דף זה הינו דף הסבר על תרומת דם טבורי לבנק הדם הטבורי הציבורי של מדינת ישראל, אשר מנוהל על ידי מגן דויד אדום (מד"א).
למשפחות העומדות בפני לידה ואשר אינן מעוניינות לשמור דם באופן פרטי מסיבה זו או אחרת (לטובת טיפול באוטיזם, שיתוק מוחין, חירשות, סוכרת נעורים, בעיות ראייה ועוד באמצעות תאי גזע ממקור דם טבורי עצמי), אנו ממליצים לשמור דם טבורי בבנק דם טבורי ציבורי, כדי שיוכל משאב נדיר זה להיות זמין עבור כלל האוכלוסייה כטיפול במחלות השונות. תרומת דם טבורי לבנק דם טבורי ציבורי אינה עולה כסף, וחבל שהתרופה יקרת הערך הזו תיזרק לפח ללא שימוש, כאשר ישנם כל כך הרבה אנשים חולים אשר זקוקים לה באופן נואש.
תהליך תרומת דם טבורי לבנק דם טבורי ציבורי
איסוף דם טבורי לטובת תרומתו לבנק הדם הטבורי הציבורי מתבצע בעת הלידה מטעם נציגי מד"א. לפני האיסוף מתבצעת חתימה על הסכם המציין בפירוש כי קיימת הסכמה מדעת של ההורים לתרום את הדם הטבורי לבנק דם טבורי ציבורי. חשוב לציין כי לא קיים סיכון באיסוף דם טבורי, וכי התהליך לא כרוך בכאב לתינוק או לאם.
איסוף ושימור דם טבורי לאחר השהיית חיתוך חבל הטבור
הדם נאסף מחבל הטבור ומהשליה, וניתן לאסוף דם טבורי גם לאחר השהיה של חיתוך חבל הטבור למשך 3 או 4 דקות. כמובן, ככל שמשהים למשך יותר זמן את חיתוך חבל הטבור כך כמות הדם הטבורי שנאסף תהיה קטנה יותר. יש לשים לב כי מנה שנאספו בה מתחת ל-100 מיליון תאים לא תישמר. במצב אופטימאלי ניתן לאסוף מאות מיליוני תאי גזע מהשאריות הנותרות בחבל הטבור ובשליה.
בדיקת הדם הטבורי לאחר איסופו
התהליך המתרחש לאחר איסוף הדם הטבורי לטובת בנק הדם הציבורי (או הפרטי):
- עוד בחדר הלידה, מכניסים את דגימת הדם הטבורי למיכל עם בקרת טמפרטורה, לטובת שינוע לבית החולים המיועד לשמירת הדגימה.
- עם הגיעה של דגימת הדם הטבורי לבית החולים, לוקחים דגימת מעבדה קטנה לטובת בדיקה לוידוא תקינות הדגימה לאחר השינוע, וכן לטובת בדיקות מיקרוביולוגית לשלילת זיהומים מסוגים שונים ולוידוא הסטריליות של התאים.
- בודקים את כמות תאי הגזע המצויים בדם.
- מפרידים את הדם למרכיביו כדי לשמור רק את המרכיבים הדרושים להקפאה. את המרכיבים הללו מכניסים לשקית עמידה, ואת השקית הזו מכניסים לכלי מתכת מיוחד עליו רשומים פרטי הדגימה. מקפיאים בהקפאה עמוקה ביחד עם חומר משמר המיוחד למטרה זו (DMSO).
- מפרסמים את נתוני מנת הדם הטבורי במאגר הציבורי הלאומי והבינלאומי כדי לאפשר מידע נגיש לכל מי שעלול להיות זקוק למנת הדם.