסביר על מה קורה איתך מבחינה פיזית ונפשית; וכן הנחיות / המלצות לשבוע השלישי להריון.
שלבים עיקריים בהתפתחות העובר, שבוע אחר שבוע:
סרטון הוידאו על התפתחות עוברית באדיבות מכון וייצמן למדע.
העובר שלך בשבוע 3 להיריון הוא תא קטנטן שזה הרגע נוצר. 😉
למה הכוונה זה עתה נוצר? ומה עם שבוע 1 להריון? ועם שבוע 2 להריון?
עד כה, בשבוע 1 ו-2 להריון, העובר לא היה קיים, ולא התרחשה הפריה. מדע הרפואה בחר לספור את תחילתו של תהליך הריון ביום הראשון של הווסת החודשית. היום הראשון של המחזור החודשי של האישה הוא יום שניתן לומר בוודאות כי הוא התקיים בתאריך מסויים. וזהו היום היחיד שאנו יודעים לזהות באופן מדעי, עד כה. כאשר תגיע שיטה טובה יותר לזיהוי הריון, כלומר, כאשר ימציאו מכשיר לזיהוי הפריה, שיוכל לזהות את יום ההפריה באופן מדויק ומדעי, אזי ינטשו כל המדענים את יום המחזור החודשי כיום הראשון של ההריון. במצב עתידי זה, הרופאים יאמצו את היום האמתי של ההריון – יום ההפריה, יום יצירת תא החיים החדשים שנוצר בעקבות ההפריה – תא הזיגוטה.
אך כיום, כיוון שעדיין אין בידינו האמצעים הטכנולוגיים לזיהוי מועד ההפריה המדויק, זיהוי היווצרותו של תא הזיגוטה, אנו מודדים תהליך הריון כאילו הוא מתחיל ביום הראשון של המחזור החודשי. זהו היום היחידי שניתן לקבוע באופן ברור כי אכן התרחש, ומתי התרחש – שני מדדים לזיהוי אירוע מדעי.
אם כך:
- שבוע 1 להריון הוא המחזור.
- שבוע 2 להריון הוא מעט לפני הביוץ.
- ורק בשבוע 3 להריון, מועד שבו התרחשה הפריה, התחיל ההריון הלכה למעשה. החלו חיים חדשים. תא ביצית, שהמתין לתא זרע בחצוצרה, סמוך לרחם, פגש בתא זרע שהצליח לעבור את כל המסע המפרך דרך הנרתיק, אל צוואר הרחם, בתוך הרחם, ואל החצוצרה – אל הביצית. ואז – התרחשה הפריה, התמזגו תא ביצית ותא זרע, ונוצר תא זיגוטה.
איך נכנסים להריון?
צפי באנימציה מדהימה אשר מציגה את כל תהליך הכניסה להריון, התפתחות העובר ברחם ועד ללידה:
לאחר קיום יחסי מין, תאי הזרע מתחילים את מסעם אל עבר הרחם. הם יודעים בדיוק לאן ללכת כיוון שהם 'מתוכנתים' לתפקיד מאוד מסויים: הפריית תא ביצה – ביצית. תא הביצית של האישה ממוקם באחת החצוצרות (בכל פעם בחצוצרה אחרת) – ותאי הזרע מתכוונים להגיע בדיוק לשם. המסע אל החצוצרה הוא ארוך, ועובר בנרתיק, בצוואר הרחם, ברחם, ואז אל עבר החצוצרה. בהשוואה לגודלו המזערי של תא הזרע, המסע אל החצוצרה הוא ארוך מאוד. חלק מתאי הזרע לא ישרדו את המסע מסיבות כאלו ואחרות הנוגעות לבריאותם ולכוחם, וגם לתנאים השוררים בסביבה בה הם שוחים באותו הרגע (הסביבה עלולה להשמידם תחת נסיבות מסוימות). השורדים, בודדים מתוך מיליוני הזרעים החזקים, יגיעו אל הביצית. אך רק אחד יצליח להיכנס (1). הביצית לא מאפשרת את כניסתו של זרע נוסף אליה. רק אחד. ותא הזרע בר המזל הזה יתמזג עם תא הביצית, ויחד הם יהפכו לתא אחד – תא אחר – חיים חדשים לחלוטין שלא היו קיימים עד כה – תא חדש שנקרא 'זיגוטה'.
