שבוע רביעי להריון - אפשר לעשות בדיקת הריון!
שבוע 4 להריון הוא שבוע מכריע – אפשר לעשות בדיקת דם לגילוי הריון או בדיקת הריון ביתית ולגלות, לראשונה, שאת בהריון! בסופו של שבוע זה, במידה ולא התרחשה הפריה, האישה מקבלת את דימום הוסת.
שבועות הריון מתחילים כאן >
בכתבה זו נסקר את שבוע 4 להריון בנושאים הבאים:
מה מצב העובר שלך בשבוע רביעי להריון? ומה קורה איתך? וכמובן, המלצות והנחיות לביצוע בשבוע זה – ושיהיה במזל 🙂
העובר שלך בשבוע 4 להיריון הוא סוף סוף עובר
שבוע 4 להריון מציין את תחילתה של התקופה העוברית! זהו השבוע השני מאז התרחשה ההפריה, והשבוע הרביעי להריון מאז המחזור האחרון שלך. בשבוע רביעי להריון גודלו של העובר הוא כזרע פצפון של פרג:
בתקופה זו מתחילים להיווצר ולהיבנות איברי גופו של העובר, ולכן הוא פגיע לכל מכשול שעלול להפריע להתפתחותו.
שבוע 4 להריון הוא רק ההתחלה: ב- 10 השבועות הקרובים יתפתחו איבריו של התינוק שלך וחלקם אפילו יתחילו לתפקד. בשלב זה העובר מורכב משתי שכבות, מהן יתפתחו אח"כ איבריו וחלקי גופו.
מה קורה לשיליה בשבוע הרביעי להריון?
השיליה הפרימיטיבית עשויה 2 שכבות, וכעת היא "עובדת קשה" והתאים שלה כבר מחוברים לרחם שלך. חיבור השיליה לרחם יאפשר בעתיד מעבר של חמצן וחומרי תזונה שונים מהדם שלך – אל העובר.
האם מי השפיר קיימים בשבוע 4 להריון?
כן! שק מי השפיר ומי השפיר התפתחו וכעת קיימים, והם אלו אשר יגנו על העובר במהלך ההריון. בנוסף, התפתח לו גם שק החלמון אשר מייצר את תאי הדם האדומים של העובר וחומרים מזינים שהעובר זקוק להם. שק החלמון ממלא תפקיד זה עד שהשיליה תתפתח מספיק כדי לקחת אחריות על הנושא.
מה קורה איתך בשבוע 4 להריון?
תחילתו של הריון היא תחילתם של חיים חדשים, וזו שמחה גדולה. איזה כיף!
אוי, הוסת…
בסופו של שבוע 4 להריון, במידה ולא התרחשה הפריה, את אמורה לקבל את דימום הוסת שלך. אם את מנסה להכנס להריון, את מחזיקה אצבעות ומקווה שדימום הווסת שלך לא יגיע. אם את חושבת, חוששת או חושדת שיתכן ואת בהריון, השבוע תוכלי (ברוב המקרים) לקבל אישור לכך.
איך תדעי אם את אכן בהריון?
בשבוע 4 להריון העובר שלך כבר התמקם לו בנחת ברחם, והוא עסוק בייצור כל מיני הורמוני הריון. ו… מתחילים סימנים להריון המרמזים לכך שהעובר נוכח.
כל מיני דברים מתחילים להשתנות בגוף שלך, ולפעמים את אפילו יכולה להרגיש את השינוי באופן פיזי – מיחושים מוזרים באזור הרחם והחצוצרות, ולעתים בחילות / סחרחורות / עייפות וסימני הריון אחרים יכולים להיכנס אל חייך (על אף שלרוב אלו מופיעים מאוחר יותר – יתכן ויופיעו כבר עכשיו). חשוב שתדעי שיתכן ולא תרגישי כלום, וכי התחושות הללו יפסחו עלייך למרות שאת בהריון. מכיוון שלא כל הנשים חשות מיחושים, ומכיוון שהמיחושים שונים מאישה לאישה, התחושות המוקדמות הללו אינן מדד מדויק אשר "מדווח" אם את אכן בהריון או לא.
בדיקת הריון ביתית – מתי, מי, למה וכמה
את יכולה לרכוש בדיקת הריון ביתית (בדיקת שתן ביתית לגילוי הריון) בכל בית מרקחת או פארם, ולערוך אותה בפרטיות ביתך. בדיקת הריון ביתית היא בדיקת שתן פשוטה אשר בודקת את הימצאותו של הורמון ה- hCG בשתן שלך ורמתו בגוף.
