התשוקה למתוק מונעת הריון
לכמות הסוכר המסתובבת בדם שלך יש השפעה מכרעת על רמות הפוריות שלך.
רמות הסוכר שלך עולות בכל פעם שאת אוכלת, ובתגובה מייצר הגוף שלך אינסולין, על מנת להכניס את הסוכר הזה לתוך תאי הגוף כדי שהגוף יוכל לנצל אותו כאנרגיה.
כשאת רגילה לאכול הרבה סוכרים ומזון מעובד, לחם ועוגות – אז רמות הסוכר ורמות האינסולין בגוף שלך עלולות לעלות ולרדת באופן דרסטי, הרבה מעבר לטווח הנורמאלי והבריא.
כשאת נוהגת כך לאורך זמן, רמות האינסולין המיוצר בתגובה לרמות הסוכר שאת אוכלת נשארות במחזור הדם ברמות גבוהות ולא תקינות, וזה מערער את המערכת ההורמונאלית הקשורה ברבייה, ויכול לעכב ואפילו למנוע את הביוץ.
מה גורם לעלייה וירידה מהירה ולא בריאה של רמות הסוכר בדם:
כשאת אוכלת מזון מעובד, הוא מתעכל מהר מאוד כיוון שבתהליך הייצור הופרדו ממנו כל היתרונות התזונתיים הטובים שלו. שני המזונות המעובדים העיקריים הם קמח וסוכר לבן.
כשהעיכול של המזון הוא מהיר מידי, התוצאה היא עלייה חדה ברמות הסוכר בדם שמביאה גם לעלייה במצב הרוח שלך ובמצב האנרגיה שלך.
אולם עלייה זאת אינה מחזיקה מעמד זמן רב – זוהי עלייה זמנית בלבד, ותהליך העיכול המהיר יסתיים וישאיר אותך עייפה וחסרת אנרגיה , מרוקנת – כשרמת הסוכר בדם יורדת שוב.
וזהו בדיוק השלב בו את מרגישה תשוקה היסטרית לשוקולד / מתוק / קפה שוב…
נוצר מעגל מסוכן של עליות וירידות תכופות ברמות הסוכר בדם שלך, וגם כאוס מוחלט ברמות ההורמונים בגוף שלך –
שאת ממש לא צריכה אם את מנסה להיכנס להריון.אם כך, כשאת צורכת הרבה מזון מעובד לאורך זמן, קורים שני תהליכים שמפריעים לגוף:
בתחילה רמות גבוהות של סוכר בדם, ואחר כך רמות נמוכות מידי של סוכר בדם (כי הגוף הפריש המון אינסולין כדי לפרק אותו מהר)
כל אחד משני המצבים האלו מזיק לפוריות שלך בדרכו שלו:
רמות סוכר גבוהות בדם | רמות סוכר נמוכות בדם |
מביא את הגוף לייצר אינסולין | מביא את הגוף לייצר אדרנלין |
ייצור יתר של אינסולין מביא לשני מצבים:
יתר אינסולין בדם – Hyperinsulimenia תנגודת התאים לאינסולין Insulin resistance במצב זה, התאים מחדירים את הקולטנים לאינסולין פנימה ולהורמון נשללת האפשרות להתקשר אל התאים. התוצאה הראשונה מכך- מעגל קסמים זה מחמיר ככל שרמות האינסולין עולות, לא רק המצב ההורמונאלי מושפע, אלא קיים קשר הדוק בין תנגודת התאים לאינסולין לבין מחלות המוכרות כתסמונת X – |
כאשר רמת הסוכר בדם שלך יורדת בתכיפות, הגוף שלך מתחיל לייצר אדרנלין – הורמון הנוצר בשעת לחץ – סטרס.
אדרנלין מופרש כיוון שהוא הורמון שמזרז פירוק גליקוגן לגלוקוז ומכין את הגוף למצבי לחץ ומאמץ – עליה בלחץ הדם, בקצב הלב ובהזרמת דם לשרירי השלד. האדרנלין מופרש ופועל על מנת לסייע לגוף להגיב במקרים של לחץ וסכנה – פחד/בריחה/מאבק בהשפעת האדרנלין, בניגוד לאינסולין – עולה רמת הגלוקוז בדם: הרמות הגבוהות של אדרנלין במצב כזה יגרמו רק ללחץ דם גבוה, ולסיכון גבוה יותר למחלות לב. |
ראינו שלשמירה על רמות סוכר מאוזנות יש אפקט מכריע בשמירה על רמות הורמונים מאוזנות ועל הפוריות שלך.
