גיליתי שאני בהריון. מה עכשיו?..
מזל טוב! את בהריון 😉 אז איפה מתחילים? למה צריך לשים לב ועל מה חייבים להקפיד כדי לשמור על העובר? בכתבה הבאה נפרט את כל המידע לו את זקוקה בעת תחילת הריון, החל מתזונה נכונה ועד להכנת ביתך למחייה של תינוק.
בעת תחילת הריון אנו חוות תסמיני מחלות מרובים ושונים – ולא רק תסמין אחד. ולמה זה? כיוון שהריון מלווה בהתמודדות של הגוף של האם עם 'השתלטות' של יצור קטן על גופה, הלכה למעשה. יצור חדש וזעיר נוצר בגוף האם כתוצאה מהפריה של 2 תאים: ביצית וזרע. היצור הקטן, תא ביולוגי ששמו זיגוטה, מתחיל לפצל את עצמו לעוד ועוד תאים בגוף האם. ומטרתו? לשלוח שורשים בדופן הרחם של הגוף המארח (גוף האימא), כדי לקבל מזון ולגדול. ואם חסר לאימא מזון – הוא יקח בכל זאת, כיוון שהוא חלש – ולא יכול להתמודד עם חוסר מזון. והאם חזקה – וגם יכולה, כמובן, לאכול קצת יותר (300 קלוריות נוספות ליום בלבד), כדי שתוכל להזין את היצור הקטן וגם את עצמה, כמו שצריך.
הגוף של האם צריך לגדל את היצור הקטן והנחמד בסביבה בטוחה וחמימה, ולשם כך עליו לשנות כמה תכונות בגוף.
ולכן, הגוף משנה את התפקוד הבסיסי של כל מיני מערכות גדולות וחשובות. כאשר משנים תפקודים של מערכות בגוף, או מזיזים עצמות בגוף (עצמות האגן, למשל, זזות כדי לפנות מקום למעבר התינוק החוצה), הגוף מתחיל 'להשתגע', כביכול, ולפתח כל מיני תסמינים של מחלה. למה כביכול? כי הגוף יודע יפה מאוד מה צריך. הוא כלל לא משתגע, הוא פועל על פי תוכנית פעולה ברורה ומדויקת, מתוכנתת ממש. ואם לא נפריע לגוף, ההריון יהיה תקין (במידה ואין פגם גנטי המונע זאת, כמובן).
כדי לעזור לעובר להתפתח באופן תקין, אנו יכולות לא רק 'להפסיק להזיק', אלא גם להתחיל לעזור באופן ממשי. ואם נעזור לעובר, באופן מופלא נעזור גם לעצמנו. כי כל מה שעוזר לעובר, עוזר לכל גוף אדם באופן כללי – קטן או גדול. אז כשאת לומדת איך צריך לאכול בעת תחילת הריון, את לומדת איך צריך לאכול למשך כל חייך. כדי להיות בעלת גוף בריא וחזק, ולהאריך ימים. מה צריך לעשות?
צריך לעזור לגוף באמצעות תזונה בריאה, הימנעות מרעלים ופעילות גופנית. ואם נעשה זאת באמת, ולא רק נחלום על כך בלילה 😉 אז תסמיני ההריון יהיו מועטים יותר. ובכל זאת, באופן נדיר, יהיו הריונות אשר יהיו מאופיינים בתסמיני הריון קשים, למרות שהאם פועלת היטב לטובת מניעתם. כנראה מסיבות סביבתיות שהגוף לא מצליח להתמודד עימן, או מסיבות גנטיות כאלו ואחרות.
הדבר החשוב ביותר שעלייך לעשות כעת הוא לשמור על הריון תקין. כלומר, לשמור על בריאותו של העובר.
איך שומרים על בריאות העובר?
על בריאות העובר ועל הריון בריא – בעת תחילת הריון ולכל אורכו – שומרים באמצעות תזונה נכונה והימנעות מזיהומים ורעלנים.
בכתבה הבאה פירטתי את כל הגורמים המזיקים לפוריות – והם, לא למרבה הפלא, מזיקים לבריאות באופן כללי. ובמיוחד לאישה בהריון. אם תימנעי מהרעלנים והזיהומים המצויינים בכתבה, את תפעלי באופן ממשי לשמירה על בטיחותו של העובר שלך.
למרות שנשים יולדות מאז תחילת האנושות, תחילת הריון הוא אירוע מיוחד ומרגש בכל מקום בעולם ובכל הזמנים. מסע של 40 שבועות הריון, 9 חודשים של המתנה, מתחיל במפגש בין זרע לביצית ומסתיים באירוע השיא – בלידה מרגשת. חיים מתחילים.
