'בריא בראש'
עם תמר מונטג, נטורופתית ורוקחת טבעית.
והפעם: גלולות למניעת הריון – כל מה שלא ידעתן ולא העזתן לשאול.
כל אישה שכבר הגיעה לגיל ההתבגרות מכירה את זה: פעם בחודש עובר גופה תהליך מחזורי שבשיאו משתחררת מהשחלה ביצית מוכנה להפריה ורירית הרחם מתעבה ומוכנה לקליטה ועידוד צמיחתו של עובר. אם מתרחשת הפריה, כלומר תא זרע מתאחד עם ביצית, העובר הטרי יכול להיקלט ברחם ומזל טוב – יש לנו היריון. אם לא, רירית הרחם ניתקת ויוצאת מהגוף בצורת דימום, שנקרא 'וסת' או בסלנג: 'המחזור', והתהליך מתחיל מהתחלה.
על הורמון LH והורמון FSH, אסטרוגן ופרוגסטרון
את התהליך מווסתים ההורמונים LH ו-FSH המשוחררים מהמוח וגורמים לביצית להבשיל ולתהליך הביוץ שבו משתחררת הביצית מהשחלה לצאת לדרך. הזקיק – הגופיף שמכיל את הביצית לפני הביוץ – מפריש הורמוני מין נשיים, הכוללים בעיקר אסטרוגן לפני הביוץ ופרוגסטרון אחריו. שני אלה גורמים להתעבות רירית הרחם, הנחוצה לקליטת העובר, ודואגים שתישאר מעובה במשך זמן מה.
אחרי הביוץ הרמות הגבוהות של אסטרוגן ופרוגסטרון משפיעות על המוח ובאמצעות מנגנון של היזון חוזר שלילי (תהליך המעכב את עצמו ככל שהזמן עובר) עוצרות את השחרור של ההורמונים LH ו-FSH. בהיעדר ההורמונים האלה לא משתחררת ביצית נוספת, הזקיק שהכיל את הביצית הקודמת מתנוון, ריכוז ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון יורד והמחזור מגיע אל סופו.
אלו הם התהליכים הטבעיים שמתרחשים בגוף האישה.
גלולות למניעת הריון מכילות הורמונים חיצוניים לגופינו ובעצם מונעות את אותם תהליכים טבעיים בגוף.
גלולות למניעת הריון לרוב עובדות בשלושה מנגנונים:
- מונעות את הציר ההורמונאלי התקין של הגוף וגורמות לכך שלא יהיה ביוץ.
- גורמות לרירית הרחם להיות דקה.
- משנות את ההפרשות מבלוטות הסיכה שבצוואר הרחם.
רופאי נשים רבים רושמים גלולות למניעת הריון לבעיות רפואיות נשיות רבות כמו אקנה, שחלות פוליציסטיות, כאבי מחזור, מחזור לא סדיר, דימום מוגבר בזמן הוסת, תסמונת קדם ווסתית, אנדומטריוזיס ועוד. נשים נוטלות גלולות למניעת הריון לאורך שנים רבות ללא כל הבנה מהי ההשפעה ארוכת הטווח של הגלולות על גופן. אך כמו לכל תרופה, גם לגלולות למניעת הריון יש תופעות לוואי, בעיקר בעקבות ההורמונים שהן מכילות והמנגנונים שציינתי.
תופעות הלוואי של גלולות נגד הריון יכולות להיות:
- • פגיעה בייצור של הורמוני בלוטת התריס – T3 ו- T4 וגרימה לתת פעילות בלוטת התריס (היפותאירודיזם).
- פגיעה בייצור וספיגה של ויטמינים ומינרלים כמו אבץ, מגנזיום, יוד, וויטמיני B וויטמין C ובכך לגרום לירידה במערכת החיסון, פגיעה ברמות האנרגיה בגוף ועייפות.