התאימי את הרגלי התזונה שלך למידע זה.
רמות הסוכר שלך נוסקות למעלה או צונחות למטה בעקבות שני משתנים:
מה שאת אוכלת ומתי את אוכלת (או שותה אם זה לא מים…)
מה ואיך נכון לאכול על מנת למנוע עליות וירידות דרסטיות
ברמות הסוכר בדם:
כשהתפריט היומי שלך מורכב מחיטה ודגנים מלאים, ירקות ופירות, אגוזים, קטניות ודגים –
אלו מתעכלים ונספגים בגוף לאט ולכן רמות הסוכר וגם רמות האינסולין בגוף שלך יעלו וירדו בהדרגה באופן נורמאלי ובטווח הנורמאלי והבריא.
אכילה של מזון מלא ומזון נמוך באינדקס גליקמי:
אינדקס גליקמי הוא אינדקס המראה את דירוג הפחמימות במזונות בהתאם להשפעתן המיידית על רמת הגלוקוז בדם.
מזון בעל אינדקס גליקמי גבוה מתפרק במהירות במערכת העיכול ומעלה באופן חד את רמת הסוכר בדם. לעומת זאת, מזון בעל אינדקס גליקמי נמוך מתפרק באיטיות במערכת העיכול ומעלה את רמת הסוכר בדם בצורה מתונה.
ראו אינדקס גליקמי
מזון מלא – פחמימות מורכבות, נספג לאט לתוך זרם הדם, מונע עליות וירידות דרסטיות ברמות הסוכר בדם שלך, מונע שחרור של אדרנלין ומונע עיכוב של שחרור פרוגסטרון בגוף.
מזון כזה שומר על רמות ההורמונים שלך מאוזנות, מונע עליות וירידות במצב הרוח שלך ושומר על הבריאות שלך ועל הפוריות שלך.
כשבתפריט שלך מזונות מלאים ונמוכים באינדקס הגליקמי, מזונות אלו מתעכלים ונספגים לאט יותר וזה טוב גם לבריאות הכללית וגם לרמות הפוריות –
עליות וירידות ברמות הסוכר "מדליקים" אצלך את התשוקה למתוק וכשאת חיה על פי תשוקה זאת יש לך נטייה לאכול מזונות מזיקים וכן את מקבלת "על הדרך", מתנה נוספת – את הנטייה להשמנה.
מתי לאכול:
כשיש יותר משלוש שעות בין זמני הארוחות שלך, רמות הסוכר בדם שלך צונחות ומופיעה אצלך התשוקה המיידית למתוק שתיתן עליה חדה ברמות הסוכר בחזרה למעלה.
לעומת זאת כשאת אוכלת ארוחות קטנות אולם לעיתים קרובות, את שומרת על רמות סוכר יציבות בדם.
כשאת פותחת מרווח גדול בין הארוחות, הגוף שלך חושב שאת חיה בסביבה בה קיים רעב.
בתגובה הוא עושה הכל כדי להחזיק היטב כל קלוריה וקלוריה ע"י הורדת רמת המטבוליזם וייצור של מאגר שומן.
מחקרים מראים שתינוקות הנולדים לאימהות שסבלו מרעב בזמן ההריון או שהגוף חשב שהן סובלות מרעב – עתידים להיות רגישים הרבה יותר למחלות מסוימות גם בבגרותם.
תפקיד כאימא מתחיל ממש כאן, עוד לפני ההריון.
נשים רבות מוצאות את עצמן מדלגות על ארוחת בוקר, או חוטפות קפה, ממשיכות בארוחה קלה בצהריים, ומסיימות בארוחת ערב גדולה בשעה מאוחרת.
זה פשוט לא רעיון טוב לחיות כך כשאת מצפה להיכנס להריון.
לסיכום:
אם את מנסה להיכנס להריון, ואפילו אם את בזמן טיפולי פוריות,
דאגה לתזונה נכונה שתשמור על רמות סוכר בטווח הנורמאלי בדם שלך היא חשובה על מנת לשמור על מאזן הורמונאלי תקין שיאפשר כניסה להריון ותחזוקת ההריון תקין לאחר מכן.
הימנעי ממזונות מעובדים, החליפי אותם במזונות מלאים ובריאים, בעלי ערך גליקמי נמוך, והקפידי לאכול ארוחות קטנות כל כשלוש שעות על מנת למנוע צניחה של רמות הסוכר בדם שלך.