לפנייך תשעה חודשים של שינויים גופניים, שינויים הורמונאליים ורגשיים, תשעה חודשים של בריאה ושל הפיכתך לאם לתינוק חדש, תשעה חודשים של יצירה פלאית ומדהימה. הריון נספר על ידי הרופאים שבועיים לפני ההתעברות, מהיום הראשון של דימום הוסת האחרון. לכן נספרים 280 ימים של הריון (40 שבועות הריון) למרות שבפועל מרגע ההתעברות ועד ללידה עוברים רק 266 ימים. 280 ימים שכל אחד מהם הוא מסע בפני עצמו, בדרך ללידה ובדרך להורות.
הריון מתחלק לשלושה חלקים / טרימסטרים:
- השליש הראשון להריון – מיום ההתעברות ועד לסיום שבוע 14 להריון.
- השליש השני להריון – מתחילת שבוע 15 להריון עד סופו של שבוע 28 להריון.
- השליש השלישי להריון – משבוע 29 להריון ועד ליום הלידה.
אם עדיין לא אישרת אצל הרופא את היותך בהריון, עכשיו זה הזמן לקבוע בדיקת דם לגילוי הריון. בדיקת דם לגילוי הריון ניתן לקבוע בקופת החולים שלך, או במרכז לבריאות האישה.
אם זהו ההריון הראשון שלך, השבועות הראשונים של ההריון יהיו לך חוויה חדשה בכל יום ביומו. את תחושי בתחושות שונות שחדשות לך. אין מדובר בתחושות שליליות, אלא בתחושות שרובנו מכנות בשם: 'מוזרות'.
מהן אותן תופעות הריון 'מוזרות'?
תחילת הריון מאופיינת בתופעות הריון שונות, שאת חלקן תחושי, ואת חלקן לא. ואלו הם סימני ההריון השונים שיתכן ותחווי באופן זה או אחר:
- כאבי בטן תחתונה.
- עלייה בחום הגוף.
- הפרשות וגינליות שונות מהרגיל.
- בטן נפוחה.
- בחילות.
- עייפות ותשישות.
- סחרחורות.
- כאבי ראש.
- מצבי רוח משתנים.
- טעמים משונים ותשוקה למזון מסויים.
- תיאבון מוגבר או חוסר תיאבון.
- רגישות לריחות וחוש ריח מפותח מהרגיל.
- השתנה מרובה.
- שינויים בשדיים.
- תנועות עובר [1].
[1] תנועות עובר של תחילת הריון 'מרגישות' כמו בעיות או פרפרים קטנים בבטן. רוב הנשים מרגישות תנועות עובר קלות של תחילת הריון בסביבות שבוע 18 או שבוע 20 להריון. בקיצון נמצא נשים שמדווחות על תחושות אלו החל משבוע 12 להריון.
כל התחושות שללו מופיעות בשל שינויים הורמונאליים המתרחשים בגופך, בשעה שההיריון שלך משתרש בדופן הרחם והעובר שלך מתחיל להיווצר. במהלך השליש הראשון להריון, מרגע ההתעברות ועד לשבוע 14, הולכים ונוצרים איבריו ומערכות גופו של העובר שלך. זוהי תקופה רגישה עבורו ולכן גם עבורך.
על מה עלייך להתחיל להקפיד בתחילת הריון?
תזונה בריאה בזמן הריון
- תזונה בריאה בזמן הריון עוזרת לעובר להישאר בריא. כאשר אין לעובר רכיבים תזונתיים מתאימים בגופך, גוף האם ממנו הוא מקבל את כל אשר הוא זקוק לו, יהיה לו מחסור. התפתחותו של עובר עם מחסור ברכיבים תזונתיים תהיה לקויה באופן זה או אחר. תהיה לעובר חולשה כלשהי בגופו, שעלולה להתפתח לבעיה. אנו רוצים למנוע בעיות בהריון ולכן, יש לאכול בריא ומאוזן, ולקבל מן המזון את כל הרכיבים התזונתיים להם העובר זקוק.
- העובר לוקח את כל הרכיבים התזונתיים מגוף האם – את כל אשר הוא יכול לקחת. כל רכיב שלו הוא זקוק, ושזמין לו בגוף האם – הוא ייקח – גם אם זה אומר שאת תישארי בלי. חשוב מאוד לאכול בריא בזמן הריון, גם כיוון שמי שיישאר ראשון ללא רכיבים תזונתיים בגופו יהיה את. אולם את אינך רוצה להישאר חסרת כוחות ואנרגיות. את רוצה לעבור את ההריון כשאת מרגישה חזקה ובריאה, את רוצה להיות מסוגלת ללכת לעבודה כרגיל, ולעשות את כל מה שאת רגילה בחיי היום-יום שלך – והתזונה שלך היא גורם חשוב שמשפיע על תקופת ההריון שלך ואפילו על הלידה שלך. ככל שהתזונה שלך טובה יותר, ואת מספקת לגוף שלך יותר חומרים תזונתיים אותם הגוף יכול להמיר לאנרגיה, כך הגוף שלך יתפקד טוב יותר, יחזיק ויתמוך טוב יותר בהריון שלך, בעובר שלך.