- הפרשה מוגברת של הורמון הקורטיזול המופרש מבלוטת יותרת הכליה (אדרנל). הפרשה מוגברת של קורטיזול גורמת לגוף שלנו להיות בסטרס כרוני המשפיע על בריאותנו.
- חסרים תזונתיים בשילוב חוסר ביוץ ורמת דלקתיות גבוהה בגוף שהגלולות יוצרות עלולים להגביר או ליצור מצבים של חרדה, דיכאון ושינויים קיצוניים במצב הרוח.
- נטילת גלולות למניעת הריון מעלה את הסיכון ללקות בשבץ.
- גלולות למניעת הריון גורמות לעלייה בחלבון הנקרא גלובולין הקושר הורמוני מין (SHBG). חלבון זה נוטה לקשור אליו ולנטרל את הפעילות של הורמון הטסטוסטרון ובכך לפגוע בלבידו.
החדשות הטובות הן שניתן לטפל באותם סימפטומים שבעקבותם התחלתן לקחת גלולות בעבר וגם למזער את הישנותם לאחר הפסקת נטילת הגלולות.
טיפול בסימפטומים באמצעות:
השלמת חסרים תזונתיים
לתזונה יש כח רב באיזון הורמוני הגוף, העלאת רמות האנרגיה וצימצום תופעות הלוואי בעת הפסקת נטילת גלולות למניעת הריון. הרבו לצרוך מזונות נוגדי דלקת כגון:- ירקות כתומים כגון בטטה, דלעת, דלורית, דלעת ערמונים, גזר – עשירים בבטא קרוטן הידוע כרכיב נוגד דלקת.
- מקורות לאומגה 3 כגון זרעי צ'יה, זרעי פשתן טחונים, אגוזי מלך, דגי ים צפוניים, עלי ריג'לה.
- עלים ירוקים, עדיף אורגניים כגון עלי תרד, עליי מנגולד, עליי חרדל, עלי רוקט עשירים בכלורופיל – נוגד חמצון חזק.
- כורכום – עדיף בכמוסות המכילות ריכוז גבוהה של המרכיב הפעיל כורכומין.
- ירקות ממשפחת המצליבים כגון כרוב, כרובית, ברוקולי, קולורבי, צנונית, עלי קייל, כרוב ניצנים, עלי חרדל (המשפחה הזאת לא מתאימה למי שסובלת מתת פעילות של בלוטת התריס). ירקות אלו עשירים ברכיבים נוגדי דלקת, מאזנים הורמונאלית ואף נוגדי סרטן.
ניקוי רעלים
ניקוי רעלים ותמיכה בכבד בפינוי והוצאה של עודפי ההורמונים:- הרבו בירקות ממשפחת המצליבים, עלים ירוקים, מקורות לסיבים תזונתיים, שומנים בריאים כמו אבוקדו, שמן זית, שמן קוקוס, אגוזים וזרעים לא קלויים.
- בנוסף – הזיעו! בצעו פעילות גופנית בה אתם מזיעים ובכך מסייעים לגוף דרך בלוטות הזיעה להיפטר מאותם רעלים.
מניעת סטרס
נסו לצמצם סטרס –- היכנסו למיטה מוקדם, שנו מספיק שעות שינה ביממה (8 שעות).
- בצעו פעילות גופנית שבועית כמו יוגה, הליכות, פילאטיס או כל פעילות גופנית אחרת שאתם מתחברים אליה.
- תרגלו תרגילי נשימות בכל הזדמנות.
- נסו למצוא זמן פנאי לעשות פעילויות שאתם אוהבים.
תמר מונטג / נטורופתיה ורוקחות טבעית.
מטפלת באמצעות תזונה טבעית, צמחי מרפא וארומתרפיה, מלווה ומייעצת לאורח חיים בריא, מנחת סדנאות אכילה בריאה וסדנאות בישול, רוקחת טבעית. לפרופיל של תמר מונטג >