(1) המקרים בהם שני זרעים מצליחים להפרות את הביצית נקראים פוליספרמיה. איך זה מתרחש? קרה 'באג' במערכת הפוריות של האישה, הביצית לא הספיקה לחסום את קרום התא שלה בזמן וזרע נוסף הצליח להיכנס גם הוא. פוליספרמיה היא נדירה מאוד. רק 1% מכל מיליארדי ההפריות בכל העולם הן הפריות של שני זרעים את הביצית האחת. רוב ההפריות הללו מסתיימות בהפלה טבעית.
תאי זרע מגיעים מן הנרתיק אל החצוצרה תוך דקות בודדות. ושם, בחצוצרה, פוגש הזרע בביצית הבשלה שממתינה לו. ורק עכשיו, בשבוע 3 להריון, הזרע מצליח לחדור את קרום הביצית פנימה, נוצרת הפריה וחיים חדשים מתחילים.
תא ביצית מכיל את המטען הגנטי של האם. תא זרע מכיל את המידע הגנטי של האב. וכאשר המטען הגנטי של הביצית פגש במטען הגנטי של הזרע, התרחשה הזדווגות גנטית – התמזגות, היתוך, איחוד, התלכדות לכדי אחד. הודות לכרומוזום המין אצל הגבר, נקבע מינו של התינוק ממש ברגע זה. אם כרומוזום המין שנושא הזרע הוא Y, יהיה לך בן. אם כרומוזום המין אשר נושא תא הזרע הוא X, תהיה לך בת.
בשבוע 3 להריון העובר, ה-'זיגוטה', מתחיל לנוע לכיוון הרחם בעודו מתחלק לעוד ועוד תאים תוך כדי תנועה. כאשר הזיגוטה מגיעה לרחם (כ-5-6 ימים לאחר ההפריה), היא כבר נקראת "בלסטוציסט", קבוצת תאים שמכילה תחת עטיפת התא שלה מאות תאים. חלק מהתאים הללו עומדים לייצר את העובר עצמו וחלקם עומדים לייצר את השיליה שתהיה מחוברת לדופן הרחם שלך.
בסופו של שבוע 3 להריון משתרשת ההפריה בדופן הרחם וכך נוצר חיבור עם הדם האימהי. כעת מתחיל הגוף להפריש את הורמון ההריון hCG, שתפקידו לדאוג שהגופיף הצהוב שנוצר בשחלה לאחר הביוץ יפריש הורמונים נוספים החיוניים להריון תקין.
צפי בסרטון וידאו: כניסה להריון, שבועות 1-3
ומה קורה איתך בשבוע 3 להריון?
שבוע שלישי להריון הוא מבלבל: את עדיין אינך יודעת בכלל אם את בהריון או לא, אך שלב זה נחשב לאחד משבועות ההריון. כמה מוזר! ואולי לא – הרי צריך לציין בדרך כלשהי את השבוע שבו מתרחשת ההפריה, או במילים אחרות, את השלב בו את ובן זוגך קיימתם יחסי מין שיצרו חיים.
ארוע כל כך משמעותי התרחש, וסביר שלא חשת בכלום. ביצית וזרע נפגשו בתוך הגוף שלך, בן אדם חדש מתחיל את דרכו, ויתכן וחשת תחושה מוזרה באזור הרחם שלך.
סימפטומים כמו עייפות ואפילו גדילה של החזה עדיין לא אמורים להיות מורגשים בשלב הזה, אולם ישנן נשים שאכן מרגישות אותם מיד עם תחילת ההריון. סימנים אלו מופיעים כתוצאה מהשינויים ההורמונליים בזמן ההריון. אם אינך מרגישה כאלו – לא נורא. בהחלט יכול להיות שאת בהריון למרות זאת.
מכיוון שבשבוע 3 להריון עדיין מוקדם מכדי לערוך בדיקת הריון ולכן את עדיין לא בטוחה אם את בהריון או לא, כדאי להמשיך לנסות להיכנס להריון.
הנחיות והמלצות לשבוע 3 להריון
שבוע 3 להריון הוא שבוע מיוחד, כיוון שבו החיים של התינוק שלכם מתחילים הלכה למעשה. זהו הזמן שבו קיימתם יחסי מין אשר הובילו לכניסה המיוחלת להריון. בשלב זה עדיין אינך יודעת כלל אם את בהריון או לא.