אם לא יהיו בגופך רכיבים תזונתיים שמספיקים גם עבורך וגם עבור העובר שלך, סביר להניח שאחד מכם (או שניכם) יהיה חולה. מנעי זאת – אכלי בריא, ומכל אבות המזון.
פעילות גופנית
אם את רגילה לסוג מסוים של פעילות גופנית – מצוין. התייעצי עם המנחה שלך והמשיכי במתינות. פעילות גופנית בזמן ההריון תשמור עלייך חזקה ובריאה, תעזור לך לפרוק מתחים שעולים במהלך ההריון ותעזור לזרימת הדם בגוף שלך, גם לזרימת הדם לרחם, אל העובר שלך.
אם אינך עוסקת כלל בפעילות, זה הזמן להתחיל, במתינות רבה, להכניס תנועה אל חייך. פעילות גופנית תביא אותך חזקה יותר ללידה, ותעזור לך בהתמודדות עם תהליך הלידה בזמנו. אינך חייבת להצטרף לקבוצה או לחוג אם אינך רוצה בכך, את יכולה להתחיל לעשות הליכות שמתאימות להריון בשעות הערב, אפילו יחד עם בן הזוג שלך. כמו כן ישנן קבוצות שונות של התעמלות ותנועה לנשים בהריון, יוגה לתקופת ההריון, פילאטיס לתקופת ההריון, וכדומה שאליהן תוכלי להצטרף.
הימנעות ממתחים
מחקרים מצאו כי מתח מזיק להתפתחותו התקינה של העובר, ומסוכן להתפתחות ההריון באופן כללי במערכת הפוריות בגופך. זאת כיוון שבזמן של מתח הגוף מפריש הורמונים שבכמות גדולה הם מסוכנים לעובר. קראי כאן על מתחים, בכתבה על גורמים מזיקים לפוריות >
נשימה:
רוב הנשים אינן רגילות לנשום עמוק, אלא נושמות נשימה רדודה הממלאת את החזה בלבד. זה הזמן להתחיל למלא את הגוף בחמצן באמצעות נשימה נכונה ועמוקה שתביא מספיק חמצן אל העובר שלך ומספיק חמצן אל התאים שלך לשם תפקוד תקין של הגוף. במאמר הזה תמצאי טיפים לתרגול נשימה עמוקה.
חשוב שתתאמני ותסגלי לעצמך נשימה עמוקה אל הבטן במהלך ההריון, כיוון שנשימה כזאת תעזור לך להתמודד עם צירי הלידה ולהפחית את הכאב שבהתכווצויות הרחם בלידה, ולהעביר מספיק חמצן לתינוק שלך בזמן הלידה.תנועה ונשימה הם חלק בלתי נפרד מתהליך הלידה, הם חשובים עבורך מאוד. התחילי להתאמן כבר עכשיו.
התארגנות אישית
זה הזמן לבחון את חייך ולעשות את השינויים הדרושים לך לפני הפיכתך לאימא. עלייך להתאים את הבית שבו אתם מתגוררים לילדים. יתכן ותרצי לשנות משהו במקום העבודה או בשעות העבודה.
- אם את מעשנת אז עכשיו, ממש ברגע זה, זה הזמן להפסיק. עישון בהריון הוא אחד הדברים המסוכנים ביותר לעובר שלך. אם את מעשנת בזמן הריון, את מגדילה את הסיכוי שלך להפיל את ההריון – בעשרות מונים. יש לך את היכולת להיות אחראית ולמנוע את מות העובר בשל החלטות פזיזות ואנוכיות מאוד (על אף שהן אנוכיות במידה מעט מוזרה – שכן עישון מסוכן מאוד גם לך).
- שתיית אלכוהול וכמובן שימוש בסמים הם מזיקים מאוד לעובר, ו'כוס יין אדום ביום' הוא מיתוס מאוד מסוכן.
