
"…חומצה פולית יעילה למניעת מומים מולדים אצל העובר, ולכן מומלץ ליטול אותה עוד בשלב ניסיונות הכניסה להריון"
מקור: "חומצה פולית: רקע פרמקולוגי̈ מניעת מומים מולדים והשפעות בריאותיות אחרות"
מאמר מאת נירה פישר MSN, FNP; פרופ' יונה אמיתי MPH, MD / המחלקה לאם, לילד ולמתבגר, משרד הבריאות.
מהי חומצה פולית?
חומצה פולית היא ויטמין מקבוצת B. היא חשובה לבניית כל תא ותא בגוף וחיונית לחילוף חומרים תקין.
כשאת בהריון, חומצה פולית חיונית להתפתחות המוח של העובר שלך וכן להתפתחות כל מערכות גופו. בשבועות הראשונים להריון נבנים תאי גופו של העובר ונוצרים האיברים שלו ומוחו. בשלב זה פגם בתאים אחדים עלול לגרום למום במערכת שלמה. הסכנה העיקרית הינה חוסרים בחומצה פולית אשר גורמים להיווצרות מומים בתעלה העצבית.
על מנת להקטין ב- 50 עד 70% את הסיכון למומים בתעלה העצבית אצל העובר, מומלץ ליטול חומצה פולית במיוחד כ-3 חודשים לפני הכניסה להריון ועד לפחות 3 חודשים במהלך ההריון.
מהי התעלה העצבית?
התעלה העצבית מתפתחת אצל העובר כ 18 ימים לאחר ההפריה, בתחילת ההריון.
מן התעלה העצבית ('תעלת העצבים') מתפתחים המוח ועמוד השדרה. התעלה העצבית 'נסגרת' כ-3 עד 4 שבועות לאחר ההפריה, ובזמן שהתעלה פתוחה על כמות החומצה הפולית בגופך להיות תקינה לטובת מניעת מומים שונים אשר חלקם עלולים לגרום לנכות קשה ואף למות העובר.
מהו מום בתעלה העצבית?
לכן, כדאי להתחיל ליטול חומצה פולית כבר בשלב הפרה-הריוני, כדי שלא יהיו בגופך חוסרים של החומצה הפולית כאשר התעלה העצבית של העובר תהיה בשלב ההתפתחות. לפי הנחיות משרד הבריאות בנוגע לנטילת חומצה פולית, במהלך שלושת החודשים שלפני ההריון ושלושת החודשים הראשונים של ההריון נטילת החומצה הפולית חשובה ביותר. אם גילית שאת בהריון בהפתעה ולא היה לך זמן להתכונן, התחילי ליטול חומצה פולית מוקדם ככל הניתן.
כמה חומצה פולית צריך ליטול?
משרד הבריאות ממליץ ליטול 0.4 מ"ג (400 מיקרוגרם) ביום. פרופסור גד ברקאי, מומחה למיילדות וגניקולוגיה, ממליץ ליטול חומצה פולית "לא פחות מ-800 מיקרוגרם ליום. אין כל רעילות בויטמין זה, והעודף מופרש בשתן ללא קושי או נזק."
אם את נוטלת כמוסות ויטמינים בהם נכללת גם חומצה פולית, בדקי אם הם מספקים את המינון הנ"ל. לאחר הלידה מומלץ ליטול חומצה פולית בשילוב עם ברזל בכדי למנוע אנמיה.
מזונות עשירים בחומצה פולית טבעית:
חומצה פולית טבעית נקראת פולאט (Folate). מזונות עשירים בפולאט הינם ירקות עם עלים ירוקים, קטניות למיניהן ופירות הדר.