בדיקת הריון לפני מחזור, ולאחריו
ישנן בדיקות הריון מדויקות מאוד אשר באפשרותן לבדוק אם את בהריון עוד לפני שקיבלת מחזור. רצוי לערוך בדיקה מוקדמת זו כיומיים-שלושה לפני קבלת המחזור שלך, משום שבדיקה לפני כן לא תהיה מדויקת באותה המידה. מכיוון שההורמון hCG עדיין לא מצוי בשתן ברמות גבוהות בשבוע רביעי להריון, עלייך לבצע בדיקה זו עם השתן הראשון של הבוקר (הוא יותר מרוכז).
בגלל שההורמון hCG לא מצוי בגוף שלך בכמות גבוהה בשבוע הרביעי להריונך, עלול להיווצר מצב שבו את עורכת בדיקת הריון ביתית והתשובה היא שלילית, אולם בפועל את כן בהריון. איך זה קורה?
בשבוע 4 להריון בדיקת ההריון עלולה "לפספס" גילוי הריון, ולהציג תוצאה שלילית. יתכן ורמת ההורמון hCG בגופך עדיין אינה מספיק גבוהה לגילוי היריון באמצעות בדיקה. לכן, אם עשית בדיקת הריון ביתית בשבוע 4 להריון והיא יצאה שלילית, ערכי בדיקה חוזרת לאחר מספר ימים – כיוון שאם את אכן בהריון, ערכי ההורמון hCG ימשיכו לעלות, וההיריון יהיה ניתן לגילוי באמצעות הבדיקה.
בדיקת דם לגילוי הריון
בדיקת דם לגילוי הריון היא בדיקת דם שמתבצעת במרכז לבריאות האישה, ומאבחנת הריון על ידי איתור הורמון Beta-hCG ורמתו בגוף. היא נקראת גם בדיקת בטא.
כדי לבצעה, בקשי מהרופא/ה שלך הפניה לבדיקת בטא.
בדיקת אולטרא סאונד לגילוי הריון
בסופו של דבר, רק רופא/ה יכול/ה לאשר עבורך את קיומו של ההיריון שלך באמצעות בדיקת אולטרא סאונד – אך המועד לכך הוא רק בעוד מספר שבועות. בדיקת אולטרסאונד נערכת אחרי שבוע 6 להריון, והיא מאפשרת לרופא/ה לאבחן את גיל ההיריון, את מיקום ההיריון, את דופק עובר ואת כמות העוברים בהריון (עובר אחד או הריון מרובה עוברים).
הוידאו הבא מראה את תהליך התפתחותו של העובר לפי שבועות, כפי שהוא נראה בעזרת מכשיר האולטרסאונד:
שינויים פיזיים בגוף בשבוע 4 להריון
ברגע שההפריה משתרשת בדופן הרחם, הלב שלך מתחיל לפעום מהר יותר ויכול להגיע עד כ- 15 פעימות יותר בדקה. כתוצאה מכך, כמות דם נוספת מיוצרת בגופך, ועד שהגוף יסתגל לנפח הדם השונה את מרגישה עייפות גדולה, לעתים במהלך היום כולו. תסמינים אלו מופיעים בדרך כלל בחודש השלישי להריון (תחילתו בשבוע 10), אך חלק מהנשים מדווחות על הופעתם בשלב מוקדם הרבה יותר, אפילו בשבוע ההריון הרביעי.
הרבה מהדם העודף הזה מגיע ישירות לשדיים שלך, וגורם לגדילה של השדיים ולרגישות למגע. בנוסף, אולי אינך יכולה להבחין בכך, אך הנרתיק שלך נעשה רך יותר ומשנה את צבעו.
מה מומלץ לבצע בשבוע 4 להריון?
כדאי לעשות בדיקות גנטיות להריון
אם ההריון שלך אינו מתוכנן מראש, אז אולי עדיין לא ביצעת בדיקות גנטיות להריון. הבדיקות הגנטיות חשובות לגילוי מוקדם של מומים ובעיות אצל העובר, ובדרך כלל מבצעים אותן דרך קופת החולים (שאלי את האחות האחראית).
התחילי פעילות גופנית המתאימה להריון
זה בדיוק הזמן הנכון להתחיל בפעילות גופנית המתאימה לזמן ההריון – בין אם את כבר בהריון בשבוע רביעי, ובין אם את רק חושדת שאת בהריון. פעילות גופנית תועיל לבריאותך הפיזית והנפשית, ותחזק אותך ואת העובר שלך. היא חשובה עבור שניכם והיא תעזור להוביל אותך מוכנה יותר ללידה.
