יום כיפור מתקרב, ועולות שאלות לקראת הצום:
האם החלב נפגע כשהאם צמה? מה כדאי לאכול לפני הצום ואיך עוברים את השעות הקשות בקלות?
להלן מספר עצות לנשים מניקות המעוניינות לצום ביום כיפור.
לפני הצום:
אם את מתכוונת לצום ואת רגילה לשאוב חלב, כדאי להתחיל בשאיבה מספר ימים לפני הצום. יש לשאוב בכמויות קטנות ולהשאיר בעומק המקרר.
3-4 ימים לפני הצום חשוב להקפיד על שתיית מים מרובה (לפחות 10-12 כוסות מים). לפני תחילת הצום, חשוב להקפיד לאכול כל היום והרבה, על מנת לחזק את הגוף ולא לאכול ארוחה אחת גדולה.
כדאי לאכול ארוחה מפסקת מזינה, המכילה פחמימות כמו- לחם, תפו"א, אורז, פסטה וכד'. פחמימות אלו מתפרקות בגוף לאט ונותנות הרגשת שובע לאורך זמן. חשוב שארוחה זו תכלול גם מנת חלבון קלה לעיכול כמו עוף או דג (עדיף לא מטוגן ולא מלוח – כדי לא לגרום להרגשת צמא).
אישה שבדרך כלל מרגישה מאוד רע בזמן צום ומי שילדה עד חודש לפני הצום, כדאי להתייעץ עם רופא ועם רב לגבי הצום.
בית כנסת: אם את מרגישה טוב, אם את מרגישה חזקה, אין מניעה ללכת לבית כנסת, אך אם את חלשה, חשוב מאוד לא להתאמץ ולשמור על כוחך ומרצך.
במהלך הצום:
צום יום כיפור הוא צום ארוך ומתיש. אם את מניקה ואם יש לך ילדים נוספים, כדאי שתקפידי על מנוחה בשעות הקשות, שעות החום הכבד ולבקש עזרה עם הילדים הגדולים. להמשיך להניק בשעות הרגילות, לא לתת רק חלב שאוב כדי לא לגרום לדלקת בשד.
לגבי הלכות: לכל אישה כדאי ורצוי להתייעץ עם רב הקהילה – יש המתירים לשתות כמות קטנה כל זמן מסוים. לכל קהילה מנהגים שונים לפי המסורת. חשוב להתייעץ במיוחד אם את בחודש הראשון לאחר הולדת תינוקך.
לפני מספר שנים נערך מחקר על חלב של אם מניקה לפני צום ואחריו שהראה כי השינויים בחלב מזעריים ולא משמעותיים. חלב אם לא נפגע בזמן הצום כך שאפשר להניק ללא חשש לפגיעה בתינוק.
חשוב מאוד לזכור כי אי אפשר להחזיר למקרר את החלב השאוב שלא נשתה. לכן, כדאי לאחסן חלב בכמויות קטנות ולהפשיר רק כמה שהתינוק אוכל בדרך כלל.
ביום הצום חשוב להישאר בחדר קריר ומאוורר ולא לצאת לשמש, דבר העלול להגביר את תופעת ההתייבשות והרגשת הצמא.
אחרי הצום:
עדיף לשבור את הצום עם שתיה רצוי אפילו שתיה מתוקה, חשוב לשתות הרבה ובהדרגה, כדי לדאוג שכמות החלב לא תיפגע. חשוב לשבור את הצום עם מזון קל שיכיל פחמימה ומקור של סוכר. להמשיך להניק כרגיל, לעיתים תרגישי שתינוקך רוצה יותר לאכול- זה בסדר, זה יסתדר אחרי יום-יומיים.
כחצי שעה עד שעה לאחר צאת הצום מומלץ לאכול ארוחה הכוללת מקור של חלבון – ביצה, דג, עוף או גבינות, ופחמימה: פסטה, אורז, תפו"א או לחם.
לאחר הצום חשוב לאכול לאט ולנוח ולתת לגוף להתאושש מהצום.
לחזור לאכילה רגילה ולהרבות בשתייה גם ביום שלאחר הצום.
רק בריאות.