בעד ונגד שימור דם טבורי – מה אומרים המומחים בתחום?
בעבר דם טבורי טיפל בעיקר במחלות סרטן דם נדירות, ואם הן התפתחו אצל הילד עד גיל 5 אזי הדם הטבורי של אותו ילד היה לא שמיש עבורו. הבטחות לטיפולים במחלות אחרות שנמצאות כרגע במחקר "נזרקו לחלל האוויר", אך לא היו בטוחות. ומה קורה כיום? אותן הבטחות מתממשות במרץ, כאשר דם טבורי מסייע בטיפול במחלות חשוכות מרפא כשיתוק מוחין, אוטיזם, סוכרת נעורים, חירשות מולדת, בעיות ראייה קשות, אנמיה חרמשית ויד המדענים עוד נטויה בחקר הטיפול במחלות רבות נוספות אשר נמצאות במחקר פעלתני במיוחד ברגע זה ממש. לתחום המחקר הצעיר הזה באמצעות תאי גזע ראשוניים קוראים "רפואה רג'נרטיבית", וכשמו כן הוא – רפואה שנועדה לחדש את תפקודן של מערכות הגוף השונות, וזאת באמצעותם של תאי גזע צעירים ונמרצים ששולחים אותות לתאים קיימים בגופנו וגורמים להם להתחדש במקום להתנוון ולמות כהרגלם. באמתחתה של הביולוגיה החדשה הוכחות רבות ליעילותם של תאי הגזע הצעירים בטיפול בנזקים כה רבים בגוף, עד כי רבים מהמומחים בתחום בטוחים כי תאי גזע בקרוב יימצאו להיות "התרופה להכול". והיכן מצוי אחד המקורות הטובים והזמינים ביותר לאדם לתאי גזע צעירים שכאלו? ניחשתם נכון, בדם הטבורי של הילוד.אז איך זה שעדיין קיים ה"נגד"?
הידע נוזל לאיטו מהקצה אל התחתית
אז איך ייתכן שרופאים רבים עדיין לא ממליצים על שימור דם טבורי בפה מלא ובכל הזדמנות? כמו בכל תחום, החלוצים מצויים בחוד החנית ומודעים למתרחש, וכל השאר נותרים מאחור, משום שבאופן הפשוט ביותר – אין זה תחום התמחותם ולכן הם לא מתעניינים בו ובחידושים המתרחשים בו. רופאי נשים רבים אינם מודעים למחקרים הפורצים בתחום הטיפול באוטיזם ובשיתוק מוחין באמצעות דם טבורי, כיוון שאין הם חוקרים את תחום האוטיזם ואת תחום שיתוק המוחין, וגם לא את תחום הטיפול באמצעות תאי גזע. סביר כי כל רופא שפוי בנפשו אשר ישוחח עם ד"ר ג'ואן קורצברג, מומחית לטיפול באמצעות תאי גזע מבית החולים דיוק שבארה"ב, ישנה את דעתו. תוצאות המחקרים של ד"ר קורצברג מראים בבירור כי תאי גזע ראשוניים מצליחים לשקם נזקים חמורים לרקמות ומעגלים עצביים פגועים במוח, והיא מטפלת בילדים עם אוטיזם ובילדים עם שיתוק מוחין כבר כמה שנים ונוחלת הצלחות עצומות ושיפורים מופלאים בתפקודם. הורים לילדים עם אוטיזם ולילדים עם שיתוק מוחין מכל רחבי העולם, וגם מישראל, "עולים אליה לרגל" לבית החולים דיוק בארה"ב, שם מבצעים בילדים השתלות תאי גזע באמצעות עירוי דם טבורי עצמי (של הילד עצמו, כרגע זו האופציה היחידה), ורואים שיפור עצום בילדיהם אף לאחר מס' ימים בודדים.
צפו בראיון עם ד"ר קורצברג, המסבירה על עבודתה המופלאה בכנס של UNITE TO CURE שנערך בותיקן באפריל 2018:
אוזלת היד של המדינה
בתחום מחקר תאי הגזע ממקור דם טבורי ישראל מאחרת מעט אחרי העולם המערבי, ולכן גם המידע על סוג זה של טיפול אינו ידוע דיו בקרב הציבור. רבים שמעו "פה ושם" על טיפול בסרטן כזה או אחר באמצעות תאי גזע ממקור דם טבורי, אך לא שמעו על סוגי הטיפול האחרים, החדישים, המפתיעים, במחלות כה רבות ולא רק בסרטן הדם על סוגיו השונים. ובין אותם הלוטים בערפל מצויים, לצערנו, גם רופאי הנשים שלנו. בארצות הברית המחקר על תאי גזע ממקור דם טבורי בשיאו כבר שנים רבות, ולכן גם התוצאות ברובן מגיעות משם (למרות שישנם גם מחקרים אחרים הנערכים ברחבי העולם, ביניהם אף באוסטרליה). רופאי הנשים בארצות הברית מחוייבים להסביר לנשים המטופלות אצלם על שמירת דם טבורי בעת הלידה, שכן גם המדינה וגם הרופאים מודעים לחשיבות העצומה של שמירת המשאב הנדיר הזה, בהזדמנות יקרת ערך זו שלא תחזור לעולם, בעוד אצלנו הסקפטים הלוטים בערפל לא רק שאינם מדברים על הנושא, אלא שלעתים הם אף מבטלים את העניין בהינף יד מלא בורות. ומי סובל? אנחנו כמובן. כל מי שנאלץ לעמוד באוזלת יד בפני ילדו שאובחן כאוטיסט ולומר לו: "אני מצטער. לא אמרו לי. לא ידעתי."
צפו בשני סרטונים של קני, ילד שאובחן כאוטיסט בתפקוד נמוך בילדותו, ו-9 שנים לאחר עירוי הדם הטבורי כמתבגר מתפקד ועצמאי:
כיום ה"בעד וה"נגד" הפך למלחמה עיקשת בין פורצי הדרך בתחום לבין אלו שאין להם כל מושג ולכן הם מדקלמים ידיעות עבר לא מעודכנות. ובינתיים נקלע האזרח הקטן באמצע, נפצע ולעתים מתמוטט ומת בשל חוסר ידע. מידע, סך הכול מידע, שעדיין לא הצליח להגיע מקצה ההר לתחתיתו גורם לחולה האומלל להמתין על הקרקע לתרופה שכבר נמצאת מעבר לכתפו.
רק בריאות לילדיכם ולכם.