אז אולי – את בשבוע זה ממש, ועדיין לא נכנסת להריון?
אם כן, אז הדבר החשוב ביותר שתוכלי לעשות בשלב הזה הוא… לדאוג שאכן תקיימי יחסי מין – אחרת אל תתפלאי אם אינך נכנסת להריון! 😉 אם את בשבוע שלישי להריון, כשבועיים לאחר קבלת המחזור, את כעת מבייצת. יום הביוץ הוא יום כניסתך להריון. ולכן, עלייך לזהות את יום הביוץ, במטרה לקיים בו יחסי מין לטובת כניסה להריון. קראי כאן על זיהוי יום הביוץ וכניסה מהירה יותר להריון >
מה לעשות בינתיים?
- השתדלי לקיים יחסי מין יום כן יום לא, או אף בהפרש של יומיים, כדי לא לפגוע באיכות הזרע. במדור פוריות תוכלי ללמוד על שיטות טבעיות ואחרות שיעזרו לך להיכנס להריון.
- הקפידי על תזונה בריאה ועל שתייה מספקת.
- גשי לרופא על מנת שיתאים לך תוספי תזונה במידה ויש בכך צורך, כבר עכשיו, עוד לפני שאת בהריון. בתקופת ההריון חשוב לקבל כ 400 מ"ק של חומצה פולית ליום. רמות גבוהות של חומצה פולית נמצאים בתרד, כבד בקר, בוטנים ומיץ תפוזים. דאגי להוסיף את המזונות האלו לתפריט היומי שלך במקביל לנטילת התוסף התזונתי.
- שמרי על אורח חיים נכון הכולל הימנעות ממתח נפשי רב בחייך, שמירה על כושר ותזונה נבונה – כולם חשובים עבורך אם את רוצה להיכנס להריון בקלות ולעבור את ההריון בצורה בריאה ונוחה ללא בעיות וסיבוכים. מצאי לעצמך את הדרך לתנועה וכושר עוד לפני זמן ההריון.
בשבועות הבאים תוכלי לברר האם ההריון שלך נקלט… אנחנו מחזיקות לך אצבעות!
קראי על התפתחות העובר ברחם לאורך כל שבועות ההריון:
שבוע הריון 1 + 2 אינם קיימים. קראי מדוע במדור שבועות הריון >
חודש ראשון להריון: שבוע 3 להריון // שבוע 4 להריון // שבוע 5 להריון // שבוע 6 להריון
חודש שני להריון: שבוע 7 להריון // שבוע 8 להריון // שבוע 9 להריון // שבוע 10 להריון
חודש שלישי להריון: שבוע 11 להריון // שבוע 12 להריון // שבוע 13 להריון // שבוע 14 להריון // שבוע 15 להריון
חודש רביעי להריון: שבוע 16 להריון // שבוע 17 להריון // שבוע 18 להריון // שבוע 19 להריון
חודש חמישי להריון: שבוע 20 להריון // שבוע 21 להריון // שבוע 22 להריון // שבוע 23 להריון
חודש שישי להריון: שבוע 24 להריון // שבוע 25 להריון // שבוע 26 להריון // שבוע 27 להריון
חודש שביעי להריון: שבוע 28 להריון // שבוע 29 להריון // שבוע 30 להריון // שבוע 31 להריון // שבוע 32 להריון
חודש שמיני להריון: שבוע 33 להריון // שבוע 34 להריון // שבוע 35 להריון // שבוע 36 להריון
חודש תשיעי להריון: שבוע 37 להריון // שבוע 38 להריון // שבוע 39 להריון // שבוע 40 להריון // שבוע 41 להריון // שבוע 42 להריון // מזל טוב! 🙂
עוד כתבות שעשויות לעניין אותך:
טבלת בדיקות הריון לביצוע במהלך כל שבועות ההריון.
אילו בדיקות צריך לעשות בהריון? טבלת בדיקות הריון שיש לעשות מתחילת ההריון ועד לאחר הלידה – לגזור ולשמור. מתחת לטבלה
כאבי גב בהריון ולאחר לידה: השינויים הפיזיולוגיים הגורמים לכאב.
תקופת ההריון היא תקופה מופלאה בה גוף האישה לוקח על
נטילת חומצה פולית בהריון ולפניו מסייעת למנוע מומים בעובר.
נטלי חומצה פולית לפחות 3 חודשים לפני ההריון ו-3