יקרה. אם את עושה את אחד מאלו ואינך יכולה להפסיק אותם לבד, זה הזמן לפנות לעזרה. הילד שלך יודה לך על כך. ואת גם תודי לעצמך. כיוון שאם תמשיכי להזיק לעובר בזמן ההריון, את תתחילי לחוש אשמה. אשמה זו לא תעבור לאורך כל חייך. נשים מספרות עד היום על הגוש הגדול שתקוע להן בגרון בכל פעם שהן חושבות על העובדה שהן עישנו בהריון, ועל בעיות הנשימה של הילד שלהן. האשמה תלווה אותך למהלך כל חייך. את יכולה למנוע זאת. היי חזקה ומנעי זאת.
עישון סיגריות ושתיית אלכוהול בעת שמעוניינים להיכנס להריון, עוד לפני תחילת ההריון, אף היא מזיקה, ובמקרים מסויימים אף עלולה למנוע כליל את כניסתך להריון. קראי בהרחבה על צריכת ניקוטין, קפאין ואלכוהול בזמן הריון >
חיסכון
תחילת הריון, טבעי ככל שיהיה, דורש הוצאות כספיות מסוימות. כל אחד בוחר לעצמו אם 'להשתגע' באלפי שקלים ואפילו עשרות אלפי שקלים הוצאות על בדיקות שלא ממומנות ואין בהן כל צורך אמתי, ציוד שלא תמיד חיוני ואביזרים שפשוט כיף לרכוש. תינוק חדש מלווה בהוצאות חודשיות קבועות וחד פעמיות – חיתולים, מזון אם אינך מניקה, ריהוט, עגלה, סלקל, ביגוד וכדומה. ובקיצור, זה הזמן להתחיל לשים כסף בצד.
התארגנות רפואית לתקופת ההריון
תקופת ההריון מאופיינת בשלל בדיקות הריון שונות ומשונות, שעלייך לעשות.
זה הזמן לגשת לאחות במרכז לבריאות האישה / טיפת חלב בקופת החולים שלך, ולבחור את הרופא המטפל שלך בקפידה.
אל תתפשרי על רופא שאינו נחמד אלייך, משום שזה עלול להרוס לך את התקופה המדהימה.
אם את נוטלת תרופות בשגרה, עלייך לגשת ולהתייעץ כיוון שישנן תרופות שאי אפשר לקחת בזמן הריון.
הכירי מראש את בדיקות ההריון שעלייך לעשות במהלך ההריון. כאן תמצאי טבלה המפרטת את בדיקות ההריון הנדרשות. שימי לב שישנן בדיקות כמו סקירה ראשונה ושנייה שדורשות תיאום מראש, בעיקר אם את רוצה לערוך אותן אצל רופא מומלץ ומומחה בתחום ההריון.
תקופת הריון מאושרת ובריאה! 🙂
עוד מידע שעשוי לעניין אותך:
- כמה צריך לעלות במשקל בהריון? ומהי התזונה הבריאה ביותר לך ולעובר שלך? קראי על אכילה נכונה בזמן הריון >
- צורכת מריחואנה? קראי מה אומרים המחקרים העדכניים על צריכת מריחואנה בהריון >
- ארגני לעצמך חיים מסודרים - לגזור ולשמור: טבלת בדיקות שיש לבצע לאורך כל ההריון >
- מהו תאריך הלידה המשוער שלך? מחשבון הריון >
- קראי על שלב החיים הראשון של העובר שלך - תא זיגוטה >
קראי על התפתחות העובר ברחם לאורך 40 שבועות הריון
חודש 2 להריון: שבוע 7 להריון // שבוע 8 להריון // שבוע 9 להריון // שבוע 10 להריון
חודש 3 להריון: שבוע 11 להריון // שבוע 12 להריון // שבוע 13 להריון // שבוע 14 להריון // שבוע 15 להריון
חודש 4 להריון: שבוע 16 להריון // שבוע 17 להריון // שבוע 18 להריון // שבוע 19 להריון
חודש 5 להריון: שבוע 20 להריון // שבוע 21 להריון // שבוע 22 להריון // שבוע 23 להריון
חודש 6 להריון: שבוע 24 להריון // שבוע 25 להריון // שבוע 26 להריון // שבוע 27 להריון
חודש 7 להריון: שבוע 28 להריון // שבוע 29 להריון // שבוע 30 להריון // שבוע 31 להריון // שבוע 32 להריון
חודש 8 להריון: שבוע 33 להריון // שבוע 34 להריון // שבוע 35 להריון // שבוע 36 להריון
חודש 9 להריון: שבוע 37 להריון // שבוע 38 להריון // שבוע 39 להריון // שבוע 40 להריון // שבוע 41 להריון // שבוע 42 להריון // מזל טוב! 🙂
מעולה תודה!
תודה, ויקי! כיף לנו לשמוע 🙂
יום מקסים,
צוות ללדת באהבה / פורטל הריון ולידה שוחר מדע, אדם וסביבה.