תזונה בהריון – לא אוכלים בשביל שניים!
זה גם הזמן להתחיל לדאוג לתזונה נכונה בזמן ההריון שלך.
לתזונה יש חשיבות עצומה בתקופה שלפני ההריון, לאורך כל ההריון – ואפילו לאחריו. תזונה נכונה ובריאה תביא להריון בריא יותר. את תרגישי טוב יותר, מערכת החיסון שלך תהיה חזקה יותר, והעובר שלך יקבל את כל צרכיו התזונתיים. הקפידי על שתייה מרובה.
אבל למה אסור לי סושי??
כאשר את בהריון, כושרה של המערכת החיסונית שלך נחלש בשל הורמוני הריון, ולכן בהשוואה לכלל האוכלוסיה, את נמצאת בסיכון גבוה יותר להידבק בחיידק הליסטריה (ליסטריוזיס).
על מנת להימנע מהידבקות בחיידק ליסטריה בהריון, ישנם מזונות שאסורים לך בתקופה זו – מזונות שאת צריכה להימנע מהם לחלוטין:
- דג נא. שימי לב – מרבית מסעדות הסושי אינן מפרידות קרשי חיתוך, וחותכות את הדג הנא על גבי אותו קרש חיתוך בו עושים שימוש לחיתוך הירקות. ולכן, גם סושי שאינו מכיל דג נא עלול להכיל את חיידק הליסטריה.
- דג מעושן
- מוצרי חלב לא מפוסטרים
- גבינות עם עובש
- בשר נא, בשר מעושן ונקניק
- ירקות לא רחוצים
התחילי לקחת חומצה פולית
חומצה פולית מומלצת בהריון, ואף לפני ההריון ולאחריו. אז אם עדיין לא התחלת לקחת תוסף של חומצה פולית – מומלץ להתחיל.
ושיהיה בהצלחה 😉
קראי על התפתחות העובר ברחם לאורך כל שבועות ההריון:
שבוע הריון 1 + 2 אינם קיימים. קראי מדוע במדור שבועות הריון >
חודש ראשון להריון: שבוע 3 להריון // שבוע 4 להריון // שבוע 5 להריון // שבוע 6 להריון
חודש שני להריון: שבוע 7 להריון // שבוע 8 להריון // שבוע 9 להריון // שבוע 10 להריון
חודש שלישי להריון: שבוע 11 להריון // שבוע 12 להריון // שבוע 13 להריון // שבוע 14 להריון // שבוע 15 להריון
חודש רביעי להריון: שבוע 16 להריון // שבוע 17 להריון // שבוע 18 להריון // שבוע 19 להריון
חודש חמישי להריון: שבוע 20 להריון // שבוע 21 להריון // שבוע 22 להריון // שבוע 23 להריון
חודש שישי להריון: שבוע 24 להריון // שבוע 25 להריון // שבוע 26 להריון // שבוע 27 להריון
חודש שביעי להריון: שבוע 28 להריון // שבוע 29 להריון // שבוע 30 להריון // שבוע 31 להריון // שבוע 32 להריון
חודש שמיני להריון: שבוע 33 להריון // שבוע 34 להריון // שבוע 35 להריון // שבוע 36 להריון
חודש תשיעי להריון: שבוע 37 להריון // שבוע 38 להריון // שבוע 39 להריון // שבוע 40 להריון // שבוע 41 להריון // שבוע 42 להריון // מזל טוב! 🙂
עוד כתבות שעשויות לעניין אותך:
תזונה בריאה בהריון וחשיבותה להתפתחות תקינה של בריאות העובר.
<h2>מהם המזונות שיש בהם יתרונות עבור העובר שלך? מהם המזונות שאינם מועילים ואף עלולים להזיק? ואילו תוספי תזונה חשובים עבורו
תזונה נכונה בהריון, עליה במשקל ועוד: מה אסור לאכול בהריון ומה מומלץ?
תזונה נכונה בהריון והימנעות מרעלים וזיהומים הם החשובים ביותר לעובר
כתמים חומים בהריון (פיגמנטציה): הסרת כתמים בפנים באופן טבעי
פיגמנטציה בשפם ובפנים המופיעה בזמן הריון – אויבת מושבעת של
למה צריך קורס הכנה ללידה? / קרן בינשטיין, מכינה ללידה, מסבירה.
קורס הכנה ללידה – באמת צריך את זה? כן, שמעת